G4Media.ro

Klaus Iohannis e obligat să respecte decizia CCR

Klaus Iohannis e obligat să respecte decizia CCR

Pesediștii și televiziunile anexă țipă în cor de câteva zile: președintele Klaus Iohannis trebuie să pună de îndată în aplicare decizia CCR care îl obligă să o demită pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Deciziile Curții devin obligatorii din ziua apariției în Monitorul Oficial, prin urmare Klaus Iohannis mai are puțin de așteptat. Avem însă altă decizie CCR pe care șeful statului este obligat să o pună cât mai repede în aplicare, pentru a restaura legalitatea chiar la Curtea Constituțională.

Prin decizia pronunțată în 20 martie și publicată în 4 mai, Curtea a stabilit mai limpede decât o face de obicei că judecătorii CCR nu pot adăuga un mandat plin la un rest de mandat. Orice regulă declarată neconstituțională se suspendă din ziua publicării deciziei în MOF. Cum bine zice ministrul justiției, Tudorel Toader, se aplică pentru viitor. În acest caz particular, viitorul a început în 4 mai. Suntem, deci, în mare întârziere cu aplicarea unei decizii CCR. G4Media a explicat pe larg vineri acest subiect cu implicații majore.

Cum se poate rezolva problema? Președintele Klaus Iohannis ar trebui să ia act de decizia CCR, să constate că mandatul unui judecător constituțional a încetat de drept și să facă o nouă propunere, astfel încât Curtea să intre cât mai repede în legalitate. Apoi, ar putea pune în discuție și în ce măsură deciziile pronunțate după data de 4 mai sunt sau nu legale, inclusiv decizia referitoare la Kovesi. Cum poate fi legală o decizie pronunțată de un complet ilegal constituit?

Legea de funcționare a CCR se află în Parlament pentru a fi pusă în acord cu ultima decizie, dar șeful statului nu este ținut de această procedură. Decizia nu se aplică doar următoarelor mandate de judecători CCR, cum greșit susține ministrul Justiției, ci și mandatelor în curs. Aici nu suntem în situația de a modifica printr-o lege regulile în timpul jocului și să le aplicăm de la următorul mandat. Aici e cu totul altceva. Din ziua în care CCR a decis că nu pot poate fi adăugat un mandat plin la un rest de mandat, judecătorul aflat în această situație se află în ilegalitate.

Pe scurt, domnul Petre Lăzăroiu funcționează de 3 săptămâni cu încălcarea unei decizii CCR, care sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Iar viitorul, repet, a început pe data de 4 mai. De atunci, CCR funcționează cu încălcarea propriei decizii. În treacăt fie spus, PSD îl amenință cu suspendarea pe Klaus Iohannis tocmai pentru a nu trece la ofensivă și pentru a-l ține paralizat de frică la Cotroceni, cu satârul suspendării plimbat pe deasupra capului.

PS: Ar mai exista desigur și varianta demisiei judecătorului Petre Lăzăroiu. Puțin probabilă, dar ar fi o soluție de bun simț ca un judecător aflat ilegal în funcție să plece singur înainte de a fi tras afară prin forța unui decret prezidențial.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

34 comentarii

 1. BRAVO ! CORECT !
  CURTEA NECONSTITUȚIONALĂ A ROMÂNIEI, raționament logic și juridic.

  Constituția României statuează un mandat de 9 ani pentru membrii CCR !

  I. Decizie nr. 136 a CCR publicată în Monitorul oficial în data de 4 mai 2018 spune că, art. 68 alin. 3 din Legea 47/1992 ESTE NECONSTITUȚIONAL , deoarece prevede că un membru CCR care ocupă un rest de mandat de maxim 3 ani, de la un alt judecător, poate să fie renumit pentru un mandat propriu de 9 ani.

  Decizia este obligatorie, iar de la data publicării 4 mai 2018, articolul 68 alin. 3 din Legea 47/1992 este suspendat automat.

