G4Media.ro

Leo Varadkar devine premier al Irlandei în urma demisiei lui Micheal Martin,…

sursa foto: Facebook / Leo Varadkar

Leo Varadkar devine premier al Irlandei în urma demisiei lui Micheal Martin, într-un schimb de funcţii convenit în acordul de coaliţie din 2020

Irlanda va avea un nou prim-ministru (taoiseach), Leo Varadkar, în urma demisiei lui Micheal Martin, în timp ce Martin va deveni vicepremier (tánaiste), într-un schimb de funcţii convenit în acordul de coaliţie istoric din 2020, relatează news.ro conform BBC.

Acordul a reunit partidul Fine Gael, Fianna Fáil şi Partidul Verzilor, într-un compromis ifără precedent.

Varadkar, de profesie medic, calificat, a mai fost taoiseach şi ministru al apărării din 2017 până în 2020.

Schimbul de funcţii este o premieră pentru sistemul politic al Republicii Irlanda şi are loc între două partide care au dominat politica irlandeză ca rivale înverşunate timp de aproape un secol.

Acordul de coaliţie a specificat iniţial că rotaţia va avea loc joi, 15 decembrie, dar acest lucru a fost modificat pentru a-i permite dlui Martin să participe la ultimul summit al liderilor UE al anului, de la Bruxelles, din această săptămână.

Domnul Martin şi-a oferit acum demisia preşedintelui Higgins, dizolvând automat guvernul. Apoi va avea loc un vot în Dáil (parlamentul irlandez), pentru a alege noul taoiseach.

Potrivit postului de  radio irlandez RTÉ, schimbarea la vârf va fi urmată de o remaniere ministerială care va include un al doilea schimb de roluri, ministrul Finanţelor Paschal Donohoe şi ministrul Cheltuielilor Publice Michael McGrath schimbându-şi funcţiile. Vor urma şi alte numiri ministeriale, relatează news.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Comparatia sugerata nu sta in picioare. Astia-s oameni de cuvant. Ai nostri-s talhari!