G4Media.ro

Kelemen: Poţi să recalibrezi bugetul în aşa fel încât să fie bani…

Kelemen: Poţi să recalibrezi bugetul în aşa fel încât să fie bani pentru pensionari, alocaţii, salariul minim/ Aceste două surse vor fi şi anul viitor: taxele şi impozitele şi deficitul se acoperă şi din împrumuturi, alte surse nu există

Vicepremierul Kelemen Hunor afirmă că vor exista bani pentru majorările de venituri anunţate de coaliţia de guvernare, el explicând că la formarea bugetului de stat se vor „recalibra” alocările de sume. În ceea ce priveşte sursele de fonduri, vicepremierul susţine că sunt două surse: impozite şi împrumuturi.

„Poţi să aşezi în interiorul bugetului în aşa fel veniturile, colectarea a crescut, deci vor fi bani la buget şi poţi să recalibrezi bugetul în aşa fel încât să fie bani pentru pensionari, alocaţii, salariul minim. (…) În acest moment sunt cele două surse şi aceste două surse vor fi şi anul viitor: taxele şi impozitele şi deficitul se acoperă şi din împrumuturi, alte surse nu există”, a declarat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi 24.
El a precizat că s-a discutat şi despre schimbarea impozitelor şi că în acest context „există viziuni diferite în coaliţie”, iar o astfel de schimbare nu se poate face, oricum, pentru anul 2022, dar s-a discutat şi despre „taxa pe lux” sau despre „taxa de solidaritate”.

Kelemen a arătat că există 350 de companii, între care şi companii de stat, cu cifră de afaceri de peste o sută de milioane de euro care ar putea plăti o astfel de taxă de solidaritate.
„Dacă vorbim de taxă de solidaritate, atunci cel care e mai bogat, are de unde, e solidar cu cei care au nevoie de ajutor, eu am propus în coaliţie, nu a introdus în programul de guvernare. (…) Este o sursă de venit pentru o perioadă limitată de timp. Scopul de a avea bani atât la cheltuieli cu salariile, pensiile, şi investiţii şi aici am căzut de acord să mergem la 7% investiţii din buget”, a adăugat Kelemen Hunor.
El a menţionat că programul de guvernare nu exclude „o astfel de soluţie”, cum nu exclude nici trecerea de la impozitul actual pe venit la impozitarea progresivă.
„În 2022 nu vor fi taxe în plus, dar trebuie analizat şi oricum trebuie să pregăteşti cu şase luni înainte de intrarea în vigoare”, a spus oficialul UDMR.
Kelemen a afirmat că bugetul pentru anul viitor şi gestionarea crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19 şi pregătirea reformelor pentru PNRR sunt principalele aspecte de care Guvernul trebuie să ţină cont anul viitor.
În ceea ce priveşte pandemia, oficialul UDMR a declarat că atunci când reprezentantul formaţiunii Cseke Attila a preluat Ministerul Sănătăţii a constatat că România nu era pregătită pentru al patrulea val al pandemiei. Kelemen a menţionat că „undeva în această iarnă”, România va trece printr-un nou val al pandemiei de COVID-19, al cincilea.
sursa: News.ro, sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ciuma Rosie-Galbena-Verde o sa indatoreze tara asta pe inca 100 de ani ca sa dea pomenile promise, alocatiile, tichetele de vacanta, salariile si pensiile speciale marite (toate doar pentru bugetari), mai ales ca intr-o luna mai apar noi „pensionari speciali” – alesii locali.

