G4Media.ro

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură: PSD caută soluții pentru baronii care…

Klaus Iohannis, despre moțiunea de cenzură: PSD caută soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă/ PSD este și cinic și iresponsabil pentru că depune moțiune în epidemie, în criză și culmea în vacanța parlamentară

Președintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, PSD din cauza moțiunii de cenzură depuse luni împotriva guvernului Orban, declarând că ”este cinic și iresponsabil pentru că depune moțiune în epidemie, în criză și culmea în vacanța parlamentară”. Șeful statului a acuzat PSD că ”nu are soluții pentru România, caută soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă”.

Redăm mai jos cele mai importante declarații:

”Am participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European în regim de videoconferință. Am subliniat că fraudarea alegerilor, reprimarea violentă a protestelor și tratamentele inumane nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE.

Am solicitat eliberarea imediată a celor reținuți ilegal. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni împotriva celor vinovați de violențe împotriva cetățenilor pașnici.

Am subliniat că trebuie să evaluăm în profunzime relațiile dintre UE și Belarus pentru a identifica cele mai bune măsuri. Trebuie susținute aspirațiile cetățenilor din Belarus pentru democrație și libertate.

Situația din Mali. Avem noi, România, 120 de militari români. Aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă create de lovitura de stat. Suntem pregătiți să acționăm în consecință dacă va fi cazul.

Întrebări

Ce veți face dacă PSD va propune premier tehnocrat? Această moțiune de cenzură mi se pare neavenită, din motive simple și clare. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii din opoziție și depui moțiune. Asta arată doar că acest partid care a depus moțiunea, PSD, nu este doar cinic, este și iresponsabil. Nu poți să vii în plină pandemie și criză să dai jos guvernul să arăți propriilor alegători că mai ești acolo. PSD nu are soluții pentru România, caută soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Deci este neavenită. Pe lângă asta, există dubii privind constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanța parlamentară o moțiune de cenzură. După părerea mea, moțiunea este clar neavenită, vom vedea dacă este neconstituțională sau nu. Despre trecerea din sesiunea extraordinară în cea ordinară, specialiștii trebuie să analizeze legalitatea unui astfel de demers. După părerea mea, este un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD.

Există o divergență majoră între Guvern și Parlament pe tema pensiilor și alocațiilor. Cum intenționați să acționați ca mediator? Nimeni nu și-a dorit această epidemie care global s-a dezvoltat în  pandemie, nimeni nu și-a dorit criză economică. Dar această epidemie a venit și a apărut și criza. Evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine și guvernanții doresc să dea bani mai mulți. Pentru a face posibil acest lucru, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există. Totuși, am spus de la bun început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru această epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a specialiștilor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici salariile, am solicitat guvernului să găsească soluții, atât cât se poate. Au găsit majorarea alocațiilor în etape, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, guvernul a venit cu o soluție. Nu vorbim de altceva. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare.

Există o nemulțumire foarte mare în sectorul HORECA. Ați abordat și acest subiect cu Guvernul? Noi înțelegem bine această preocupare din zona Horeca, este sectorul probabil cel mai grav lovit de criză. Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor, Guvernul a aprobat deja diverse scheme de ajutor. Trebuie să fim sinceri, aici este vorba de sănătatea publică a întregii populații. Avem un număr de bolnavi în plus, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Până nu intrăm într-o descreștere consistentă a epidemiei, nu se vor lua alte măsuri de relaxare, dar guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic.

Cum va răspunde UE dacă Rusia va intra cu trupe în Belarus? Nu considerăm că acest scenariu este unul care se va întâmpla. Situația din Belarus este îngrijorătoare, pentru toată lumea, dar singurele soluții sunt cele diplomatice, prin discuții calme și aplicate.

Dacă părinții nu vor să pună diagnostic copiilor lor? Cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare, dar pe de altă parte, în toții anii în care am fost la catedră, am constatat la toți părinții o preocupare față de sănătatea copiilor. Sigur, au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd vreo problemă. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Fiecare să-și asume rolul și răspunderea care-i revine.