  Petre Lăzăroiu a fost numit de Băsescu prin Decretul nr. 870 din 16 septembrie 2008, pentru restul de doi ani din mandatul rămas după decesul lui Petre Ninosu, apoi prin Decretul nr. 553 din 2 iunie 2010, în temeiul disp. art . 68 alin. 3 din Legea 47/1992, DECLARAT NECONSTITUȚIONAL, a fost numit pentru un mandat întreg de 9 ani.

  CCR PRIN DOUĂ DECIZII, îl contrazice pe T .Toader spunând că, întradevăr o decizie produce „ efecte viitoare pentru situații juridice anterior născute, dar neconsumate încă ”, rezultă că NU SUNTEM ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE, întrucât Petre Lăzăroiu a consumat situația juridică.

  Deci, T. Toader susține că decizia are numai efecte viitoare pentru că așa i s-a cerut, nu ca ministrul justiției, nu ca rector al facultății de drept și nici ca fost membru CCR timp de 10 ani.

  Rezultă că, declararea NECONSTITUȚIONALITĂȚII art . 68 alin. 3 din Legea 47/1992, publicată 4 mai 2018, face ca Petre Lăzăroiu să nu mai facă parte din membri CCR.

  Dacă , Petre Lăzăroiu nu mai face parte din membri CCR, atunci CCR nu a fost și nu este legal constituită.

  Dacă, CCR din data de 5 mai 2018, nu este legal constituită, atunci toate deciziile emise din 5 mai 2018 până în present, sunt nelegale sau lovite de nulitate.

  II. Valer Dorneanu , președintele CCR numit de PSD, se află în stare de incompatibilitate față de decizia de revocare a șefei DNA, deoarece ginerele său, Petre Tobă, fost ministru de Interne, căsătorit cu fiica sa Simona,
  ingineră la Raiffeisen Bank (?!?), este pus sub acuzare de DNA în dosarul deturnării de fonduri de la Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), prin avizul dat de Preşedintele Iohannis, motiv pentru care, era obligat să se recuze în judecarea cererii lui T.Toader și astfel, să nu voteze, să se abțină, deoarece în situația de incompatibilitate nu mai este calificat în a se pronunța.

  PREȘEDINTELE NU POATE EMITE UN DECRET DE REVOCARE ÎN BAZA UNEI DECIZII CCR LOVITĂ DE NULITATE NECONDIȚIONATĂ.

 2. Jos ciuma roşie!

 3. NU este obligat, intrucat CCR s-a pozitionat in ultimul timp deasupra legii si a dat hotarari cu partinire. Sa nu mai spunem de Dorneanu care este fost psdist si client declarat al moscovei.

  • CCR a ajuns o mizerie care nu poate fi luata in serios. 6 din 9 membri sunt slugile infractorului Dragnea – ce valoare au deciziile lor? Stiu ca problema trebuie transata tehnic, legal si cu maxima atentie, dar ce rost are sa asculte oricine de CCR, avand in vedere ca sunt slugi politice si infractionale?

   Sau ticalosia e doar rasplatita de acum incolo si nu va mai fi niciodata pedepsita?

 4. Habarnism juridic, marca Papalaga

  • PMarmaghi, nu esti in masura sa precieri intrucat nu ai argumente.

  • MarMagGi nu ai mici un argument?

  • Hai ma lasi cu textele astea ieftine? Intrebi trei avocati iti raspund trei lucruri diferite. E ca la barbut cu „stiinta juridica” asta. Hai ca si eu sunt jurist si iti zic ceva: CCR este constituita ilegal incepand cu 4 mai. Prin urmare orice decizie incepand cu acea data este ilegala si nula de drept. Nu exista cale de apel la decizia care a pus CCR in ilegalitate incepand cu 4 mai.

   Jet.

 5. Ce disperat e Tapalaga,mai are un pic si face spume,in 2012 cand l-a salvat CCR pe chior urla ca nu trebuie sa ne atingem de Curtea COnstitutionala ca e pilonul statului de drept!

  • Stimate tov. Pudila,
   In 2012 CCR avea un membru aflat in fara legii? Care era acela?
   Cine e chior? si cu ce ochi nu vede?

  • PudilaProstila iar o dai in bara. Ura si habarnismul iti intuneca ratiunea.

