G4Media.ro

Libertatea/ Cum a obținut asociația lui Alexandru Cumpănașu un milion de lei…

sursa foto: Facebook/ Alexandru Cumpanasu

Libertatea/ Cum a obținut asociația lui Alexandru Cumpănașu un milion de lei ca să realizeze 3 broșuri în Anul Centenar: Peste 600.000 de lei pentru 50 de pagini de copy / paste din Google și Wikipedia

Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), condusă de Alexandru Cumpănașu, a primit în septembrie 2018 o finanțare de 1.000.000 de lei, nerambursabilă, pentru proiectul “Românismul: trecut, prezent și viitor”. Din această sumă, 837.080 de lei au reprezentat drepturi de autor și drepturi conexe, încasate direct de Cumpănașu. Trei tipuri de broșuri care au în total 50 de pagini, realizate de AID pentru Ministerul Culturii și dedicate Centenarului, au costat 604.800 de lei, adică 201.600 de lei fiecare. Broșurile trebuiau să fie creații proprii, originale ale asociației lui Cumpănașu. În realitate, Ministerul Culturii a plătit pentru texte copiate de pe Wikipedia și de pe alte site-uri, inclusiv de pe site-ul Jandarmeriei Române, dezvăluie Libertatea.ro.

(…) Din suma totală, de 1.000.000 de lei, tipărirea efectivă a broșurilor a costat, conform devizului aprobat de Ministerul Culturii, 29.514 lei. Pentru prestări servicii au fost alocați 83.712 lei, iar pentru acțiuni promoționale și de publicitate, 49.692 de lei. Restul sumei a fost pentru drepturi de proprietate intelectuală și de ea a beneficiat Cumpănașu.

Tot pe 6 septembrie 2018, între AID și Cumpănașu a fost încheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor, pentru cele trei “opere”, acesta fiind introdus ca anexă la contractul de finanțare cu Ministerul Culturii. Asta după ce, printr-o adresă din 4 septembrie 2018, Cumpănașu, în calitate de persoană fizică, a negociat cu propria asociație, cerând mai mulți bani pentru broșuri: “Stimată Doamnă Baltag, vă comunic faptul că onorariul pe care îl solicit pentru realizarea operelor este în cuantum de 660.000 lei”, respectiv câte 220.000 pentru fiecare broșură.

“Doamna Baltag” este Simona-Gabriela Baltag, soția lui Cumpănașu.

După negociere, Simona Baltag și-a ”convins” soțul să mai lase din preț: “S-a convenit ca domnul Cumpănașu Alexandru să realizeze cele 3 opere pentru o remunerație în cuantum de 604.800 lei, respectiv 201.600 lei pentru fiecare operă în parte”. (…)

Președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu, susține că nu a primit banii doar pentru 3 broșuri, ci pentru 3 cărți, de peste 200 de pagini fiecare. El a precizat că a scris cărțile în două luni și a explicat că a putut să facă asta pentru că ”am și eu niște capabilități, aveam ideile dinainte”.

Întrebat ce pregătire are pentru a scrie despre făuritorii Marii Uniri, Cumpănașu a spus: ”Sunt specialist în politică externă, pentru că am realizat emisiunea Ambasador, la Realitatea TV, și sunt calificat și ca istoric, pentru că predau la Colegiul Național de Apărare și am fost activist civic zeci de ani. Cine ar putea ști mai bine decât mine cum era societatea civilă la 1918?”.

Citește integral pe Libertatea.ro

Sursa Foto: Facebook/ Alexandru Cumpanasu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. Revin cu o intrebare:
  DNA mai exista? De ce nu se autosesizeaza in acest caz?

 2. ONG- asta dubios, este de fapt un ONG creat de mafia securista.Este tot mai evident faptul asta.
  Cumpanasu este timpul nou de securist, pus de mafie sa mimeze lupta impotriva „clanurile”.Individul este atat de ipocrit si tembel , ca trebuie sa spun, ca nici securitatea nu mai este ce a fost.

  Circul cu preinfarctul este penibil.Dar telenovela cumpanasu o sa continue pe haznale.

 3. Ziaristi lu peste prajit de ce nu il intreaba personal toate astea personal nu doar sa scrie din fata leptopului si gata ai terminat treaba de jurnalist

 4. E clar ca tipul este un imostor. Pe deasupra mai este si idiot. La interviul cu Ion Cristoiu
  a balamjit atatea minciuni cand a fost intrebat ce studii are, incat am ramas crucit cum de cei doi moderatori au inghitit informatia fara sa protesteze si sa puna intrebari: isi face master la un institut „regal” in Elvetia, face master fara licenta, isi face doctoratul pana la alegerile prezidentiale, preda in invatamantul superior fara sa aiba calificarea ceruta, vorbeste incoerent, fara idei clare, fara a termina cuvintele. Acuma, este ajutat sa creeze o emotie colectiva si sa denigreze tot ce poate ca sa-si faca popularitate … la cine poate. Pe deasupra mai suge si din banul public cu ajutorul unor institutii ale statului. DNA sa ancheteze cum a primit acesti bani ca sa scrie maculatura sau sa-i copieze pe altii. Auziti: avea ideile dinainte! Bine ca nu le avea pe dinapoi.

 5. Sa ti bagi poola in ea de tara

 6. Mai bine se finanța Biblioteca Digitală a Bucureștilor, să citească online și Diaspora carte de istorie de dinainte de comunism.

 7. presedintelui academiei nu i-a cumparat firea cartile de centenar ?
  sunt toti la fel. sa-si umple buzunarele pana nu mai pot.

 8. O jagardea, Cumpanasu asta! O jagardea care calca pe cadavre!Nu i-ar fi rusine! Mai vrea si presedinte!

 9. O jagardea, Cumpanasu asta! Care calca pe cadavre!Nu i-ar fi rusine! Mai vrea si presedinte!

 10. Ce fata are! Pur si simplu nu-l poti asocia cu idee de om inteligent, oricat te-ai stradui.
  Cumpanasu e acel combinagiu de 2 lei pe care il gasim pe langa orice intitutie publica din Romania, permanent mufat la vreun buget mai mare sau mai mic, tiran cu cei mici, lingau pe langa cei mari.
  Il stiti si voi, daca lucrati la stat, sau in vreo firma care are contracte cu statul. Eu am avut de aface cu astfel de indivizi si pur si simplu ii miros de la o posta. Mai rau este ca, odata ce au aburit pe cei responsabili, sunt definitiv ancorati la buget s cu greu mai pot fi scosi, mai ales daca au avut grija sa faca cadourile cuvenite.
  CUmpanasu este nulitatea care s-a infiltrat usurel mai intai pe un post caldut, iar apoi a inceput sa-i perie pe cei mari pentru privilegii si sinecuri. Cred ca e mult prea mult faptul de a-l asocia cu SRI sau altceva similar.
  De obicei este asociat cu proiecte din astea de HR, PR sau publicitate, unde nu prea se poate masura ce si cum, iar bugetele cu care lucreaza nu au nici o legatura cu realitatea. Tot genul CUmpanasu este cauza pentru care proiecte nobile, care merita promovatem nu sunt luate in serios de public, odata ce acesta s-a invata cu sifonarile acestor sforari.

 11. a aflat cineva pentru ce a primit bushcu toru 1 milion de ieuro si vila de protocol de la partid ?
  bani luati din cele 100 de milioane pe care partidul le umfla anual de la prostime ?