G4Media.ro

La Pittsburgh începe procesul lui Robert G. Bowers acuzat de cel mai…

Foto: Congregația Tree of Life Pittsburgh

La Pittsburgh începe procesul lui Robert G. Bowers acuzat de cel mai grav atac antisemit din istoria SUA, soldat cu moartea a 11 evrei în 2018

Selecția juriului va începe luni în procesul federal pentru pedeapsa cu moartea a unui șofer de camion acuzat că a împușcat mortal 11 credincioși evrei la sinagoga din Pittsburgh, în cel mai sângeros atac antisemit din istoria SUA, relatează Associated Press.

Robert G. Bowers, care este din suburbia Baldwin din Pittsburgh, se confruntă cu 63 de capete de acuzare în atacul din 27 octombrie 2018 de la sinagoga Tree of Life – Pomul Vieții, în timp ce membrii a trei congregații evreiești desfășurau activități de Sabat în clădire. Acuzațiile includ 11 capete de acuzare pentru obstrucționarea liberului exercițiu al religiei care a dus la deces și 11 capete de acuzare pentru infracțiuni motivate de ură care au dus la deces.

Bowers, în vârstă de 50 de ani, a declarat recent că suferă de schizofrenie și de deficiențe structurale și funcționale ale creierului.

În timpul procesului, se așteaptă ca procurorii să le vorbească juraților despre ura religioasă și despre armele recuperate de la el de la locul crimei, unde poliția l-a împușcat pe Bowers de trei ori înainte ca acesta să se predea.

Familiile celor uciși au fost împărțite cu privire la faptul dacă procurorii ar trebui să solicite pedeapsa cu moartea, dar majoritatea s-au pronunțat în favoarea acesteia.

Procurorii au indicat în documentele depuse în instanță că ar putea introduce în timpul procesului înregistrările autopsiei și înregistrările de la 911, inclusiv înregistrările a două apeluri de la victime care au fost ulterior împușcate mortal. Aceștia au declarat că dovezile lor includ o armă Colt AR-15, trei pistoale Glock .357 și sute de cartușe, gloanțe și fragmente de gloanțe.

Bowers a rănit, de asemenea, șapte persoane, inclusiv cinci ofițeri de poliție care au răspuns la fața locului, au declarat anchetatorii.

Într-un dosar depus la începutul acestei luni, procurorii au declarat că Bowers „nutrea o animozitate profundă și criminală față de toți evreii”. Aceștia au spus că și-a exprimat, de asemenea, ura față de HIAS, fondată sub numele de Hebrew Immigrant Aid Society, un grup umanitar non-profit care ajută refugiații și solicitanții de azil.

În timpul unei audieri premergătoare procesului din 2021, ofițerul Clint Thimons a declarat că Bowers era „foarte calm și a spus că s-a săturat și că evreii ne ucid copiii și că evreii trebuiau să moară”. Un alt ofițer, David Blahut, a declarat că Bowers i-a spus că „acești oameni comit un genocid asupra poporului meu și că vreau să ucid evreii”.

Procurorii au scris într-un dosar judiciar că Bowers avea aproape 400 de adepți pe contul său de socializare Gab „cărora le-a promovat opiniile sale antisemite și apelurile la violență împotriva evreilor”.

Judecătorul districtual american Robert Colville, care a fost nominalizat la tribunal de președintele Donald Trump în urmă cu mai bine de trei ani, va prezida procesul. Anterior, el a petrecut aproape două decenii ca judecător de comitat în Pittsburgh.

Cele trei congregații – Tree of Life, Dor Hadash și New Light – s-au pronunțat împotriva antisemitismului și a altor forme de intoleranță de la atacul din 2018 încoace. Congregația Tree of Life cooperează, de asemenea, cu partenerii la planurile de renovare și reconstrucție a sinagogii sale prin crearea unui complex care să găzduiască un sanctuar, un muzeu, un memorial și un centru pentru combaterea antisemitismului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...