Ați merge pe litoral? Cred că este bine ca românii să meargă în concediu la munte, la mare, dar nu este o vară ca oricare alta, dar trebuie să luăm măsuri de precauție: masca, distanța, igiena. Aceste măsuri ajută foarte mult. Am citit un studiu care arată că purtarea măștii poate să prevină până la 80% din infecții. Iată o piesă simplă care ne ajută foarte mult. Recomand românilor să meargă la munte, la mare, dar să respecte acest măsuri absolut necesare, pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți.

Dacă numărul de infectări va crește exponențial, ar mai fi oportună organizarea de alegeri locale și parlamentare? Deocamdată nu avem niciun motiv să credem că numărul de infectări crește exponențial. Situația este fluidă. Nu pot să vă spun nici eu, nici premierul, care va fi situația peste doua sau cinci săptămâni. Dar cu toții sperăm să se reducă numărul de infectări noi zilnice, să avem posibilitatea să declarăm măsuri care fac procedura de alegeri sigură. Dacă lucrurile merg rezonabil mai departe, eu cred că se pot organiza alegeri. Nici aceste alegeri nu vor fi ca până acum. Se va purta mască, se va sta la o distanță rezonabilă.

Ambasadorul SUA v-a apreciat eforturile de a curăța România de baronii roșii și de moștenirea lor coruptă. De ce ați girat racolările primarilor de la PSD la PNL? Nu le-am girat, dimpotrivă. Și săptămâna trecută m-am exprimat franc, împotriva traseismului politic. Acea parte din întrebare mi se pare tendențioasă. Eu sunt împotriva traseismului politic. Iar acei primari și parlamentari care au trecut de la un partid la altul, nu trebuie să-mi explice mie de ce au făcut-o, dar fiecare dintre ei trebuie să-i explice propriului electorat de ce au trecut dintr-o parte în  alta.

Dacă moțiunea PSD trece, Ludovic Orban rămâne prima opțiune de premier? După moțiune este după moțiune și discutăm atunci. Cum vedeți lista PSD București? Nu-mi permit să comentez candidaturile.

În legătură cu primarii racolați de PNL, veți discuta cu Ludovic Orban? Am răspus colegului dvs, am răspus și săptămâna trecută, va fi mereu același. Eu sunt împotriva traseismului politic. Eu președintele nu sunt în nici un partid, nu pot eu să intervin într-un partid, dar public am tot dreptul să-mi spun opinia. Eu, Klaus Iohannis, sunt împotriva traseismului. Se poate întâmpla ca unii să-și schimbe doctrina, dar asta e o situație rarissima.

PSD vrea să vină la guvernare? Moțiunea este neavenită și arată că PSD, marele partid parlamentar este și cinic și iresponsabil pentru că depune moțiune în epidemie, în criză și culmea în vacanța parlamentară.

Despre alocații. Este un populism grosolan, chestiune de iresponsabilitate. Sunt atâția bani câți a calculat guvernul.

Ce se întâmplă în zonele rurale în care nu există acces la internet? Este important să înceapă școala fizic, din cauza epidemiei nu peste tot va fi posibil. Ministerul educației a pregătit cursul pentru profesori, pentru a-i pregăti. Cred că este posibil să se găsească soluții pentru fiecare caz în parte. Majoritatea școlilor vor funcționa fizic. Acolo unde nu se poate, vor fi găsite soluțiile cele mai potrivite pentru a facilita acelor copii să nu piardă materia.

Nu cred că se va boicota începerea anului școlar. A fost vorba, tot din motive electorale, de creșteri salariale anticipate. Trebuia să aibă loc o creștere la începutul acestui an și una înainte de începerea anului școlar. Din motive ce țin de criză și epidemie, bugetul s-a micșorat, nu s-a mărit. Acea creștere s-a realizat. Această creștere din toamnă nu mai este posibilă acum și a fost amânată pentru la anul, când suntem convinși că situația economică va fi mai bună decât în acest an.”

