G4Media.ro

Kovesi a respins definitiv patru propuneri de procurori din Bulgaria, din cele…

Sursa Foto: Parchetul European

Kovesi a respins definitiv patru propuneri de procurori din Bulgaria, din cele zece propuneri

Colegiul Parchetului European a respins definitiv patru dintre candidații bulgari pentru posturile de procurori europeni delegați. Trei au fost admiși, iar evaluarea candidaturilor altor trei continuă, a anunțat Parchetul European, transmite Mediapool, citată de Rador.

Acesta mai adaugă că procurorii admiși sunt: Dimităr Belicev (Parchetul Plovdiv), Boiko Kalfin (Parchetul Kiustendil) și Svetlana Șopova-Koleva (Parchetul Sofia). Numele celor respinși nu sunt date publicității.

În același timp, au fost acceptate candidaturile a doi procurori din Croația și doi din Republica Cehă. Singurii care nu au fost acceptați zilele acestea sunt candidații bulgari. În februarie, Colegiul Procurorilor din Consiliul Judiciar Suprem (CJS) a nominalizat zece magistrați bulgari ca procurori europeni delegați, dar doar trei au fost admiși fără observații, iar pentru ceilalți au fost solicitate informații suplimentare. Este vorba de magistrații care trebuie să facă anchetele Parchetului European pe teren, în Bulgaria.

Șeful de cabinet al lui Kovesi, Milan Jaron, a lăsat să se înțeleagă că acest lucru echivalează cu respingerea și Bulgariei trebuie să propună alți șapte procurori noi. „Nu dorim să intrăm într-o discuție cu privire la modul de interpretare a regulamentului. Scrisoarea procurorului european afirmă în mod clar că partea bulgară trebuie să nominalizeze persoane cu experiență relevantă și care să îndeplinească toate cerințele pentru independență și integritate morală”, a spus acesta.

Observatorii au comentat că gestul lui Kovesi a fost grăitor vizavi de procuratura bulgară și a arătat o lipsă de încredere. Cu doar 20 de zile în urmă, procurorul-șef european, Laura Kovesi, le-a explicat personal membrilor Colegiului Procurorilor din cadrul CJS ce observații are vizavi de magistrații bulgari propuși pentru a fi procurorii europeni delegați.

Colegiul Procurorilor este condus de procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheșev. Laura Kovesi a anunțat că a fost înființat un grup de lucru la Parchetul European pentru a examina toate documentele trimise de Bulgaria. Anterior, Colegiul Procurorilor și-a exprimat uimirea față de ceea ce ar putea cere în plus Kovesi de la aleșii lor.

Colegiul Procurorilor a propus trei anchetatori ca procurori europeni delegați, care în mod clar nu sunt acceptați de Kovesi. Nu este acceptat judecătorul nominalizat, care nu este specialist în drept penal, precum și cei trei procurori de nivel raional.

Multă vreme, Colegiul Procurorilor din cadrul CJS a preferat să nu vorbească despre respingere, ci să solicite mai multe informații. Acum respingerea este înregistrată deja. Se așteaptă ca alți trei magistrați bulgari să fie respinși, ceea ce Kovesi nu a aprobat.

Parchetul European poate investiga toate fraudele care implică fonduri UE ce depășesc o anumită sumă, inclusiv abuzurile legat de achiziții publice. Instituția poate investiga cazuri complexe de fraudă cu TVA în mai multe țări din UE.

Procurorii europeni delegați sunt magistrații care vor îndeplini sarcinile Parchetului European dintr-o anumită țară, adică vor fi oamenii Laurei Kovesi pe teren în Bulgaria. Prin urmare, alegerea persoanelor potrivite este deosebit de importantă.

Procurorii europeni delegați nu se vor ocupa de cazurile penale bulgare, ci vor monitoriza numai proceduri care sunt de competența Parchetului European. Nu este posibil ca șeful bulgar direct al procurorului delegat să intervină într-o anchetă care este de competența Parchetului European.

Sursa: Mediapool/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Laura Codruta Kovesi, la cei 7 procurorii bulgari, le-a dat cate o palma dupa cap si a vazut ca 4 au ,,ceafa prea groasa”. La 3 procurori ceafa a fost ,,rezonabil de subtire” si astfel au fost admisi. Masurarea cefelor colaboratorilor (,,cu palme dupa cap”) este o traditie la Laura Codruta Kovesi.

    • oh săracii de voi, ce foame îndurați la pzd. La muncă băieți dacă vă e frică de palma lui LCK sau, în general, a justiției!

  2. Poza e nefericita, cu steagurile alea in spate arata ca un liliac. In rest, succes in activitate!

  3. Catre @Petre. Normal ca Laura Codruta Kovesi ,,arata ca un liliac”.
    Destinul ei a fost sa fie ,,Noul Batman al Europei”.