G4Media.ro

Legea „internetului suveran” a fost adoptată în Parlamentul din Rusia

Legea „internetului suveran” a fost adoptată în Parlamentul din Rusia

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară) a adoptat joi o lege controversată vizând crearea unui ‘internet suveran’ în Rusia, izolat de serverele mondiale, mulţi dintre criticii acestei legi văzând în aceasta o modalitate pentru autorităţile ruse de a-şi întări controlul asupra reţelei, potrivit AFP şi mass media din Rusia, informează Agerpres.

Textul, adoptat în a doua lectură cu 320 de voturi pentru şi 15 împotrivă, urmează să fie aprobat şi într-o a treia lectură, apoi de către Consiliul Federaţiei (camera superioară), ceea ce practic constituie o formalitate, iar după aceea va fi promulgat de către preşedintele Vladimir Putin.

Se presupune că legea privind segmentului rusesc de internet (Runet) va intra în vigoare la 1 noiembrie 2019, iar unele prevederi separate privind protecţia criptografică a informaţiilor şi sistemul naţional de nume de domeniu – de la 1 ianuarie 2021.

Oficial, legea cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice, fiind prezentată ca un răspuns la ‘caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018’, care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.

Concret, se prevede crearea unei ‘infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor de internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele de internet ale surselor străine’.

Curtea de Conturi rusă a estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) transpunerea în practică a acestei legi.

Sursă foto: pexels.com

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Rusilor, multumiti din inima partidului! Natie de plavani idioti!

  2. Propun sa se numească „putinet ” ?

  3. ce zici Snowdene despre noutatea asta ? ca doar plecasei in tarimul libertatii si prosperitatii ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.