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

53 comentarii

 1. Guvernul tău va fi măturat la alegeri și, din păcate (pentru că e păcat că un partid istoric a ajuns la mâna foștilor feseniști din PD), va dispărea ca PNȚ

  • Îmi doresc să dispară PSD !!! Au fost 30 ani cu ei la butoane și uite unde ne-au adus. Tu vroiai că PNL sa rezolve și să repari in 8 luni problemele ce trenează de 30 ani?!
   Tu in ce tara ai trăit?

  • arcurus iar ai vise erotice

  • @mesaj, din cei 30 de ani PNL au fost vreo 15 ani la guvernare, asa ca mai taie dracu din ele

  • 26.12.89-16.10.91 Petre Roman-FSN
   16.10.91-19.21.92 Stolojan FSN
   19.11.82-11.12.96 Vacaroiu PDSR
   12.12.96-17.04.98 Ciorbea PNTCD
   17.04.98-13.12.99 Radu Vasile PNTCD
   13.12.99-22.12.99 Athanasiu Alexandru PSDR
   22.12.99-28.12.00 Isărescu independent
   28.12.00-21.12.04 Năstase Adrian PSD
   21.12.04-28.12.04 Eugen bejenarii PSD
   29.12.04-22.12.08 Tăriceanu PNL
   22.12.08-06.02.12 Boc PDL
   06.02.12-09.22.12 Cătălin Predoiu îndep
   09.02.12-07.05.12 M.R.Ungureanu îndep
   07.05.12-22.06.15 ponta Victor PSD
   22.06.15-08.07.15 Gabriel Oprea unpr
   09.07.15-29.07.15 Ponta Victor PSD
   29.07.15-10.08.15 Gabriel Oprea unpr
   10.08.15-05.11.15 ponta PSD
   05.1115-17.11.15 Sorin Câmpeanu alde
   17.11.15-04.01.17 Ciolos Dacian îndep
   04.01.17-29.06.17 grindeanu PSD
   28.06.17-16.01.18 mihai Tudose PSD
   16.01.18-29.01.18 mihai fifor PSD
   29.01.18-04.11.19 Veorica PSD
   04.11.19- Orban Ludovic Pnl
   Fă și tu calculul sa vezi că nu ies 15 ani nici cu slujbe în
   .

  • @mesaj
   Se vorbeşte de guvernare, nu de premier !
   Mai refă socoteala cu toţi miniştrii PNL sub premierii pe care i-ai enumerat !

 2. Auzi bre știi ceva vezi ți dreaqu de țara ta lasă belarusul și portocaliada, tu Werner Klaus? RAUS

 3. Ficusule , cât îl mai tii in brațe pe sică mandolină bețivul țării? Iar începi cu PSD oare nu te-ai saturat? Dă banii la copiii din alocațiile dublate lege pe care tu ai promulgat o.

 4. E dreptul Opozitie sa depuna motiune de cenzura cand vor..asa e in democratie mai Klaus….ca parca spuneai ca in Belarus e rau…da pentru ca acolo opozitia nu poate depune motiune de cenzura…..

 5. Băi sasule știi ceva? Du te dreaqu n plm

  • Nu vrei sa incerci sa i-o spui direct in fata lui Terminator2? Dar ai putintica rabdare sa se elibereze cazanul rosu cu trei trandafiri gravati pe el!

  • Și tuturor jigodiilor imputite, care ii tin partea.

 6. Auzi băi boanghina eu am impresia că decand ai devenit primar ai cam început să faci case, ai avea ceva npotriva să mi sugi peleu? By paraziții

 7. Eu doar atât am înțeles: Președintele este neavenit!
  Omul a clarificat și rezolvat lucrurile privind protestele din 10 august 2018 din tara lui și acum a trecut la protestele din altă țară!
  Cred că e dus cu capul!

