G4Media.ro

DOCUMENT Ce prevede noul protocol negociat de liderii coaliției PNL – USR…

DOCUMENT Ce prevede noul protocol negociat de liderii coaliției PNL – USR PLUS – UDMR

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au convenit, marți seara, după șase ore de negocieri, asupra unor completări la protocolul de funcționare a coaliției, document consultat de G4Media.ro. Aceste completări la acordul politic sunt menite să pună capăt crizei politice începute pe data de 14 aprilie, după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu de la ministerul sănătății.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, liderii coaliției ar fi dezbătut intens numele viitorului ministru al sănătății. USR PLUS ar fi susținut-o pe Ioana Mihăilă, actual secretar de stat, pentru funcția de ministru al Sănătății.

Numele viitorului ministru al sănătății ar urma să fie anunțat miercuri dimineața.

Potrivit noului protocol, liderii coaliției se angajează să nu se submineze public reciproc, iar o eventuală cerere de revocare a unui ministru să fie transmisă tuturor partnenerilor de guvernare. Protocolul mai prevede participara la decizie a tuturor membrilor guvernului.

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au convenit ca o serie de reforme până la sfârșitul anului, printre care și adoptarea unui nou cod electoral și adoptarea legilor justiției.

Cele mai importante prevederi din Acordul politic al coaliției

 • Responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial cu acordul formațiunilor din coaliție.
 • Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.
 • Dat fiind că primul ministru a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru catre Presedinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.
 • Performanța ministerială este evaluată periodic, având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de Guvernare.
 • Agenda Coaliției: ședintele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, o dată la Camera Deputaților, o dată la Senat
 • Fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună.
 • Temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începutul ședinței de coaliție.
 • Ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală și agenda politică parlamentară.
 • Pot fi invitați, în funcție de subiecte, reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri.
 • Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședința săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizata de SGG.
 • Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spatiul public

Agenda parlamentară

 • Coaliția de guvernare functionează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot in Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare
 • În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative

Priorități

 • Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției
 • Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispozitia pe centre, procentele de persoane  vaccinate din categoriile prevazute în actul normativ adoptat de Guvern.
 • Toți miniștrii coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde există.
 • Reformele în domeniul sănătatii vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor.
 • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității pana la finalul anului.
 • Adoptarea legilor pe justitie până la final de an ( cu principiile din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO și Comisia de la Venetia)
 • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat de coaliție.
 • Calendar asumat pentru adoptare pozitie politică și implementare privind deconcentratele (instituțiile deconcentrate)
 • Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.

Context

G4Media.ro a anunțat încă de marți dimineața că soluția de ieșire din criză spre care se îndreaptă PNL și USR PLUS este semnarea unui nou protocol de colaborare guvernamentală, potrivit surselor G4Media.ro. Protocolul ar aduce o schimbare majoră, cerută de USR PLUS: orice remaniere se va face doar după discuții cu șefii de partide.

Premierul Florin Cîțu a recunoscut indirect luni seară într-un interviu la Digi24 discuțiile pe această temă, spunând că ”eu nu am nevoie de un document scris, vorbesc cu miniștrii. Tot ce avem pentru o guvernare bună este deja în Constituție, este deja în protocol. Dacă președinții partidelor de coaliție doresc să introducă modificări este ok, cât timp atribuțiile mele constituționale nu vor fi afectate”.

Cu alte cuvinte, Cîțu nu vrea ca atribuțiile premierului de remaniere a unor miniștri să fie îngrădite prin acest nou protocol, dar liderii USR PLUS insistă și e posibil ca președinții PNL și UDMR să accepte în noul protocol prevederi care să prevadă discuții în coaliție înaintea unei eventuale remanieri.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Sabin Cârstoveanu

Citește și

Criza guvernamentală s-a încheiat, partidele din coaliție au agreat o completare la acordul de coaliție, miercuri va fi propus un nou ministru al Sănătății

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

44 comentarii

 1. cel mai simplu este votul liderilor pe o decizie a premierului argumentata unde si premierul poate avea un vot . un protocol ca valoare de procedura in interiorul coalitiei

 2. Cum adică PNL vrea pe Wiener? Păi poate și USR PLUS ar fi vrut sau vor la MAI pe altcineva din PNL.

 3. In sfarsit, slava domnului. Sper sa reziste mai mult decât au stat în stradă pentru asta.

  • Dacă, în loc să stea în stradă, stăteau la școală sau la un loc serios de muncă, rezistau mai mult.
   Nu vor rezista și pentru că sunt niște mărunți care se dau în gât la prima ceartă.