  • AliKimicu! EliasE!
   Lasati-l in pace! Silaba aia in plus ii sta ca un ghimpe in mijloc si-l chinuie de nu-l lasa sa se usureze.

  • @moderator, de ce dracu’ ii mai validezi/afisezi postarile cretinului asta de pudila-sovieticus ragaila? e clar ce este si ce face…
   baga-l frate la „missed call”, chiar nu trebuie acceptate toate nulitatile. Veni, vidi, pleaca. e simplu.

  • V-ati obisnuit sa comentati intre voi, critica va doare,marii democrati care vor sa cenzureze netul,le aveti cu statul de drept dar sunteti niste bolsevici de sorginte noua,va inchinati la noua securitate binomica!

 6. Si daca o numeste la CCR pe Laura Codruta Kovesi ?

 7. Doamne,am crezut ca le-am auzit și văzut pe toate.Dar nu,este uimitor sa citești ca cineva ar fi incompatibil pentru ca ginerele,pentru ca ,poate ,nu și-a mâncat pachețelul când era la grădinița.Asta-i țara!Multa ura,multă prostie,multă propaganda mincinoasa și,mai presus de orice,multe interese care nu au nimic de-a face cu democrația,cu statul de drept,cu romanii și cu Romania

  • Sar’ mana…! Tot acida si tot uimita…! Va rog sa va intoarceti putintel mai in urma, pentru ca v-am raspuns pe indelete, la comentariul dvs ref la casele lui Klaus, la perioada Base si la cate si mai cate… Era in articolul ref la razboiul lui Slugarel- ”coada de purcel” cu magistratii…
   V-as fi profund recunoscator daca mi-ati da de veste in eventualitatea unui Reply. Stiti, la varsta mea s-a cam tocit atentia distributiva…
   Seara buna..!

  • Incurajezi coruptia care te tine in saracie. Nu ti se pare ca esti proasta?

 8. Presdintele este obligat sa respecte legea si Constitutia si in aceasta speta el a respectat tot ce trebuie si ce este legal sa respecte. Daca CCR nu indica in ce consta natura asa zisului conflict constitutional adica care sunt legile si articolele incalcate din Presedinte si daca ar considera ca ea poate sa legidereze in loc si sa dea niste noi articole de lege aplicabile spetei sa o spuna .Daca nu nu vem a respecta nimic. Deci doar dupa publicarea motivatiilor si daca CCR face ce-i cer eu acum putem eventual discuta despre ce ar putea sa faca presedintele intr-o ituatie similara dar in viitor pentru ca acum el deja a facut ce trebuie si CCR nu-i poate intoarce decizii luate si comunicate in timp util si conform legii . Este un casus beli daca s-ar intampla asa si atunnci Presedintele poate face orice crede de exemplu inclusiv sa declare stare de necesitate ceeea ce ar fi totusi un non sens. 🙂

 9. deci CCR insasi incalca legea, reesa ca toate deciziile CCR de dupa 4 mai 2018 sunt ilegale si nu au valoare deoarece ca minimum votul lui Petre Lăzăroiu e ilegal

 10. Pentru PudilaProstia, ura si habarnismul ti-au intunecat ratiunea.

 11. Pudila esti acelasi PROSTILA.

  • Cu totii …”suntem praf stelar”, la urma urmei..! Dar Dvs, la cine va referiti…?

 12. Vă rupe Daddys cu bătaia……..

 13. Nu stiu cum Iohanis este asa slab. Daca tot da Psd cu respectarea legii si cu nesupunere trebuie sa ceara in parlament un singur lucru urgent .Respectarea referendului privind 300 de parlamentari si nu 600 care afost validat de acest mare CCR si nu sa mai aplicat de Psd.Dupa acest lucru se poate vorbi si de a doua hotarire si nu cred ca Kovesi este infailibila. Poate mai sint si alti procurori corecti.Dar repet domnule presedinte dupa ce pun eiin aplicare prima hotarire.

 14. Ba, damai lasati-ma cu suspendarea. Nu-i mai dati ficusului atatea circumstante atenuante. Sa faca ce trebuie. Daca vor sa-l suspende, sa-si dea demisia si sa ceara noi alegeri prezidentiale. Pe perioada pana la alegeri conform legii presedintele nu mai poate fi suspendat. Sa candideze apoi iar la alegeri. Mai are voie de doua ori ca nu a dus mandat complet vezi precedentul Iliescu.

