G4Media.ro

Libertatea presei în Turcia: O scrisoare din închisoare

Libertatea presei în Turcia: O scrisoare din închisoare

Scriitorul şi jurnalistul Ahmet Altan, aflat în închisoare în Turcia de aproape 1.000 de zile, a scris un eseu în exclusivitate pentru postul de radio Deutsche Welle cu ocazia Zilei Libertăţii Presei.

”O propoziţie care îţi aparţine doar ţie!

Dacă îi ceri unui om care şi-a pierdut libertatea să explice libertatea, textul său va fi, probabil, plin de amărăciune şi dor.

Dar nu a fost să fie aşa.

În prima zi a unui curs pe care l-am ţinut la Universitatea Michigan din SUA le-am spus studenţilor: „Dacă cineva reuşeşte să găsească o propoziţie care nu a mai fost spusă niciodată, i-o cumpăr cu 1.000 de dolari.”

Probabil, studenţii credeau că sunt un bogătaş cam prost, care încearcă să fie original cu orice preţ. Când au ieşit din sala de curs, vorbeau în glumă despre ce şi-ar cumpăra cu suma de 1.000 de dolari. Pe parcursul întregului an universitar, niciun singur student nu a venit însă cu o propoziţie cu adevărat nouă. De fiecare dată când unul dintre tineri spunea că o propoziţie e nouă, o discutam cu toţii şi ajungeam la concluzia că nu e, totuşi, o noutate.

Astfel, şi-au dat seama de limitele propriului spirit – de care nu erau conştienţi înainte. Studenţii au înţeles că au repetat mereu propoziţii care fuseseră spuse deja de alţii – şi care le aparţineau altora.

Marea majoritate a oamenilor trăieşte în interioriul limitelor foarte strâmte ale propriului spirit, repetând propoziţii care le aparţin altora. Fiecare putere politică – indiferent de religie, ideologie sau clasă socială – vrea ca viaţa să continue, pur şi simplu, fără să fie adăugată o propoziţie „nouă”.

În ţările libere, oamenii au libertatea să aleagă în mod liber propoziţiile care au fost spuse deja. În contextul acestei libertăţi, ei nu se întreabă cu prea mare atenţie dacă propoziţiile le aparţin sau nu.

În ţări ca Turcia, statul hotărăşte ce fel de propoziţii trebuie repetate. Cine le repetă pe cele dezagreabile, comite o crimă. În astfel de ţări, oamenilor li se pun nişte cătuşe suplimentare.

Din punctul meu de vedere, libertatea înseamnă să îţi dai seama că merită să cauţi o propoziţie nouă. Oamenii trebuie să facă un efort în acest sens. Putem să pornim această căutare şi în condiţiile cele mai dificile – chiar dacă suntem în spatele gratiilor.

Îi recomand fiecărui om care nu vede nicio ieşire, care se simte posomorât sau trist, să caute o propoziţie care e doar a lui. E posibil să nu găseşti propoziţia, dar căutarea ei te va consola şi înviora.

Pentru că libertatea e o plăcere. Poţi să descoperi această libertate încântătoare doar prin aventurile din interiorul propriei minţi. Oricât de groase ar fi zidurile care te înconjoară.”

NOTA: Jurnalistul şi scriitorul turc Ahmet Altan a fost arestat după puciul eşuat din 15 iulie 2016. Autorităţile l-au acuzat că ar fi răspândit „mesaje subliminale” într-o emisiune televizată şi că ar fi ştiut în prealabil de planurile de puci. Ahmet Altan a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale a Turciei”. Între timp, Altan e în spatele gratiilor de 953 de zile. A scris eseul în închisoarea Silivri pe 21 aprilie 2019.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Corect, postacii PSD repeta propozitiile pe care le primesc pe hartie de la stapanii lor si nu vor sa devieze de la ele, deoarece ar fi in pericol sa inceapa sa gandeasca pentru ei si s-ar putea desprinde de putreziciunea partidului lor.

