G4Media.ro

Kelemen Hunor propune un grup de lucru în coaliție care să se…

Kelemen Hunor propune un grup de lucru în coaliție care să se ocupe de pensiile speciale: Nu prea s-a făcut mare lucru. În principiu, nu e vorba de a tăia pensiile cuiva

Vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat luni că a propus, în cadrul şedinţei de coaliţie, activarea unui grup de lucru care să se ocupe de pensiile speciale, pentru a defini care sunt categoriile socio-profesionale care ar trebui să primească pensii în plus faţă de contributivitate, în contextul în care în prezent există soluţii „extrem de diferite” pentru această problemă.

„Pensiile speciale – există un grup de lucru şi nu prea s-a făcut mare lucru, nu am avut propuneri concrete şi trebuie să activizăm acest grup de lucru (…), ce doreşte să ofere statul la acele categorii profesionale care pe parcursul carierei se află în serviciul public şi au nişte interdicţii şi nişte incompatibilităţi. Şi, bineînţeles, dacă am reuşi să stabilim care sunt acele categorii profesionale. E mult mai simplu să ajungi mai departe la o concluzie privind pensiile şi condiţiile de după pensionare (…). În principiu, nu e vorba de a tăia pensiile cuiva. Eu, de la bun început, am respins această demagogie. Întrebarea este dacă statul român doreşte să definească care sunt acele categorii socio-profesionale pentru care doreşte să ofere la pensii ceva în plus faţă de contributivitate – principiul contributivităţii trebuie să fie baza – sau nu doreşte acest lucru. Fiindcă în acest moment există soluţii extrem de diferite”, a precizat președintele UDMR, în urma ședinței de coaliție.

Întrebat în legătură cu ce soluţii s-ar putea găsi pentru pensiile magistraţilor, în condiţiile în care Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că ei sunt îndreptăţiţi să le primească, Kelemen Hunor a arătat că nu e vorba de a tăia pensiile cuiva.

„Nu e corect să ai pensia mai mare, şi asta se întâmplă în cazul magistraţilor, nu se poate generaliza, dar sunt foarte multe cazuri unde pensia este mai mare decât avea salariul. Nu e corect, pe baza contributivităţii nu poţi să ajungi la o astfel de pensie. Pe de altă parte, există foşti securişti din poliţia politică sau din sistemul penitenciarelor care nu au făcut altceva decât să-i urmărească pe oameni şi să-i bată, dacă au ajuns la închisoare, şi au pensii mai mari decât militarii care au stat în teatru de război. Nu e corect. Sunt nişte lucruri care trebuie discutate şi eu aş pleca de la această ipoteză: statul doreşte să facă ceva sau nu doreşte, că din demagogie în demagogie putem să mergem şi în următorii ani, nu vom rezolva nimic. Parlamentul a rezolvat problema parlamentarilor. Noi nu am fost de acord, fiindcă nu aşa se abordează un subiect. Dar văd că nimeni nu mai are chef să meargă mai departe. Şi de aceea, dacă vorbim de reformă, dacă vorbim de principii, prima dată trebuie să soluţionăm această chestiune care de ani de zile (…) e în atenţia opiniei publice”, a explicat Kelemen Hunor.

De asemenea, în ceea ce privește pensiile speciale ale primarilor, liderul UDMR a spus că acestea nu ar trebui eliminate.

„Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate, avem acest grup de lucru şi trebuie discutat de la început. Trebuie să discutăm dacă primarii, fiind în serviciul public, având restricţii, incompatibilităţi, când ies la pensie, primesc sau nu primesc, în funcţie de perioada petrecută în serviciul public, ceva în plus. Asta este discuţia, nu să eliminăm, să eliminăm. La magistraţi la fel, la militari la fel, la parlamentari la fel. Din punctul meu de vedere, ori facem o discuţie serioasă cap-coadă. ori, dacă cineva vrea să se umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe niciun subiect”, a subliniat Hunor.

Vicepremierul consideră că ar trebui să existe o predictibilitate pentru un om care intră în serviciul public.

