G4Media.ro

La zece ani de la începerea războiului din Siria, ONU este încă…

La zece ani de la începerea războiului din Siria, ONU este încă paralizată

Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit săptămâna aceasta să cadă de acord asupra unei declarații comune asupra Siriei, în ciuda unui apel al emisarului ONU pentru această țară pentru unitate internațională în vederea relansării unui proces politic aflat în impas. Textul propus de Regatul Unit vizează reafirmarea importanței rezoluției 2254, adoptată în 2015 și care prevedea o revizuire a Constituției siriene din 2012 și organizarea de alegeri sub supravegherea Organizaţiei Națiunilor Unite.

Pornind de la această rezoluție, un Comitet constituțional sirian, incluzând reprezentanți ai regimului, opoziției și societății civile, a fost înființat cu atenție în 2019 la Geneva, dar ultima sa ședință de la sfârșitul lunii ianuarie, a cincea de acest gen, s-a încheiat cu un eșec, recunoscut marți de emisarul ONU Geir Pedersen. A fost „o ocazie ratată și o dezamăgire”, a spus el.

În timpul unei videoconferințe cu ușile închise cu Consiliul de Securitate, oficialul ONU a subliniat că „diviziunile actuale din cadrul comunității internaționale trebuie să fie depăşite”. Există „necesitatea unei diplomații internaționale constructive asupra Siriei. Fără aceasta, este puțin probabil ca o cale constituțională să avanseze cu adevărat”, a adăugat emisarul într-un scurt interviu acordat jurnaliștilor după ședința Consiliului.

De la declanșarea conflictului, în 2011, care a făcut peste 380.000 de morți, cazul i-a opus foarte des pe occidentali Rusiei, principalul susținător al regimului sirian, și Chinei, două țări care au recurs adesea la dreptul lor de veto pentru a li se opune europenilor și Statelor Unite. Potrivit diplomaților, imposibilitatea de a ajunge la un consens asupra unei declarații comune a venit din nou marți din Rusia, cu cereri inacceptabile pentru Occident. „Rușii cer prea mult”, a spus un diplomat sub acoperirea anonimatului, în timp ce altul, cerând și el să nu fie identificat, a criticat Moscova pentru că vrea să șteargă orice idee de eșec pentru Comitetul Constituțional.

De facto, pe tot parcursul zilei, textul – AFP a obținut mai multe versiuni succesive – a fost în mare parte modificat. Regretele inițiale cu privire la lipsa unui început de redactare a unei reforme constituționale au fost eliminate, la fel ca și o referire la perspectiva organizării unor alegeri libere și corecte în Siria. Nu a fost posibil să se obțină un comentariu de la misiunea diplomatică rusă la ONU cu privire la motivele eșecului Consiliului de a conveni asupra unui limbaj comun.

Potrivit diplomaților, în timpul videoconferinței Consiliului de Securitate, occidentalii au fost unanimi în a atribui regimului sirian responsabilitatea „eșecului” procesului politic pentru a pune capăt conflictului, din cauza unor „manevre întârziate”.

În faţa Consiliului de Securitate, Sven Jürgenson, ambasadorul Estoniei, țară membră nepermanentă, a reamintit că Comitetul constituțional nu a urmărit să fie un „club de dezbatere, ci să ofere poporului sirian o ieșire dintr-un conflictde zece ani”. „Este clar pentru toată lumea că guvernul sirian a profitat de ședințe pentru a întârzia orice reconciliere reală, deturnând atenția către alte probleme nerezolvate”, a denunţat el, potrivit discursului său publicat după întâlnire de către serviciile sale.

Într-o declarație comună, cei trei membri ai Uniunii Europene reprezentați în Consiliul de Securitate, Estonia, Franța și Irlanda, au afirmat că „regretă că regimul sirian continuă să se opună procesului” de soluționare politică a conflictului. „Nu vom recunoaște nişte alegeri care nu sunt conforme cu condițiile stabilite prin rezoluția 2254”, au adăugat aceștia. Pentru Geir Pedersen, pe lângă absența unității internaționale, există în rândul sirienilor „o lipsă de încredere, o lipsă de disponibilitate la compromis și o lipsă de spațiu politic pentru a face compromisuri”. El a spus că speră să se poată întoarce în curând la Damasc și a precizat că va participa la următoarea întâlnire a grupului Astana programată pentru 15 și 16 februarie la Soci, Rusia.

Ultima declarație privind Siria adoptată de Consiliul de Securitate datează din octombrie 2019. Atunci acesta a avut ca obiectiv să salute crearea unui comitet constituțional „credibil, echilibrat și incluziv”.

Sursa: Le Figaro / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Noroc cu Bideu & co. Revine ISIS să facă ordine în Siria.

  2. Sa punem si la Damasc un umeras ca la Cotroceni, sa vina si la sirieni libertatea.

    Teo Peter e cel mai liber.

  3. Dar Siria ce părere are?