G4Media.ro

„Leopardul zăpezii”: Cinci lucruri despre cariera și rezultatele lui Oleksandr Sîrski, noul…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Vol Nyk

„Leopardul zăpezii”: Cinci lucruri despre cariera și rezultatele lui Oleksandr Sîrski, noul șef al Armatei ucrainene, pe frontul din Ucraina

Colonelul-general Oleksandr Sîrski, care a condus forțele terestre ucrainene din 2019, a fost promovat joi la funcția de comandant al forțelor armate, în contextul în care războiul cu Rusia se apropie de al treilea an, transmite Reuters. El îl înlocuiește pe Valeri Zalujnîi. Iată câteva date despre Sîrski, care este deja o figură-cheie a Ucrainei pe parcursul invaziei pe scară largă a Rusiei.

PRIMII ANI

Sîrski s-a născut în iulie 1965 în regiunea Vladimir din Rusia, care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică. El a trăit în Ucraina începând cu anii 1980. La fel ca mulți oameni de vârsta sa din forțele armate ucrainene, a studiat la Moscova – la Școala Superioară de Comandament Militar – printre colegi care au devenit între timp comandanți ruși, absolvind în 1986 și servind timp de cinci ani în Corpul de Artilerie sovietic. Unii analiști militari cred că tacticile sale pe câmpul de luptă reflectă pregătirea sa ierarhică sovietică.

LEOPARDUL ZĂPEZILOR

Sîrski a devenit șeful forțelor terestre ale Ucrainei în 2019. Anterior, el a comandat trupele ucrainene care luptă împotriva unei insurgențe susținute de Moscova în regiunile estice Donețk și Lugansk, care a început în 2014, și a primit indicativul „Leopardul zăpezii”.

CELE MAI MARI VICTORII

Unele dintre cele mai mari victorii ale Ucrainei din timpul invaziei la scară largă a Rusiei au fost supravegheate de Sîrski. El a condus apărarea cu succes a capitalei Kiev în primele luni și a fost numit Erou al Ucrainei, cea mai înaltă distincție a țării, în aprilie 2022. În iulie 2022, Sîrski a planificat și a executat o contraofensivă fulgerătoare care a îndepărtat trupele rusești de orașul Harkov și a recucerit întinderi de teren la est și sud-est.

BAHMUT

La începutul anului trecut, Sîrski a condus apărarea de către Ucraina a orașului Bahmut din estul țării, unde mii de soldați din ambele tabere au fost uciși într-una dintre cele mai sângeroase bătălii de până acum din război. Unii analiști militari s-au întrebat dacă lupta pentru un oraș în ruină a meritat atât de mulți morți și răniți. Sîrski a declarat că apărarea tenace a Ucrainei pentru Bahmut a dăunat efortului general de război al Rusiei prin faptul că a legat grupul de mercenari Wagner.

MORALUL TRUPELOR

Sîrski spune că prioritatea sa este moralul trupelor sale, pe care este fotografiat în mod regulat în vizită pe front. El a declarat presei occidentale că doarme patru ore și jumătate pe noapte și că se relaxează mergând la sala de sport. Sîrski este căsătorit și are doi fii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. frumos… adica leopardul asta e acum seful armatei? si mai frumos… ne intereseza? e ciorba interna. hai sa vedem in cate”camere” statea inainte de razboi. ca la unii le confisca, unii le doneaza. la ei e mai rau decat la noi. dar poate au ei mai multi oameni sa intrzie ofensiva pana ne omoara pe noi coruptia