G4Media.ro

Kosovo cumpără drone Bayraktar din Turcia

sursa foto: Facebook/ Albin Kurti

Kosovo cumpără drone Bayraktar din Turcia

Kosovo a cumpărat un lot de drone Bayraktar produse de Turcia, a declarat duminică premierul Albin Kurti, într-un moment în care se confruntă cu tulburări în nord, unde etnicii sârbi refuză să recunoască autorităţile de la Pristina, transmite Reuters, citată de News.ro.

Premierul Albin Kurti a spus, într-o postare pe Facebook care îl arată în faţa unei drone împreună cu ministrul Apărării, că ultimele cheltuieli de securitate au făcut ţara mai sigură.

El nu a menţionat numărul sau costul dronelor, primele cumpărate de Kosovo, şi nici nu a spus pentru ce vor fi folosite.

Dronele Bayraktar au câştigat popularitate la nivel global după ce au fost folosite de armata ucraineană împotriva forţelor ruse.

”Kosovo este acum şi mai sigur şi întotdeauna mândru”, a spus Kurti, adăugând că guvernul său a crescut în ultimii doi ani numărul militarilor săi cu 80% şi bugetul apărării cu peste 100%.

Republica formată în urmă cu 15 ani construieşte o armată care ar urma să ajungă la 5.000 de soldaţi regulaţi şi 3.000 de rezervişti.

Alianţa militară NATO are, de asemenea, peste 4.500 de militari de menţinere a păcii în ţara cu 1,8 milioane de locuitori.

În ultimele luni, Kosovo s-a confruntat cu cele mai grave violenţe etnice de până acum în nordul ţării, care găzduieşte aproximativ 50.000 de sârbi etnici, susţinuţi de Belgrad.

Problemele au izbucnit în luna mai, după ce primarii etnici albanezi şi-au preluat funcţiile în urma alegerilor locale boicotate de sârbi, care cer implementarea unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie.

Kosovo intenţionează să adere la NATO, dar patru dintre membrii alianţei încă nu îi recunosc independenţa faţă de Serbia, declarată în 2008.

După violenţele din mai, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi-a plasat armata în alertă de luptă şi a mutat unităţi mai aproape de graniţa cu Kosovo.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...