G4Media.ro

Kraken, cea mai infecţioasă tulpină SARS-CoV-2 / Dr. Emilian Popovici: ”O mutaţie…

Sursa foto: Pixabay

Kraken, cea mai infecţioasă tulpină SARS-CoV-2 / Dr. Emilian Popovici: ”O mutaţie îi permite să pătrundă mai uşor în celule” /  ”Nu s-a observat o modificare semnificativă a numărului de spitalizări”

Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie susține că noua subvariantă SARS-CoV-2, xbb1.5, denumită şi Kraken, produce deja un număr mare de îmbolnăviri în Asia şi SUA şi a ajuns deja şi în mai multe ţări europene, informează News.ro.

În România încă nu au fost secvenţiate astfel de cazuri, însă specialiştii susţin că cel mai probabil subvarianta va ajunge şi la noi, având în vedere că este cea mai infecţioasă dintre toate variantele virusului apărute până acum.

Varianta nouă produce aşadar un număr mare de îmbolnăviri, dar nu dă neapărat forme grave de boală, mai spun aceştia. Presiunea pe sistemul de sănătate poate fi însă mult mai mare, tocmai pentru că unităţile sanitare sunt deja aglomerate cu cazuri de viroze, gripă dar şi COVID.

“Deocamdată, informaţiile disponibile vin din SUA, există o perspectivă teoretică ce probabil va deveni şi practică, de răspândire a acestei subvariante în Europa şi bineînţeles că la un moment dat şi la noi.

A fost acea perspectivă cu varianta BQ11 de endemizare şi s-a discutat atunci de endemizare, pentru că această subvariantă a apărut, nu a ridicat probleme deosebite, a fost o creştere lentă, nu a atins nivelul atins la BA 5 sau la subvariantele anterioare, pentru ca, în ultima lună de zile, să apară aceasă subvariantă, XBB1.5, care a dublat numărul de infecţii în fiecare săptămână în ultimele patru săptămâni şi a ajuns să deţină întâietatea în zona de nord-vest a SUA cu un  procent de 75% din cazuri şi în total în America cu un procent de 45% din cazuri.

Asta înseamnă că este foarte transmisibilă. Vestea care este cumva mai bună este că, cu toate aceste infecţii, până la momentul de faţă nu s-a observat o modificare semnificativă a numărului de spitalizări şi nici a formelor grave înregistrate, se va vedea cum va evolua în continuare.

Cert este că infectează un număr mare de persoane şi asta în mod deosebit datorită unei mutaţii apărute la un aminoacid care îi permite să pătrundă mai uşor în celule”, a explicat Prof. Dr. Emilian Popovici.

Medicul spune că cei cu vârsta de peste 65 de ani ar trebui să aibă grijă mai mare în această perioadă de largă circulaţie a virusurilor respiratorii. Şi asta în contextul în care o dublă infecţie, atât cu virusul gripal cât şi cu virusul SARS-CoV-2, poate duce mai uşor la complicaţii severe, mai ales că este vorba despre o categorie de vârstă unde există mai des şi alte boli asociate.

Cei care s-au infectat deja cu virusul gripal sau cu SARS-CoV-2 trebuie să fie precauţi în mod deosebit în primele două săptămâni de la vindecare, pentru că în acest răstimp o nouă infectare poate avea loc mai uşor. Rezistenţa organismului poate fi crescută prin diferite metode la îndemână, spune Emilian Popovici.

“O măsură importantă în acest context şi cu această perspectivă a dublei infecţii este ca persoanele care se infectează cu virusul COVID 19 sau cu virusul gripal să fie atente în primele două săptămâni în mod deosebit după vindecare, să fie atente să evite aglomerările umane, să poarte mască, să-şi ia nişte măsuri de precauţie pentru că în această perioadă de două săptămâni, în mod deosebit după o infecţie, este posibilă mai uşor o nouă infecţie. În rest, fiind într-o perioadă epidemică, cu manifestări specifice infecţiilor respiratorii, este bine ca oamenii să ţină cont de măsurile nespecifice, respectiv să aibă o viaţă echilibrată, cu o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine de preferinţă naturale, cu evitarea substanţelor toxice şi aici mă refer în primul rând la cele mai folosite, alcoolul şi tutunul, de asemenea respectarea orelor de odihnă, la cei la care este posibil efectuarea de exerciţii fizice zilnice fără o suprasolicitare a organismului şi în momentul în care oamenii respectă acest trai echilibrat, nu fac altceva decât să îşi crească rezistenţa organismului şi cresc potenţialul acestuia de a evita infecţiile.

Ca mijloace specifice rămân cele două vaccinări, cea gripală care previne gripa şi vaccinarea SARS-CoV-2 cu acest booster adaptat care previne într-o măsură destul de importantă formele grave de boală”, a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Eu nu stiu daca in Romania exista noul vaccin pt al IV-lea vaccin, sau al II-lea buster.Eu l-am facut in Germania la medicul de familie.Au romanii care doresc vaccinul, posibilitatea in tara sa-l faca?De la Rafila nu se mai aude nimic in acest sens.

  2. Mișto denumirea 😜

    • Kraken este un legendar monstru marin, reprezentat ca o caracatita uriasa ce inghitea corabiile. Apare in mitologia norvegiana. Etimologic, vine de la verbul crawl, a se tara.

  3. Stie cineva in Romania, ca exista teste pt gripa?Eu nu am auzit pina acum .Deodata,ne spun televiziunile de acest test.Interesant!

    • sunt pe la urgente teste rapide ,cred ca sunt si de cumparat pe net, oferta e redusa ca nu prea a fost cerere.

  4. Mai exista covid, sau acum ne dam xoar pe panta gripei? Asteptam ceva imbunatatit de pe alte meleaguri?

  5. Useristii sunt vaccinați 100%