 4. Faptul ca grupurile parlamentare pot actiona de capul lor inseamna ca nu mai exista coalitie. Ce s-a semnat azi e declaratie de razboi.

  • Exact! Fiecare face ce vrea in Parlament. Coalitia functioneaza, Barna a iesit din guvern, toata lumea e multumita.

  • Citez ”În lipsa consensului in Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale parridelor componente pot acționa în afara Coaliției cu anunțea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative”
   Traduc – Coalitia e formata in baza unui program de guvernare, aici se sustin reciproc obligatoriu, pt alte initiative in afara programului de guvernare unde nu exista consens in Coalitie initiatorii isi pot cauta sustinere si in afara Coalitie.
   De unde ai inteles ca , te citez ”Faptul ca grupurile parlamentare pot actiona de capul lor inseamna ca nu mai exista coalitie. Ce s-a semnat azi e declaratie de razboi” ?

  • 👎

  • coalitia asta oricum nu va rezista 3 ani cu cat se apropie alegerile cu atat se vor ataca mai des pana nu se vor mai suporta

  • 3 ani? esti cam optimist…

 5. Citez ”În lipsa consensului in Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale parridelor componente pot acționa în afara Coaliției cu anunțea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative”
  Traduc – Coalitia e formata in baza unui program de guvernare, aici se sustin reciproc obligatoriu, pt alte initiative in afara programului de guvernare unde nu exista consens in Coalitie initiatorii isi pot cauta sustinere si in afara Coalitie.
  De unde ai inteles ca , te citez ”Faptul ca grupurile parlamentare pot actiona de capul lor inseamna ca nu mai exista coalitie. Ce s-a semnat azi e declaratie de razboi” ?

 6. a mai fost un protocol si peneleii s-au sters undeva cu el…
  Cand se va incalca urmatorul protocol de catre Catu, se va semna un nou protocol si asa pana cand USR-Plus va ajunge la 1% spre bucuria mafiei useliste
  Noroc cu Bode si interlopii din MAI ca mai „mareste” increderea in guvernul Catu

  • Nu-i mai spune „Cîțu” ! Are un nume de scenă, „Zombilică”, așa că poți să-l strigi in acest fel, nu se supără…

 7. Eu nu am inteles de ce au mai facut circ daca tot au capitulat in halul asta? Cui a folosit circoteca asta daca in final au cedat?

 8. CDR reloaded.
  Cu tendinte explicite spre USL2.0

 9. Apa chioara.Cu PNL nu poti sa faci o coalitie.Acest partid nu vrea sa faca reforme.

 10. In rezumat si intr-o traducere mai relaxata actul aditional la Protocolul PNL – USR+ – UDMR ar suna cam asa : „Cateii fara pedigree pot sa latr cat vor dar de muscat nu pot sa muste decat o data ! A doua oara li se pune instant botnita pe bot si juvatul la gat !”

  Ei asta e ! A fost si dl Catu o data dulau ! :)))

 11. Buhuhu… draci usericiplusisti si vaicaitori o terapie de sepuku in grup se poate? Mentori Danut, Cocoloshu si Vladut Vaicarescu. In direct la A3 se poate? Asa sa faceti un cosching si cu ei! Succesuri!

 12. Priviti bine la poza asta . E punctul maxim al lui Barna . Apogeul . Si-a facut-o cu propria mina . Citu a simtit cu citeva zile in urma cind a luat decizia de demitere a lui VV . Citu a marcat atunci la Orban dar a marcat si la Barna . Sa fie Citu , oare , atit de inteligent politic ?!
  Cit despre poporul roman ….. El va plati tot . Citu va face jocuri politice dar nu voia poporului . Bugetarii pot dormi linistiti . Numarul lor si beneficiile vor fi in crestere . Mediul privat e deja ….erou .

 13. Cel mai bine ar fi sa mai fie intrebat si poporul cand se aleg sau se remaniaza membrii guvernului. Asta ar fi adevarata democratie.

 14. e contract marital stil ghey…..

