G4Media.ro

Legea lui Dragnea și Șerban Nicolae privind aducerea în țară a rezervelor…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Legea lui Dragnea și Șerban Nicolae privind aducerea în țară a rezervelor de aur a fost adoptată de comisia de buget-finanțe a Senatului

Comisia de buget-finanţe din Senat a dat, marţi, raport favorabil proiectului privind aducerea în țară ale rezervelor de aur ale BNR, iniţiat de Liviu Dragnea și Şerban Nicolae.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind statutul BNR a fost aprobată cu 5 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.

„Apreciem că se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur deţinute în tezaurul propriu sau în străinătate, ca parte a rezervelor constituite din aur şi operaţiuni externe. Din informaţiile deţinute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispoziţiilor legale se găseşte în proporţie de circa 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur, BNR nu mai realizează niciun fel de venituri specifice operaţiunilor speciale de tranzacţionare, inclusiv prin constituirea de garanţii, ci dimpotrivă, achită contravaloarea costurilor de depozitare. Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, subliniază iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul mai prevede că deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate „nu trebuie în mod necesar interzisă, dar aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice” şi propune instituirea obligaţiei de informare „de îndată” a Parlamentului şi a Guvernului de către BNR în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a criticat, în cadrul şedinţei Comisiei de buget-finanţe, poziţia BNR faţă de acest proiect, care întârzie cu avizul pe care trebuie să-l dea.

„S-a cerut avizul BNR. Dacă se citeşte cu atenţie, legea spune că nicio propunere de act normativ nu poate fi adoptată fără a se cere avizul BNR. Avizul s-a cerut, e treaba BNR cât de repede se mişcă. Dacă au nevoie de 30 de zile să citească două fraze, bun, e în regulă. Poate ăla care ştie să citească lipseşte în perioada asta”, a susţinut Nicolae.

La rândul său, reprezentantul BNR a spus că termenul legal prevăzut de lege pentru elaborarea unui punct de vedere vizavi de acest act normativ nu s-a împlinit, adăugând că, la nivel european, nu s-a identificat o prevedere de lege similară cu cea iniţiată de social-democraţi.

„Termenul de 30 de zile, în care Banca Naţională trebuie să dea punctul de vedere oficial, încă nu s-a împlinit, este un termen legal, prevăzut de lege privind statutul Băncii Naţionale. (…) Reiterez asupra necesităţii acordării atenţiei principiului respectării Băncii Centrale, prevăzut de tratatele europene, care prevăd că asistarea rezervelor internaţionale este o atribuţie fundamentală a băncilor centrale din UE. Din analiza noastră, până în acest moment, nu a fost identificată o prevedere de lege similară în alte state membre şi, de asemenea, asupra necesităţii consultării Băncii Centrale Europene. Este necesară consultarea Băncii Centrale Europene în termen util, în timp util”, a susţinut oficialul BNR.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest act normativ, care face parte din categoria legilor organice.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. pai daca treaba cu avizul e sa l ceri, dar nu te intere care e, hai sa facem asa si in civil…cer aviz pt nush ce cacat imi tre la vreo institutie de stat si daca mi l da bine, daca nu, iara bine, eu l am cerut, asta e, merg mai departe.,..

  2. Jaf total, cel mai mare probabil din istoria Romaniei. Probabil mai mare decat jaful Rusiei acela cu tezaurul … Popor de nepasatori si tampiti … cum sa pui conducatori infractori? Poporul asta parca e batut in cap cu leuca …

  3. Aham , bine dragneo maine iti trimit verigheta. Am vorbit si cu filarmonica după Rambla , trimit si ei niste dinti.

  4. n-ar trebui mai intai repatrierea conturilor din strainatate ale tuturor patriotilor astora, pana la rudele lor de gradul 10, ca sa fie in siguranta?
    daca se scufunda doamne fereste, cipru sau mai stiu eu ce ofshore? a?