  • Sa „recalibrezi” Ungaria ta , kelemenule !
   Sa „recalibrezi” bugetul Ungariei, kelemenule !
   Rusine nyakkendő, kelemen !
   Ai votat cot la cot cu psd+anexa aur+ pnl
   pensii speciale extinse in plina criza sociala cand trebuia sa votati abrogarea lor, kelemen !
   Pleaca, kelemen !
   Imprumuta si recalibreaza Ungaria ta cat vrei, dar nu tara asta !
   Tie nu-ti pasa de cetatenii acestei tari, kelemenule !
   Du-te invartindu-te si sa nu te mai intorci,
   kelemenule !
   Ai facut de rusine electoratul maghiar, kelemenule !
   Cati „esentiali” mai ai de scapat de bratul justitie, in afara de primarita UD.MR din Bi.hor,
   kelemenule ?
   Mor padurarii, jurnalistii si ecologistii au fost mutilati
   prin padurile tarii
   si tie iti arde de pensii speciale extinse
   in plina criza sociala, kelemenule ?
   Rusine, kelemenule !
   Mor oamenii sufocati prin spitale si tie iti arde de schimbat Constitutia Romaniei, kelemenule !
   Jos labe.le de pe Constitutia noastra, kelemenule !
   Pai sa-ti crape obrazul de rusine, si tie si lui iohannis si lui citu si lui bode !!!
   Nu va mai rabda pamantul mult, kelemenule, iohannisule !
   Ai tinut tara asta pe loc de 30 de ani, kelemenule !
   Ai bagat bete-n roate Romaniei, kelemenule !
   Pleaca, kelemenule !
   De ce nu ati votat înăsprirea legii padurilor, kelemenule !
   Te, ai interes sa se fure lemn din padurile tarii,
   kelemen ?? Asta se pedepseste, kelemen !
   De ce nu ai votat înăsprirea legii padurilor,
   kelemenule ?
   De ce nu ai votat desfintarea SIIJ, kelemenule ?
   Ca sa-i tii isonul lui Viktor Orban al tau , kelemenule ?
   Pleaca la Viktor Orban, kelemenule !
   De ce vrei tu, sa pui rau, tara asta in fata UE, kelemen ?
   Du-te si fa de rusine Ungaria ta in fata UE, dar nu tara asta, kelemenule !!
   De ce mentii haosul in tara asta, kelemenule !
   Ce interese ai tu sa mentii haosul in tara asta,
   kelemenule ?
   Pleaca la tine in Ungaria si fa haos acolo, kelemenule !
   Ti-ai batut joc de electoratul maghiar,
   l-ai impins la un trai din furt de lemn sub aripa ta, kelemenule !
   Emigreaza, kelemenule !
   Te faci politica
   an,ti-romaneasca si
   separat.ism insp.irat din cel rus.esc si
   dezbini cetatenii acestei tari, kelemenule !
   Sa te plateasca Viktor Orban, kelemenule !
   Te nu esti onest si nu vrei transparenta in gestionarea banului public, kelemenule !
   Pleaca, kelemenule !
   Te nu vrei reforme in tara asta, kelemenule !
   Pleaca in Ungaria si fura banul public Ungaria, kelemenule !
   Esti anexa psd-ului, stie toata lumea, kelemenule !
   Si lumea mai stie ca psd+anexa aur+anexa udmr este o
   combinatie letala pentru tot ce inseamna libertatea individului si un model preluat de la D.u.ghin, mana dreapta a lui putin !
   Esti o rusine kelemenule, chiar si pentru tara ta !

  • A ajuns o coda de topor de la UDMR cu 5 % sa vb despre viitorul economic, frumos ai adus tara dl Werner, ai distrus tot pt orgoliul tău personal, sper sa vina cât mai repede ziua suspendari tale sasule

  • Reteta Firea de la Capitala aplicata la nivel de stat! La ce altceva poti sa te astepti?

 2. „Este o sursă de venit pentru o perioadă limitată de timp”
  Pai presupunand ca o anulezi la un moment dat, explodeaza bugetul de pensii si salarii ca ma indoiesc ca fac astia ceva sa nu se intample asta. Oricum toti banii acolo se duc.
  Mai bine zis „perioada limitata” = eternitate

  • Adica taxa pentru care nu voteaza nimeni va fi inflatia:)))
   Cand te imprumuti ca sa cheltui in deficit (macar daca ar fi strict pentru investitii) tot ce obtii este devalorizarea leului, inflatie.
   Chiar in dimineata asta am pus o comada substantiala de monede de argint. Uitati-va la Lira Turceasca. Urmeaza Leul Romanesc:)))

 3. A venit poștașul ? Si-a ridicat unguru pantalonii din vine ?

 4. Prin imprumuturi doar prelungesti perioada in care ai deficitul crescut , la un moment dat tot trebuie sa tai din aparatul bugetar+ vine digitilzarea aia si nu o sa ai nevoie de un aparat bugetar atat de stufos.

  • Vine o pl digitalizarea:)))
   Crezi ca ei vor sa piarda din votanti? Daca scade numarul de bugetari cine mai voteaza USL in afara de pensionari? Fiti seriosi.

 5. Asta cu ciuma roșu galben verde, Io zic mai ușor să i zicem Ciuma semafor / sa furam cu spor.
  E mai ușor și mai pe înțelesul tuturor.

 6. Vicepremierul Kelemen Hunor: ” În ceea ce priveşte sursele de fonduri, vicepremierul susţine că sunt două surse: impozite şi IMPRUMUTURI”
  Pai, cine va mai imprumuta, Hunore?!!!