„Trebuie să discutăm dacă există categorii socio-profesionale care se află în serviciul public. În serviciul public ai nişte incompatibilităţi, nişte restricţii, nu poţi să faci anumite chestii, pentru care statul spune că îţi dă nişte puncte în plus la pensie. Acest lucru trebuie discutat. Asta ar fi discuţia utilă, corectă, să vedem dacă într-adevăr statul consideră că pentru cei care se află în serviciul public trebuie să facă astfel. Dacă ajunge la concluzia că nu, nu e nicio problemă, eu accept o astfel de concluzie. Dar niciodată nu am discutat, am făcut lucruri care probabil nu au fost gândite foarte logic, după care am desfiinţat, după care am reînfiinţat, după care am reînfiinţat şi tot aşa. Deci, o predictibilitate ar trebui pentru un om care intră în serviciul public. Şi pentru un om care este în privat, şi pentru un om care este în sistem academic, pentru fiecare. Din punctul meu de vedere, asta e discuţia logică, raţională. Deci, urmează să discutăm, va veni grupul de lucru cu o propunere, o propunere trebuie să fie agreată în coaliţie”, a precizat Kelemen Hunor.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Discutia e moarta inainte sa inceapa.

 2. Nu puteti face nimic .Este o problema ce se poate face doar o data cu scurgerea timpului daca aprobati acum o lege ce tine de contributivitate pentru viitor sau printr-o decizie unanima a intregului parlament fara a sesiza CCR .Greu de crezut .Orisicare alta forma de asa zisa taiere (un termen aiurea ) produce efecte in justitie -procese de ordinul sutelor de mii .

  • Hunor baci face ce trebuie facut pentru a proteja interesele specialilor. O comisie. Ce face o comisie absolut intotdeauna? ingroapa problema sub un munte de rezolutii propuneri rapoarte total ineficiente si care apar dupa luni si ani de zile.

 3. UDMR este specialista in blocarea oricarei reforme, in orice domeniu. Este comanda de la Moscova, via Budapesta, dar si de la proprii penali!

 4. În toate partidele numai ipocriți!
  Vreți amendarea pensiilor speciale, ale sinecurilor, ale indemnizațiilor desantate, ale salariilor aberante, ale veniturilor cumulative din rațiuni de „băieți deștepți” cu influență și relații, atunci nu aveți altă soluție perfect constituțională, 100% morală și 100% etică decât impozitarea progresivă în trepte a TUTUROR VENITURILOR CU CARACTER PERMANENT!
  Restul e cancan

  • Impozitarea e cancan. Tot timpul cand e vorba de o corectie a pensiilor specialeapare nu care zice ca trebuie impozitate….
   De ce oare nu au fost atacate la CCR ordonantele care au acordat pensii speciale?

  • Impozitarea a fost declarata deja neconstitutionala anul trecut de CCR.

  • Ioane, nu fi superficial, citește atent!

 5. Kelemen Hunul se încurcă în principii pentru ca în final să ne spună indirect că el este Statul!
  Vai de capul lor și de viețile noastre!

 6. Vrajeala de popa de tara guvernarea dezastruoasa USR+/PNL/ UDMR va fi exact ca guvernarea Ciolos,adicalea guvernarea zero.

 7. Da bo$$, nu taiem nimic, le mai crestem un pic si legam valoarea de salariul mediu la speciali. Problem solved, restul sa stea cu contributivitate, salariu minim, punct de pensie, da-i dreacu de saraci.
  Jigodii ce sunteti!

 8. Parca suntem un caine plin de paraziti. Si tot parazitii se plang cat le e de greu si cat se sacrifica.

 9. SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI” + „SI NE DAM LEGI SA JEFUIM LEGALIZAT”

 10. CE DORESTE udmr romaniei ? CORUPTIE SI PRIVILEGII PENTRU CASTE.

 11. Stop joc.
  Lasati pensiile speciale in pace si nu mai simulati ca va doare la basca de Romania.
  Urmariti spaga!

 12. PSD,pnl udmr același rahat cu traseiști politici în favoarea lor și fraierimea plătește până la al 10-lea ne-am, așa și trebuie că dormim de peste 30 de ani și ei fac ce vor în colonie de sclavagism

 13. Batistuta Rareș :pensiile speciale dispar când ajungem “noi” la guvernare.Au ajuns.Iohanis:guvernul meu va face dreptate in privința pensiilor,când ajunge la guvernare.A ajuns.USR PLUS :fără penali in funcții publice când ajungem la guvernare .Au ajuns.Rezultatul este cel cunoscut :minciuni de doi bani,interes personal rezolvat,premier bețiv și penal,președinte leneș și absent.România victorioasa.