  5. O hotarare care dovedeste ca membrii comisiei juridice din senat sunt cel putin cre-tini congenital! Imbecililor, aurul acela este o garantie ca Romania mai are cate ceva de oferit in schimbul unor credite cat de cat mai ieftine. Da’ ce sa priceapa Serbanica, baiatu’ cu carucioru’ la Mecanica Fina Bucuresti, absolvent de drept la „Spiru”, pe puncte, cum s-ar zice. De Dragnea nu ma pot mira, oricum, el nici nu pricepe, nici nu stie sa vorbeasca. daca-mi dovediti ca nu-i asa, sunt gata sa ma inscriu in pesede.

  6. Nu mai au ce fura TALHARII? Au tintit sus de tot!!! Taman la rezerva de aur a tarii! Astia,JIGODIILE psdragniste ,chiar vor sa ne lase-n curu’ gol? Nu le mai ajunge JAVRELOR cat au furat tara asta! Duceti-va INFRACTORI notorii la puscarie si lasati-ne pe noi! La nevoie,punem mana de la mana si va platim noi „spitalizarea”la Jilava,Aiud,Gherla sau Poarta Alba! Si va mai scoatem cand vom sarbatori „pastele cailor”!

  7. unde isi tin patriotii banii ? in panamale, ofshoare si alte brasilii.
    tiriac, tericeanu, dragnea…

  8. Degeaba incercati sa ma contraziceti, pentru mine tabloul reprezinta o ”natura moarta” si cu asta basta…! Ce daca mai sunt cativa care inca se mai tin pe picioare, tot asa sunt altii care au probleme mari la coloana si chiar unul care e ca si mort, pentru ca urmeaza sa se insoare…!

  9. Ne-am prostit sau neam prostit?
    Olanda depozitează in afara ţării 70% din depozitele naționale de aur, iar SUA, cea mai puternica economie si forta militara din lume, 75%. Germania depozitează o mare parte din rezervele de aur în Anglia

    *** Costurile plătite lunar pentru păstrare aurului în siguranță in cea mai solida banca din lume, Banca Angliei, sunt exact un salariu lunar încasat de T. Toader.
    In vremea asta partidele politice incaseaza annual 100 000 000 Euro din banii nostri, din care PSD 49 000 000 Euro.

    *** Fara acest aur depozitat în afara ţării, într-o banca internațională neutra, de încredere, statul roman si-ar pierde credibilitatea financiara si, prin urmare, s-ar împrumuta la dobânzi mult mai mari.

    Iar noi trăim, plătim salarii şi pensii din împrumuturi..

  10. E initiativa legislativa, care abia a primit aviz in comisia juridica a senatului. Ea se duce in senat la dezbateri, iar camera deputatilor va fi camera decisiva, unde draknea sta prost la majoritate. Oricum, ea va fi atacata temeinic la ccr, de toata opozitia, presedinte etc. N-are cum sa ajunga lege mizeria asta.

  11. Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate! Păi cum mama dracu’ , doar duduie economia! Sau nu? Proștilor, singuri va dați cu capul de gard!

  12. S-o legifereze si p-asta, ca vad ca nu e bine ca leul s-a mai stabilizat! Vor sa duca neaparat euro la 5 lei cat mai rapid. Ce alt efect ar avea repatrierea rezervei internationale de aur?!

  13. Ordonanta lacomiei bancilor 114 cu efectele ei negative isi face smitita prezenta. Urmeaza ordonanta lacomiei Bancii Nationale?

  14. Durerea mare este ca aurul din rezerva in strainatate ” nu se poate tranzactiona” , ei asta vor, sa-l tranzactioneze, nu contientizeaza ca atunci cand tara este la ananghie imprumuturile sunt mai ieftine si compenseaza costurile de depozitare. Gurile rele mai spun si ca aurul ar putea sa se indrepte in alta parte, spre America de Sud. Doamne fereste.