G4Media.ro

Klaus Iohannis se întâlnește marți la Casa Albă cu Donald Trump/ Este…

Klaus Iohannis se întâlnește marți la Casa Albă cu Donald Trump/ Este a doua întrevedere a celor doi președinți

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit marţi, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA.

Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis va sosi la Casa Albă la ora 14,00 (21,00 ora României), unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump, şi va semna în Cartea de Onoare.

După acest moment vor avea loc, în Biroul Oval, convorbirile tete-a-tete ale celor doi preşedinţi, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale.

Este pentru a doua oară, în actualele lor mandate, când preşedinţii Trump şi Iohannis au o întrevedere la Casa Albă, după întâlnirea din iunie 2017.

Vizita la Washington a preşedintelui Iohannis vine în contextul în care România marchează 30 de ani de la căderea comunismului şi 15 ani de apartenenţă la NATO, după cum preciza recent Casa Albă.

Săptămâna trecută, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, preşedintele Klaus Iohannis afirma că printre temele de discuţie cu omologul american se vor număra securitatea energetică şi programul Visa Waiver.

„Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, spunea şeful statului.

„Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”, sublinia Iohannis care a susţinut că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic. Preşedintele menţiona că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră.

De asemenea, şeful statului anunţa că doreşte să discute cu preşedintele Trump şi despre efectivele de militari americani din România, precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA.

Klaus Iohannis va reitera, cu acest prilej, invitaţia adresată lui Donald Trump de a vizita România.

Sursa: Presidency.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Succes, Klaus! Să vorbeşti rar, să înţeleagă gibonul.

  2. Vasilico, sari pe el ! Auzi vrea mai multi soldati americani pe teritoriul Romanicii ! PS. Nu ca ai avea ceva impotriva, dar nu esti de acord !! :))))))

  3. In conditiile in care tarile din Europa de Vest, care se prezinta ca Europa pur si simplu, sunt in conflict cu Trump pe numeroase capitole, de la comert la Iran, si sunt chiar interesante sa il coopteze pe Putin in diverse coalitii anti-Trump (ca in 2001 impotriva lui Bush Jr.) mie nu imi e clar ce pozitie si strategie politica adopta Iohannis, care in Romania se prezinta ca toti anti-PSDistii, drept preseintele european garantat de Bruxelles. Toata pseudointelectualitatea romaneasca si toti comentatorii de ocazie de pe siteurile si revistele romanesti au impresia ca UE si SUA formeaza un nediferentiat Vest, ba ca UE e un fel de vointa proprie nu rezultatul inegal al intereselor si fortei politice a statelor componente, dar in momentul de fata, cand Iohannis il viziteaza pe Trump ar trebui sa isi puna niate intrebari mai adanci, nu numai sa recite platitudini. Valabil si pentru Iohannis. Adica ce pozitii si interese apara el acolo. Pe securitate cu SUA si pe comert – caci daca pune tarife Germaniei ne afecteaza, toate fabricile de pe langa Sibiu exporta saibe si alte bucati de masini germane ansamblate fie la Munchen fie la Budapesta – si economic cu UE/Germania. Care e strategia adica, dincolo de platitudini cu „suntem europeni, SUA partener strategic” si festivisme goale cu nu stiu cati ani de relatii diplomatice, libertate, caderea comunismului, ca oricum americanii nu stiu inca unde e Romania pe harta si nu o sa schimbe festivismele astea goale si plictisitoare asta.

  4. Cu Iohannis spre vest, cu barna,Ciolos,Macron spre erst.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.