G4Media.ro

La 30 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen din Beijing,…

La 30 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen din Beijing, China cenzurează orice menţiune a evenimentului

Masacrul de acum 30 de ani din Piaţa Tiananmen din Beijing este comemorat în întreaga lume, însă în China orice menţiune a evenimentului va fi cenzurată, conform CNN, transmite News.ro.

Sute de persoane au fost ucise pe 4 iunie 1989 după ce armata chineză a intervenit în forţă pentru a înăbuşi protestele pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing. Mai multe evenimente şi discursuri vor fi ţinute în oraşe din toată lumea pentru a comemora masacrul.

În centrul oraşului Taipei, capitala Taiwanului, este expusă o versiune gonflabilă a celebrului „Tank Man” – bărbatul chinez care s-a pus în faţa tancurilor armatei chineze.

Luni, Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan a cerut Beijingului „să îşi asume responsabilitatea greşelilor istorice şi să îşi ceară scuze cât de curând posibil”.

„În ultimii 30 de ani, Beijingul nu a avut curajul necesar pentru a reflecta cu calm cu privire la semnificaţia incidentului de pe 4 iunie. În schimb, au blocat informaţiile şi au schimbat adevărul şi au încercat să ascundă crima”, se arată în comunicatul consiliului.

Mai mulţi activişti vor organiza marţi un miting la Washington la care vor participa reprezentanţi a zeci de organizaţii pentru drepturile omului, printre care şi Amnesty International precum şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat într-un comunicat luni că masacrul încă este în conştiinţa „oamenilor care iubesc libertatea din întreaga lume”.

„Salutăm eroii poporului chinez care au luat atitudine, cu curaj, acum 30 de ani în Piaţa Tiananmen pentru a-şi cere drepturile”, a declarat el, făcând apel la guvernul chinez să prezinte un raport „complet şi public” privind incidentele de atunci.

Cel mai mare eveniment va avea loc în Hong Kong, singurul loc de pe teritoriul chinez în care au loc comemorări. Un priveghi a fost organizat în parcul Victoria în fiecare an din 1990, sute de mii de oameni fiind prezenţi cu ocazia aniversărilor cheie.

Însă la Beijing, autorităţile chineze vor monitoriza cu atenţie orice încercare de comemorare. Turiştii care vizitau Piaţa Tiananmen marţi au fost supravegheaţi de poliţie.

Luni, ziarul condus de stat Global Times a relatat că masacrul a fost „o vaccinare împotriva unor viitoare tulburări politice” în ţară.

Duminică, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat, de asemenea, că intervenţia în forţă a armatei a fost o decizie „corectă”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Judecand pragmatic: China de azi nu ar fi existat fara interventia armatei atunci.

    • @ciobanul Bucur: Da, nu ar fi existat China de azi, o tara in care viata unei fiinte umane nu valoreaza nici doi bani.