  „23.11.2021: „Cum a ajuns statul român să se IMPRUMUTE mai scump ca un muncitor necalificat.
  Ministerul Finanțelor se împrumută în piața internă, la bănci și populație în România, și în piața externă la bănci și fonduri de investiții.
  La finalul anului 2019, randamentul titlurilor de stat în lei era în jurul a 4,4% pentru maturități de 10 ani, urmând o ușoară scădere sub 4% în martie 2020 și o creștere bruscă aproape de 6% în aprilie, în plin lockdown.
  Odată cu ridicarea lockdown-ului, dobânzile mici și prezența BNR în piața secundară, randamentele au început să scadă atingând 2,9% în decembrie 2020 după care, din mai 2021 au început să crească pe fondul amenințărilor inflaționiste.
  Trebuie menționat că un Randament mai mare înseamnă un risc mai mare și o încredere mai mică din partea piețelor în statul român.
  În afară de condițiile monetare și economice, în special ratele dobânzilor și inflație, randamentul titlurilor de stat poate crește și ca urmare a factorilor politici, instabilitate guvernamentală, sau evaluările agențiilor de rating, însă cel mai important este mesajul și programul pe care guvernul îl prezintă pentru a ține sub control cheltuielile și a stimula economia.
  Inflația a atins 8%, dobânda de referință a BNR este încă sub 2% iar spectrul politic arată o criză a guvernării. Despre un mesaj și un plan coerent de consolidare fiscală nu se poate vorbi în acest moment.
  Toate acestea au creat premisele pentru ca Ministerul Finanțelor să se împrumute mai scump și mai greu din piață.
  Este o adevărată povară pentru minister să împrumute lei, spre exemplu de la începutul lui septembrie și până în prezent Finanțele au RESPINS 8 licitații din cauza ofertei slabe sau a prețului (randamentului) MARE cerut de bănci.
  O astfel de situație nu s-a întâlnit nici măcar în 2018 când băncile erau reticente la achiziția de titluri de stat în condițiile în care, conform OUG 114, urmau să plătească o taxa bancară inclusiv pe finanțarea statului.
  În octombrie 2021, Ministerul Finanțelor a lansat licitații de titluri de stat în valoare totala de 5,6 miliarde lei însă ofertele de la bănci au fost de doar 70% din total iar sumele împrumutate au fost sub 40%, adică în jurul a 2,2 miliarde lei.
  Ieri, 22 noiembrie 2021, Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a atins 5,27% în timp ce Dobândă plătită de către o persoană fizică, spre exemplu de către un muncitor necalificat, la un credit ipotecar pe 10, 20 sau chiar 30 de ani este sub 5%, atât cea fixă pe primii cinci sau șapte ani cât și cea variabilă aplicabilă pe toată durata creditului și calculată în prezent.
  De la începutul crizei politice și până în prezent Randamentele la lei pe 10 ani au crescut cu 1,5 puncte procentuale. Cum am ajuns aici?
  Din nepăsare, din nepricepere sau din aroganța unor politicieni care nu au acordat suficientă atenție finanțării statului sau nu au fost credibili în fața piețelor financiare.”
  Un plan concret și asumat de consolidare fiscală ar mai tempera din neîncrederea investitorilor, adică o cerere mai bună, și ar putea contribui la o ușoară scădere a randamentelor.
  În piețele financiare încrederea este un element cheie, peste orice fel de garanție sau evaluare, de aceea înainte de a cere finanțare băncilor sau investitorilor, reprezentanții guvernului trebuie să prezinte în primul rând un PLAN credibil pentru consolidarea finanțelor publice și reducerea deficitului bugetar.

  Se vorbește foarte mult de PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și banii pe care România îi va atrage, aproape 29 de miliarde de euro.
  Se vorbește însă prea puțin de REFORMELE pe care România trebuie să le facă pentru a putea primi acei bani și vorbim aici de reforme în domeniul muncii, al justiției și al taxării. Dacă se vor face aceste reforme mă aștept ca și percepția investitorilor și a agențiilor de rating să se îmbunătățească.
  Am însă rezerve în privința vitezei cu care se vor implementa Reformele asumate în contextul guvernării din partea a 2 partide cu agende(cel puțin publice) total diferite.
  Între timp, că să citez personajul unui serial, winter is coming (vine iarna) iar prețul gazelor se va reflecta puternic în veniturile disponibile ale populației.”

 7. Singura reclariblare pe care o stiti este inflatie, taxe si inca un sac in carca mediului privat.