G4Media.ro

Kuleba: Aplaud mișcarea României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei

Sursa foto: Dmitro Kuleba / Twitter

Kuleba: Aplaud mișcarea României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a salutat vineri decizia României de a cere Ambasadei Rusiei să își reducă numărul de posturi de la București cu 51.

”Aplaud mișcarea României de a reduce semnificativ prezența diplomatică a Rusiei. Singura reacție adecvată la comportamentul Moscovei este o izolare politică și economică severă. România este un bun exemplu”, a scris Kuleba pe Twitter ca reacție la decizia anunțată de omologul său român, Bogdan Aurescu.

Conform deciziei autorităților române, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții – adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ.

Diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt ocupate.

Decizia autorităților române vine pe fondul răcirii totale a relațiilor dintre București și Moscova ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Bucureștiul a expulzat mai mulți diplomați ruși în ultimii doi ani, Kremlinul a răspuns cu aceeași monedă.

MAE a comunicat ambasadei ruse că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, MAE va retrage acreditarea unor membri ai personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România în vederea asigurării respectării plafonului decis.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...