 14. “ Trebuie să discutăm dacă există categorii socio-profesionale care se află în serviciul public. În serviciul public ai nişte incompatibilităţi, nişte restricţii, nu poţi să faci anumite chestii, pentru care statul spune că îţi dă nişte puncte în plus la pensie.”

  Toți din seviciul public au luat șpagă și NU și-au pierdut pensiile speciale.
  Deci n-ai nici restricții și chiar poți face anumite chestii!
  Bate càmpii acest domn!
  Nu vrea decât să destabilizeze România – asta e misiunea lui.

 15. Deci am înţeles, le veţi mări.
  Vai şi amar de voi oligofrenilor că veţi ajunge călcaţi în picioare.

 16. Kelemen Hunor CONFIRMA ca astia la TVuri MINT de ingheata apele, in fapt NU fac nimic din ce au promis, ia uite: „„Pensiile speciale – EXISTA un grup de lucru şi NU prea s-a făcut mare lucru, nu am avut propuneri concrete şi trebuie să activizăm acest grup de lucru (…)”…

  Dupa demiterea lui Vlad Voiculescu si scandalul PNL-USR PLUS, liderii coalitie au semnat un NOU Protocol de functionare a coalitiei, cine se umfla in piept la TVuri cu acest NOU Protocol?!
  Liderii USR PLUS!
  Ce s-a FACUT din acest NOU Protocol?!
  NIMIC, a confirmat aseara Kelemen Hunor!
  Uite ce PRIORITATI prevedea NOUL Protocol al maretei aliante:
  G4media: „DOCUMENT Ce prevede noul protocol negociat de liderii coaliției PNL – USR PLUS – UDMR
  20 Aprilie 2021.
  – Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției
  – Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispozitia pe centre, procentele de persoane vaccinate din categoriile prevazute în actul normativ adoptat de Guvern.
  – Toți miniștrii coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde există.
  – Reformele în domeniul sănătatii vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor.
  – Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității pana la finalul anului.
  – Adoptarea legilor pe justitie până la final de an ( cu principiile din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO și Comisia de la Venetia)
  – Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat de coaliție.
  – Calendar asumat pentru adoptare pozitie politică și implementare privind deconcentratele (instituțiile deconcentrate)
  – Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.

  Scrie clar: „Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității PANA la finalul anului.”
  NEINCEPUTA, neatinsa, confirma Kelemen Hunor!
  Comisia de Cod Electora nici NU a fost infiintata si NU va fi, a spus zilele trecute Kelemen Hunor, UDMR nu e de acord!
  Vaccinarea e ESEC total(sub 5,2 Miliaone de Vaccinati, Ioana Mihaila a recunoscut aseara esecul!), iar RESTUL „prioritatilor” pana la final de AN sunt NEATINSE, confirma Kelemen Hunor!
  NIMIC, NIMIC!!

  USReilor, ce naiba „dansati’ ca pinguinii in mareata coalitie?!

  • îlîl….
   …. iar scrisăş romane de geaba … da’ de kelemen numa’ 3 vorbe avuşi bre … pai se poate sa-l marginalizezi in asa hal ???
   …. rusine bre …
   …. pă kelemen de ce nu-l „speli” ?? …
   …. de ce nu propui in comentarii lungi cat kilometru’ sa-ş schimbe udîmîrî edilu’ ? …
   …. poi nu vezi ca-i expirat bre …
   …. nu mai stie pe unde sa afla …
   …. ba-i cu pîsîdu … ba nu-i cu pîsîdu …
   …. tre’ schimbat kelemen bre …
   …. pă câți mai are de ascuns asta , de nu lasa siiju din mana ??
   …. îlîl … de ce nu scrii mult mult si se kelemen ???
   …. aud ??