  Si chiar si daca nu se poate, bagati asta sa vedeti sevraj la A3&Co. 😉

  Iohanis sa faca ce trebuie. Nu se accepta nici o circumstanta atenuanta. Deocamdata se indreapta spre cosul de gunoi al istoriei alaturi de Emil „m-au invins serviciile” Constantinescu.

  • Foarte interesant! Și din perspectiva sevrajului slugilor pesediste de la Antena 3 și România Tv! 🙂

 15. Presedintele sa demisioneze si apoi sa ceara alegeri prezidentiale fara a.avea vreo prerogativa ?

 16. Tudorel bate cimpii big time.
  Daca unui judecator actual al CCR legea i se poate aplica numai pentru viitor inseamna ca unui judecator actual al CCR i se poate prelungi mandatul pentru inca 20 de ani.
  Sa ne închipuim ca e vorba de fotbal. Pina acum existau numai cartonase galbene. Puteai sa iei 15 cartonase galbene, asta era, jucai in continuare. De acum, legea se schimba. Cel care are doua cartonase galbene primeste unul rosu si trebuie sa iasa de pe teren. La momentul actual avem un jucator care are un cartonas galben. Ce zice Tudorel e ca acest jucator poate sa ia un inca un milion de cartonase galbene — el nu va primi in veci pe cel rosu pentru ca, nu-i asa? legea se aplica pentru viitor.

 17. Adica deciziile din ultimele 2 luni de la CCR au fost pronutate de cineva, care nici nu lucreaza acolo? La CCR?
  Adica nu are contract?
  Cu contract de munca expirat a luat leafa? Cine i-a platit lefurile si in ce temei?
  Trebuie sau nu sa dea banii inapoi?
  Si a mai pronuntat si votat decizii cruciale pt romani, jobless?

  Tare curios mai sunt ce se va alege de deciziile din ultimele 2 luni, adoptate de un om fara loc de munca, dar totusi bine platit pt efortul sau voluntar !!!!

  • Nu sunt jurist, dar dupa logica mea, toate deciziile care au fost luate in prezenta acestei persoane sunt invalide din oficiu.
   Nu numai contributia votului (care ar putea sau nu sa incline balanta) dar si participarea la dezbateri influenteaza deciziile si opiniile celorlalti, deci nu este nici pe departe „un om=un vot”, ca la cabina din sectia de votare.

 18. nu se pot tolera infractiunile membrilor CCR
  trebuie actionat urgent pentru restabilirea legalitatii, INLOCUITI DORNEANU SI LAZAROIU, iar abia dupa emiterea unor noi decizii presedintele trebuie sa le respecte.

  INCOMPETENTA NU SE DISCULPA

  1. Dorneanu – complicitate la furt calificat, obtinere de foloase necuvenite, abuz in serviciu etc.
  2. Lazaroiu – furt calificat, obtinere de foloase necuvenite, abuz in serviciu etc.

  Dorneanu trebuie de indata sa isi dea demisia. Nu are ce cauta acolo.

  Daca era capitan de vas probalil ar fii scufundat un al doilea Titanic.
  Daca era pilot de avion probabil ar fii prabusit un avion plin cu pasageri.

  Acum este la CCR si incearca sa distruga o tara.

 19. Dragii mei
  Eu cred ca meciul e pierdut. Johannis va fi suspendat indiferent ce face. Astazi am inteles de ce graba cu amendamentele la codul penal. Planul e bine pus la punct si lung, acum e pe ultima suta. PSD trage cu toate legile pe repede inainte pentru ca indiferent ce face Johannis, ei il suspenda. Cat e tariceanu la Cotroceni promulga absolut toate legile, schimba sefii de parchete, SRI, pune sef la SIE. Apoi referendumul nu are decat sa iasa cu 90% pentru Johannis, nici nu mai conteza. O sa avem un cod penal pt ei, mii de magistrati in pensie, s-a dus justitia, se duce si tara.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.