G4Media.ro

Kovesi le-a cerut europarlamentarilor o ”creștere semnificativă” a bugetului Parchetului European pentru…

Kovesi le-a cerut europarlamentarilor o ”creștere semnificativă” a bugetului Parchetului European pentru 2020: Trebuie să avem capacitatea să deschidem cel puțin 2000 de noi cazuri, nu 1000 cum s-a estimat inițial

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a fost audiată, joi, în Comisiile reunite de Libertăți Civile și Control Bugetar (LIBE și CONT), unde a pledat pentru o creștere semnificativă a bugetului instituției pentru anul 2020. Kovesi le-a prezentat europarlamentarilor stadiul în care se află înființarea primului Parchet European (EPPO) care va cerceta exclusiv modul în care sunt fraudate investițiile cu bani de la Bruxelles.

Laura Codruța Kovesi le-a explicat europarlamentarilor că, în prima scrisoare către statele participante la EPPO, le-a cerut să furnizeze informații pentru a estima încărcătura Parchetului European pentru primul an.

Astfel, relevant este numărul de procurori europeni delegați, care vor activa în țările care fac parte din Parchetul European și numărul de angajați în biroul central al Parchetului, care vor lucra în Luxembourg.

Vezi mai jos audierea în comisia LIBE

”Decizia asupra bugetului nu este doar un exercițiu tehnic pentru experții în chestiuni bugetare. Parlamentul urmează să adopte o decizie pur politică”, le-a spus Kovesi europarlamentarilor din comisia LIBE.

”Dacă dorim să începem în 2020, bugetul Parchetului European pentru 2020 trebuie rediscutat, crescut în mod semnificativ iar bugetul pe 2021 trebuie ajustat în mod corespunzător”, a mai spus Kovesi.

Kovesi a mai declarat că estimările inițiale, potrivit cărora va începe activitatea cu resursele existente și va atinge viteza de croazieră în 2023, când va putea gestiona sub 1000 de investigații, se dovedesc depășite.

În practică, a susținut Kovesi, în primul an de activitate, Parchetul European trebuie să aibă capacitatea să deschidă cel puțin 2000 de noi cazuri. PE va investiga o parte din ele, iar o altă parte va fi trimisă serviciului de parchet din țările membre.

Kovesi a mai afirmat în timpul audierilor că estimează că procurorii delegați vor trebui să evalueze încă din prima zi cel puțin 3000 de cazuri pentru a decide care sunt de competența biroului central și care rămân în competența parchetelor naționale.

”Nu vom putea obține toate acestea cu 32 de procurori delegați și un sfert (part time), cu 22 de procurori europeni și cu 29 de angajați în biroul central așa cum prevede schema de acum”, a spus Kovesi.

”Cum va lucra în practică în regim part time un procuror european delegat? Lucrând la un caz european dimineața și la unul național după-amiaza? Își va întrerupe pledoare la curte pentru că va trebui să pledeze pentru un caz național? Cine va lua măsurile urgente în celelalte cazuri, în timp ce procurorul european delegat va pleda la Curte? (…) Pentru mine este clar, dacă dorim să facem treabă bună, dacă dorim să dăm consistență Parchetului European din prima zi, dacă dorim un Parchet European cu adevărat independent, trebuie să începem doar cu procurori europeni delegați angajați în regim full time. Și ne trebuie cel puțin doi pentru fiecare stat membru”, le-a explicat Kovesi europarlamentarilor din comisia LIBE.

Context

Kovesi a fost aleasă procuror european în urma unei proceduri lungi și complexe și a fost susținută puternic de Parlamentul European. Fosta șefă Anticorupție și-a impus ca obiectiv de funcționare a EPPO sfârșitul anului 2020.

Pentru ca termenul să fie respectat, Kovesi a făcut un tur de forță în statele europene în vederea stabilirii procurorilor propuși de fiecare membru UE și, de asemenea, a cerut public resurse financiare și logistice mai consistente pentru înființarea instituției și pentru ca aceasta să funcționeze eficient încă de la început.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania). Cele cinci state care nu participă încă – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca – se vor putea alătura în orice moment.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. ”Alo, Penitenciarul Rahova? Suntem de la SMURD. Am primit un apel de urgenta de la Atelierul Auto. E vorba de un atac de panica suferit de detinutul cu mustata rasa de curand…”

 2. Succes, Codruta!!!
  Se poate celeritate la Dosarele lui Dragnea si ale PSDeilor?!!!!

  • Celeritate pentru toate dosarele nu numai pentru rosii! Ori suntem toti egali in fata legii ori suntem egali functie de cine e la putere?! Asta demonstreaza ca aveti aceeasi gandire ca pesedacii! D-aia si spun unii psd=pnl! Asta v-at dorit???

 3. Cand o vad pe progresita Sophie in ‘t Veld sunt atent ce prostii mai zice – membrii Brexit party au taxat-o recent.
  Sophie zicea la audieri ca trebuie inceput in forta altfel se fasaie treaba si mai ales trebuie luati aia care nu asculta de bruxelles dar atrag bani frumosi si isi consolideaza statul – ma gandesc la Polonia, Ungaria si alte state din zona. Dar acele state nu sunt Romania.

  Mai multi mep’s au pomenit de subsidiaritate adica nu ai tu ce sa cauti procuror european sa cercetezi intr-o tara anume fiind problema de suveranitate a acelei tari. Probabil nu or sa comenteze astia mai „mici”.

  Mai e de urmarit ce resurse se aloca, unii membrii al parlamentului sustinand ca sunt domenii mult mai importante care trebuie finantate precum somajul tinerilor in ue.
  Furaciuni mari pe tva cred ca e de cercetat.
  Pe paradisuri fiscale si optimizari fiscale nu cred ca e voie sa se bage.
  E de urmarit cat sprijin va avea acest parchet si pe cine va lua in vizor.

 4. Cred ca diferenta de la 1000 la 2000 de cazuri provine din Romania!
  Naivii astia de la UE au facut niste estimari initiale absolut nerealiste 🙂

 5. Mie-mi place. Cere bani pentru dublarea planului de la 1000 la 2000 de dosare (la hectar, cum e obișnuită) .

  Să vezi distracție când trece anul și … nu face nici 100 (una sută) 🙂

  • Eu as spune sa-ti cauti ochelarii (sau creierul) si sa mai citesti o data la ce s-a referit. E vorba de deschiderea de cazuri, care deja exista in analiza cantitativa facuta pana acum. Inteleg ca nu reusesti sa evoluezi in metodele de a spurca si-ai ramas tot la nivel de pesedeu frustrat de situatie, dar macar fii mai subtil… Altfel iti iei flit prea rapid ca sa mai fi meritat efortul pe care l-ai pus in asa comentariu inutil.

  • ar fi si culmea sa rezolve 100 de cazuri pe an cu 30 de procurori 😀
   dupa aia ai tipa ca sunt „fabricate”. deci oricum ar fi ceva nu e bine.

  • marian & andrei

   Așa ca voi, făcuți grămadă și incapabili să-nțeleagă două fraze citite cu un minut înainte, sunt toți … „ai voștri”!?

 6. Unde-i Slugarel? Si-a dat demisia? Crucea mamii lui de janghina.