  • Ieșirile lui sunt aiurea, e prost consiliat. Ieri a ieșit că un veritabil purtător de cuvânt al guvernului, azi ca să ne spună aiureli.
   Orban a făcut mai multe greșeli și cred că ieșirile lui kwi au scopul de a spala imaginea PNL din ce mai se poate…

  • Cind e vorba de acest presedinte tu nu intelegi ioc , pe altii ii adori , nu intelegi, nu ca nu poti , ci pentru ca nu vrei . Ti-a intrat in minte o timpenie si nu o poti scoate .

  • M-ai prins!

 8. PSD sa isi asume un program de guvernare fix, pe 3 luni din ziua in care este citita motiunea de cenzura. Nu se admit modificari pe parcurs ale programului de guvernare.
  Daca PSD vine cu proiecte nefezabile inutile sau al caror beneficiu este prea mic pentru a schimba din nou guvernul, motiunea nu poate fi votata.

 9. Băi Pe se distul știi ceva? Du te dreaqu n plm

 10. Și a mai zis una bună : „Atât s-a putut”.
  Deci, nu „atât am putut”, cum era corect și responsabil!

 11. Eu doar atât am înțeles: PSD-ul este neavenit!
  PSD- ul este mafia.
  Cred că PSD-ul e dus cu capul!

 12. Ce l-o fi mâncat în coor să iasă azi ca cucu aiure?! Tot pentru abaterea atenției, sau ce?!

 13. Ce l-o fi mâncat în coor să iasă azi Radulescu Marcel?! Tot pentru abaterea atenției, sau ce?!

 14. V-a cam facut c*** Presedintele… la intrebarea cu „giroscopul”. Citre este al vostru, nu? Imi pare rau G4Media, cred ca ati alunecat pe panta rau-intentionatilor… sa nu ajungeti cumva ca Antena3. Pentru gafa din aceasta seara ( si pentru altele pe care le constat cu tristete in ultima vreme), ati pierdut un cititor. Poate nu v-ar strica sa va faceti o auto-evaluare…

 15. Băi președinte să te articulez în cur cubeu

 16. Tot ce zice Iohannitza e valabil si pt. PNL. Sunt aceeasi mizerie. Doar ca acum au niste caca la cur pt. ca s-ar putea sa treaca … Ponta poate sa schimbe istoria Romaniei. 🙂

 17. Băi Pe se distul să te articulez în cur cubeu

 18. Tot ce zice Iohannitza e valabil si pt. PMP. Sunt aceeasi mizerie. Doar ca acum au niste caca la cur pt. ca s-ar putea sa treaca … Pola poate sa schimbe istoria Romaniei. 🙂

 19. G4Media, mare dezamagire sunteti… publicati comentarii nemoderate mai ca haznalele jurnalismului… sa va fie rusine!!!

 20. O lectie de cum ar trebui sa functioneze un stat democratic si nu o comunitate mahalagista

 21. Johannis tocmai ieșise de la o ședință de strategie „ioropeană” unde se setase giroscopul partenerilor strategici pe traiectoria dușmanilor democrației unii prin Mali, alții prin Belarus și alții din PSD. De aici a ieșit o conferință de presă la care ați asistat.

 22. Cum ar fi sa se apuce PSD-istii de bagat la puscarie PNL-isti ? N-ar fi minunat, reversul medaliei si ironia sortii ? Din pacate, sunt prea corupti s-o faca, nu ca PNL-ul n-ar merita … Doar anul asta si-au rupt recordul … Sper ca n-ati uitat cazurile dubioase … Masti comandate dintr-o curte din Calarasi(de cateva zeci de milioane de euro) si cate si mai cate … Baieti destepti, securici …

 23. Chiar neseriosi, în epidemie se fura si distruge cel mai bine.

 24. G4Media iar se ascunde dupa cires.

  „Un jurnalist de la G4 Media l-a acuzat (pe Johannis), miercuri, intr-o conferinta de presa ca a „girat” racolarile primarilor PSD de catre PNL”
  Raspunsul lui Johannis:
  „Va rog sa ma intrebati intr-o formulare corecta, care nu se constituie intr-o supozitie total eronata”,