 17. Uite mai jos NOUL Protocol al aliantei 2020-2024 din 20.04.2021, cu care se bateau in piept liderii USR PLUS si care prevedea printre PRIORITATI: „Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității PANA la finalul anului.”
  Nici NU s-au apucat, NIMIC, spune Kelemen Hunor!!
  https://www.g4media.ro/breaking-ce-prevede-draftului-noului-protocol-negociat-de-liderii-coalitiei.html

  Scriam atunci pe forum, ultima mea speranta fusese USR PLUS:
  „Cu coada-ntre picioare si cu un nou „PROTOCOL” completat cu formalitati fara mare importanta pentru EFICIENTA guvernarii in sensul GARANTARII Reformelor promise, USR PLUS se reintorarce la osul de ros, asigurandu-ne, evident, TOTI liderii coalitiei ca e cald si bine si la vara si mai bine!
  Ieri, Ionut Mosteanu inca insista cu declaratii ca „NU mai avem incredere in Premierul Florin Citu, NU il mai sustinem”, ieri!
  Cum sa vii si sa spui, brusc, „il sustinem, avem INCREDERE ca nu mai face ce-a facut”?!
  CUM, cand timp de 1 saptamana l-ati jignit in ultimul hal, ma intreb cum de lui nu-i e jena sa mai stea alaturi de voi la discutii!
  CUM naiba va functiona Guvernul, pe Whats’App sau pe Facebook, veti face Guvern pe Facebook, probabil, ca eu nu mai vad posibila o discutie ochi in ochi ntre Vasilica Zombie politic si Drula!
  Ce calitate a actului de guvenrare veti asigura de-acum incolo, veti discuta pe Facebook, evident!!
  Deci: pupat piata’ndependentii, nici o vorbulita depsre „reformele din programul de guvenrare pe care le-am agreat si votat impreuna care sunt franate de 3 LUNI”, cum il acuza Dacian Ciolos in 14 Aprilie pe Florin Citu dupa ce l-a demis pe VV:
  „Dacian Ciolos, 14 Aprilie 2021: „Citu a facut astazi jocul celor care franeaza de 3 LUNI reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat si votat impreuna.”
  Nici un cuvant, nici o Reformele puse pe tapet, dupa 3 LUNI de franare!

  De ce Ciolos si Barna au tacut, daca de 3 LUNI Reformele sunt FRANATE, cum a spus Ciolos?! CINE le FRANEAZA, dle Ciolos?!
  NIMIC, inapoi la osul de ros, iar reformele sa astepte, 4 ani sunt suficienti, mai ales ultimul an, 2024, An electoral cand deja se vor lupa si acuza ca chiorii, intre ei!
  DECI: Barna si Ciolos, CAND veti demara maretele Reforme, Ciolos STIE bine ce a spus, STIE bine ca acele Reflrme TREBUIE demarate imediat, sunt Refome complexe care se intind pe ANI de zile, CINE o sa le faca, cand voi va luptati de 1 saptamana, pe functii?!

  Azi, scriu la fel.
  Degeaba.
  Rusine PNL, rusine USR PLUS!
  De la UDMR nu am late asteptari.

  • îlîl…
   …. iar scrisăş romane de geaba … da’ de kelemen nicio vorba bre … pai se poate sa-l marginalizezi in asa hal ???
   …. rusine bre …
   …. pă kelemen de ce nu-l „speli” ?? …
   …. de ce nu propui in comentarii lungi cat kilometru’ sa-ş schimbe udîmîrî edilu’ ? …
   …. poi nu vezi ca-i expirat bre …
   …. nu mai stie pe unde sa afla …
   …. ba-i cu pîsîdu … ba nu-i cu pîsîdu …
   …. tre’ schimbat kelemen bre …
   …. pă câți mai are de ascuns asta , de nu lasa siiju din mana ??
   …. îlîl … de ce nu scrii mult mult si se kelemen ???
   …. aud ??

  • îlîl….
   …. iar scrisăş romane de geaba … da’ de kelemen nicio vorba bre … pai se poate sa-l marginalizezi in asa hal ???
   …. rusine bre …
   …. pă kelemen de ce nu-l „speli” ?? …
   …. de ce nu propui in comentarii lungi cat kilometru’ sa-ş schimbe udîmîrî edilu’ ? …
   …. poi nu vezi ca-i expirat bre …
   …. nu mai stie pe unde sa afla …
   …. ba-i cu pîsîdu … ba nu-i cu pîsîdu …
   …. tre’ schimbat kelemen bre …
   …. pă câți mai are de ascuns asta , de nu lasa siiju din mana ??
   …. îlîl … de ce nu scrii mult mult si se kelemen ???
   …. aud ??

  • @lili, bravo! Tine-i așa! Poate bagă ceva la cap gibonii!