  • In timp ce derbedeii satanisti useristi securistoizi, vin in permanenta cu idei noi, progresiste, menite sa ne redea momentele de glorie ale tribunalelor poporului din anii 50…

 2. …de la firul ierbii…citind acest articol…ma incearca o amaraciune imensa…

  …o durere cumplita si o compasiune infinita ma napadesc si ma sufoca de indignare – ca iedera zidul – pt ca scriitorul şi jurnalistul Ahmet Altan se afla in inchisoare de aproape 1.000 de zile …Ca este condamnat pe viata la inchisoare doar pt ca libertatea de exprimare este ingradit ACOLO…Doar pt ca libertatea de exprimare a ideilor/gandurilor/opiniilor de catre jurnalistul si scriitorul Ahmet Altan nu exista acolo unde au fost exprimate , intr-un anume loc /timp si tara !…Daca s-ar fi exprimat in Romania, de exemplu , era liber ca o pasare fericita intr-o livada …si nu murea lent in temnita !….

  …In astfel de momente ma bucur ca traiesc in Romania europeana , ca sunt cetatean european , ca nu ma arunca nimeni la inchisoare pt ca imi sustin opiniile si enervez toti politicienii si toti presedintii de tara din RO , indiferent de culoare politica !…

  …ma incearca o durere sfasietoare ca exista nedreptate si durere in tari de pe Planeta Albastra il loc sa existe pace , armonie , prosperitate si presedinti de tara care sa-si respecte si sa-si iubeasca suficient de mult propriile popoarele incat sa lucreze in interesul lor suprem , sa-si dedice viata bunastarii poporului sau…

  …Nici un presedinte adevarat de tara nu-si condamna oamenii de litere /ganditorii la inchisoare pe viata doar pt ca…isi exprima gandurile prin cuvinte , indiferent daca sunt scrise sau rostite !…E nedrept !…E dureros !…De ce nu s-au solidarizat toti jurnalistii din tarile cu presedinti de tara adevarati cu Ahment Altan ?!…

  …Simt o recunostinta imensa pt ca exista Uniunea Europeana si Romania este membra cu drepturi depline in Uniunea Europeana !…Ma inclin cu tot respectul din lume in fata fondatorilor Uniunii Europene , vizionarilor parinti fondatori ai UE si tuturor liderilor celor 28 de tari de azi si de maine care garanteaza prin unitatea lor PACEA , LIBERTATEA , DEMOCRATIA si PROGRESUL celor 28 de tari si popoare din CASA UNITA EUROPA si care , in viitorul apropiat , isi vor deschide bratele sa primeasca si alte tari si popoare din Europa pt PACEA si BINELE TUTUROR tarilor de pe batranul continent , leaganul civilizatiei universale…

  …de la firul ierbii…din Romania europeana…in semn de solidaritate cu AHMET ALTAN , care e condamnat cu inchisoare pe viata doar pt ca s-a exprimat…RENUNT sa ma mai exprim si ma retrag cu comentariile mele …

  …Atata timp cat Ahmet Altan se afla la inchisoare si e condamnat la inchisoare pana la moarte doar pt ca s-a exprimat …ca e obligat la TACERE intemnitat fiind pt ca a vorbit doar ce-a gandit…imbrac si eu HAINA NEAGRA A TACERII si ma retrag o data cu toate gandurile si vorbele mele scrise in semn de solidaritate cu Ahmet Altan !… ( Va multumesc pt toata afectiunea voastra si va rog din tot sufletul meu sa ma iertati pt ca v-am suparat pe nedrept uneori pe multi dintre voi , fara voie , dar pe unii cu voie , recunosc , si va rog sa ma considerati ca si moarta , asa cum este si Ahmet Altan de 1000 de zile si pana la moarte ,si ca aceste randuri sunt ultimele mele ganduri !…).

  UN PRESEDINTE ADEVARAT DE TARA , care isi iubeste si isi respecta poporul , NU ISI TINE jurnalistii , scriitorii , oamenii de cultura si opozantii politici in puscarie pt ca au alte opinii…Un presedinte adevarat si puternic de tara nu se comporta ca un tiran las care umple puscariile tarii de teama sa nu piarda PUTEREA ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.