  Dar, culmea, in articolul asta nu apare asa ceva.
  Iar v-ati bagat coditele intre picioruse, domnilor de la G4M?
  De ce?
  Ca nu da bine la „palmaresul ” vostru?
  🙂

 25. Șobolanilor titanicul e frânt, pupa se ridică, părăsiți corabia, noi mergem alături de căpitan, a nu se confunda cu chiorul, mareșale trecem Prutul căpitane ne vedem lângă tufa de mohor

  • Vorbesti fara noima, probabil din cauza interviului dat de Negulescu-Portocala …
   PS. Va paradeste asta si legat cu sfoara!
   PPS. Nici nu e necesar sa ma intrebuintez cu voi, ca o banala poza cu Negulescu e suficienta ca sa va laudati ca l-ati vazut pe Dracu’…

 26. Acum cateva saptamani Iohannitza incerca s-o dea pe pace … Acum e iar la cutite doar ca-s neascutite … N-aveti baieti cum sa invingeti PSD-ul pana nu faceti curatenie generala la voi in ograda … Altfel totul e gargara cu bullshit. Si e plin PNL-ul de paduchi… Chiar nu exista diferenta intre aceste partide, singura fiind ca PSD-istii au avut mai multa nesimtire si tupeu si au indraznit sa infiga coltii mai adanc in ciolan , lucru care nu neaga foamea si pofta tampita a PNL-istolor. S-a vazut ce-au facut inca de la inceputul pandemiei … Au furat zeci de milioane de euro in cateva saptamani … Guvernul Orban chiar trebuie sa pice, oricat de rosie ar fi ciuma … Si partea buna e ca va pica … doar sa vrea Ponta.

 27. Acum cateva saptamani Iohannitza incerca s-o dea pe pace … Acum e iar la cutite doar ca-s neascutite … N-aveti baieti cum sa invingeti PSD-ul pana nu faceti curatenie generala la voi in ograda … Altfel totul e gargara cu bullshit. Si e plin PNL-ul de paduchi… Chiar nu exista diferenta intre aceste partide, singura fiind ca PSD-istii au avut mai multa nesimtire si tupeu si au indraznit sa infiga coltii mai adanc in ciolan , lucru care nu neaga foamea si pofta tampita a PNL-istolor. S-a vazut ce-au facut inca de la inceputul pandemiei … Au furat zeci de milioane de euro in cateva saptamani … Guvernul Orban chiar trebuie sa pice, oricat de rosie ar fi ciuma … Si partea buna e ca va pica … doar sa vrea Ponta.

 28. Acum cateva saptamani Iohannitza incerca s-o dea la pace … Acum e iar la cutite doar ca-s neascutite … N-aveti baieti cum sa invingeti PSD-ul pana nu faceti curatenie generala la voi in ograda … Altfel totul e gargara cu bullshit. Si e plin PNL-ul de paduchi… Chiar nu exista diferenta intre aceste partide, singura fiind ca PSD-istii au avut mai multa nesimtire si tupeu si au indraznit sa infiga coltii mai adanc in ciolan , lucru care nu neaga foamea si pofta tampita a PNL-istilor. S-a vazut ce-au facut inca de la inceputul pandemiei … Au furat zeci de milioane de euro in cateva saptamani … Guvernul Orban chiar trebuie sa pice, oricat de rosie ar fi ciuma … Si partea buna e ca va pica … doar sa vrea Ponta.

 29. FICUSUL GIROSCOP
  Disperare mare la PNL şi la şeful lor suprem !
  Penibil această ȋncercare de ironie jenant şi pentru unul de la grădiniţă !
  Ce are sula cu prefectura ? (Pentru cei de inteligenţa ficusului – a gira cu giroscopul).