G4Media.ro

Lavrov a înfuriat din nou Israelul, după ce a acuzat Occidentul că…

Sursa foto: Facebook / MFA Russia

Lavrov a înfuriat din nou Israelul, după ce a acuzat Occidentul că urmărește, ca și Hilter, „soluția finală” a „problemei rusești”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost acuzat din nou de antisemitism după ce a comparat izolarea internațională a Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina cu uciderea evreilor din Europa în timpul Holocaustului. În luna mai, președintele rus Vladimir Putin fusese deja obligat să prezinte scuze Israelului din cauza cuvintelor lui Lavrov despre presupusa origine evreiască a lui Hitler, scrie BBC.

Serghei Lavrov a comparat ajutorul militar american acordat Ucrainei cu acțiunile lui Hitler (precum și cu cele ale lui Napoleon) în timpul conferinței sale anuale de presă de miercuri.

„La fel cum Napoleon a mobilizat aproape toată Europa împotriva Imperiului Rus, la fel cum Hitler a mobilizat și capturat, a pus sub arme majoritatea țărilor europene și le-a aruncat împotriva Uniunii Sovietice, acum Statele Unite au format o coaliție din aproape toți europenii care sunt membri ai NATO și nu numai, din membrii UE și prin intermediul Ucrainei, prin procură, duc un război împotriva țării noastre cu aceeași sarcină – soluția finală a „problemei rusești””, a declarat ministrul rus de externe.

„Așa cum Hitler a vrut să rezolve definitiv „chestiunea evreiască”, acum, dacă îi citiți pe politicienii occidentali, ei spun fără echivoc că Rusia trebuie să sufere o înfrângere strategică”, a adăugat Lavrov, citat de agenția TASS.

Naziștii germani au urmărit politica „Soluției finale a problemei evreiești” ( Endlösung der Judenfrage ) între 1941-1945, care a constat în uciderea deliberată, în masă, a evreilor europeni.

Israelul l-a acuzat pe Lavrov de profanarea memoriei Holocaustului. „Orice comparație sau juxtapunere a evenimentelor actuale cu planul lui Hitler privind decizia finală de exterminare a poporului evreu denaturează adevărul istoric, profanează memoria celor morți și a supraviețuitorilor și trebuie respinsă cu hotărâre”, a declarat Ministerul de Externe al Israelului, într-un comunicat.

Congresul Evreiesc European (EJC) a condamnat, de asemenea, comentariile lui Lavrov și i-a cerut acestuia să își ceară scuze.

„Suntem șocați și îngroziți de comparația rușinoasă făcută de ministrul Lavrov între acțiunile unei coaliții de state democratice și persecuția și uciderea a șase milioane de evrei de către Hitler”, a declarat președintele Congresului Evreiesc European, Ariel Muzikant, într-o declarație.

Ambasadorul german în Israel, Steffen Seibert, a calificat cuvintele lui Lavrov drept „șocante”. „Lecția istorică care trebuie învățată din acest lucru este că crimele de război ale Rusiei în Ucraina nu vor fi uitate și nici nu vor rămâne nepedepsite”, a declarat Seibert, citat de Times of Israel.

Ambasada Franței în Israel a calificat remarcile lui Lavrov drept „scandaloase și rușinoase”. „Soluția finală” a lăsat o cicatrice de nedescris în istoria omenirii”, a afirmat misiunea într-o declarație.

Anterior, la Washington, declarația lui Lavrov a fost, de asemenea, calificată drept ofensatoare și absurdă.

„Prima noastră reacție este cum îndrăznește el să compare ceva cu Holocaustul! Orice, ca să nu mai vorbim de războiul pe care l-au început!” a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în cadrul unui briefing.

Kirby a adăugat că, din moment ce Rusia a invadat Ucraina în 2014 și apoi a lansat o invazie la scară largă în 2022, afirmațiile potrivit cărora rușii sunt victimele sunt lipsite de sens.

Ministerul rus de Externe nu a comentat încă scandalul, iar purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a refuzat să vorbească despre acest subiect.

„La urma urmei, aici are loc un schimb prin intermediul ministerelor de externe. Haideți să lăsăm [discuția] în cadrul acestuia”, a declarat Peskov ca răspuns la o întrebare despre poziția Kremlinului în acest caz.

Al doilea scandal în șase luni

În mai 2022, principalele mass-media și oficiali israelieni l-au atacat pe Lavrov după remarcile sale legate de evrei și Hitler, într-un interviu acordat unei companii de televiziune italiene.

Răspunzând la o întrebare despre cum poate fi acuzată Ucraina de nazism dacă președintele său Volodimir Zelenski este evreu, ministrul rus a spus că Adolf Hitler a fost, de asemenea, de origine evreiască și – în plus – „cei mai înfocați antisemiți”, a spus Lavrov, sunt, de regulă, evrei.

„S-ar putea să mă înșel, dar Adolf Hitler avea și el sânge evreiesc. Asta nu înseamnă absolut nimic. Înțelepții evrei spun că cei mai înfocați antisemiți sunt de obicei evrei. Există oi negre în familie, cum spunem noi”, a spus el.

Șeful de atunci al guvernului israelian, Naftali Bennet, a răspuns acuzându-l pe Lavrov de minciună, al cărei scop „este de a-i acuza pe evrei înșiși de cele mai teribile crime din istorie care au fost comise împotriva lor și, astfel, de a îndepărta responsabilitatea de la dușmanii Israelului”.

Mai puțin de o săptămână mai târziu, biroul premierului israelian a raportat că Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru cuvintele lui Lavrov. Cu toate acestea, Kremlinul nu a confirmat oficial acest lucru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. O avea și asta pastilele pregătite, ca Goring?

  2. Mie mi se pare ca nu „Occidentul” ci Rusia adica Putin, Lavrov, Medvedev, etc. ii omoara pe rusi.

  3. putlerismu si hi.tl.eri.smu au multe in comun….‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️

  4. Daca aduce inapoi gloata de mujici care terorizeaza Ucraina si inceteaza cu atacurile tetoriste cu rachete va constata cu surprindere ca pe nimeni nu mai intereseaza de tara lui preistorica. Nu vor mai primi ei asa usor si numar asa de mare euro si dolari dar sa incerce sa fabrice o noua generatie de oligarhi miliardari cu yuani si rupii,o sa fie cam greut pentru ei ,dar asta e,ei au cerut-o…

  5. Is niste ipocriti toti.

  6. V-am zis eu ca e nazzzist bosorogul? Nu m-ati crezut.