 15. m-aş aventura sa răspund. partial. dl Florin-Vasile e un sensibil, cu traume psihologice din copilarie. in adolescența examenul ratat la treapta e doar o condecința. in locul lui ad consulta un psi. un psihiatru. nu stiu cat de narcisist e, nu dunt specialist. poate trag di sigur trag concluzii gresite. omul Cîțu e bine intentionat, nu e un „animal politic”, nu anticipeaza lovituri sub centura, e un naiv si un mediocru care vrea sa stralucească, a avut vise de mărire si le-a realizat. viseaza sigur la o tara ca afara, dar il vedeti si dvs . omul Cîțu e un speriat de bombe, la conferințe nu stie cum sa rupa uşa nu are curajul sa impuna in fata jurnalistilor care intreaba toti deodata! va dau un exemplu de buna practica? prim ministrul francez Jean Castex. unii jurnalisti parizieni il luau de țăran, voiau sa „latre” la mitraliat etc. in prima conferință i-a pus la punct intr-o manieră eleganta, extraordinară!! la noi toti pică testul ăsta! Vlad Voiculescu era cel mai pierdut saracul. Orban, desi se crede vulpoi bătrân, cu state vechi in politică,,nu este in stare sa ordoneze o mâna de jurnalisti gălăgiosi. la pesede nu se intampla asa ceva.isi aduceau numai oamenii de casa sau pe cei plătiti de partid sau chiar promişii viitoarelor sinecuri 😉

 16. deci vv a plecat ca mermeleacul… ducaseee…

 17. interesantă fotografia. de analizat. nu sunt specialist dar dl Dan Barna arată ca un invins , unul care se predă cu stindardul alb. dl Florin-Vasile Cîțu cu masca lui neagra e imaginea lui Jack Nicholson din „Zbor deasupra unui cuib de cuci”. depresiv, a mai trecut un coşmar, metale grele si foarte grele, death&resurrection? dl Ludovic Orban doarme, doarme pe el. in fapt „carismaticu” domn Orban reuşeşte sa-mi adoarma in maxim 10 minute câinele, un hyperactiv de felul lui. gasrsc o conferința de a lui si moşul Ene vine imediat la toti din familia 🐀 ..şobolanilor ati ghicit 😁

  • Nu ți se pare că exagerezi comparându-l pe McMurphy (personajul interpretat de Jack) cu Cîțu ? Adică: in ce moment ți-a lăsat Cîțu impresia că ar fi capabil să producă bucurie in sufletele unor biete suflete rătăcite internate la balamuc ? Sau: ai văzut la Cîțu licărirea aceea de inteligență pe care am văzut-o cu toții în ochii personajului interpretat de Nicholson?

 18. incă odată bravo g4media pentru fotografie. cei trei „muşchetari” ai dreptății. interesant cine va supraviețui politic. aş paria pe Orbzn mascuța galbenă. pe preferatul meu, dl Cîțu mendebilul si sensibilul il vad ori la ospiciu ori la călugărie. no family, no future, nothing else matter. pe dl Barna? vă las bucuria aceasta. noapte buna Romania!

 19. Dacă USRplusistilor le-a trebuit atât de mult zgomot pentru a obține mai nimic înseamnă că nu știu etapele luptei cu lumea veche:
  1. Cu trotineta te dai până la cinci ani, apoi te urci pe bicicletă și dovedești că ai curaj și echilibru
  2. Dovedești că pământul e rotund, că există gravitație etc

 20. am mai spus-o,

  Vlad Voiculescu este terminat politic…

  USR-ul, usurel spre vale….ca sa opreasca miscarea e nevoie de realizari vizibile….unde sa le obtina?

  • La ministerul transporturilor si la fonduri europene. Partial si la digitizare. Si in administratia locala, in zonele cu vizibiliatete, gen Bucuresti, Sector 1 si 2, Timisoara, Brasov sau Bacau.

   La sanatate nu poti sa ai realizari vizibile, ca te lupti cu un balaur cu 200 de capete de feudali, care balaur s-a invatat sa tina in ghiare cateva zeci de miliarde de lei anual. Schimbarile sunt greu de facut si se lasa cu o reactie cumplita a balaurului la fiecare schimbare, chiar la cele mai mici. Vezi ce a patit Vlad Voiculescu. Impotriva lui s-a dus cea mai dura campanie de presa impotriva unui ministru din ultimii 30 de ani. Acolo poti doar sa supravietuiesti.

 21. Ce aţi văzut zilele astea a fost o luptă care pentru cei care nu sunt atâta de moderaţi ştia că se va termina prost pentru toate părţile, inclusiv şi pentru opoziţie.
  Păi povestea e simplă:
  ————–
  – O parte care a fost în prima linie a bătălie a crezut că o fac pe inteligenţii făcând un gest de iluzie revoluţionară creat în minţile lor care s-a sfârşit înainte de a începe şi ca să fie şi mai perfect pentru ei şi-au distrus şi ultima iluzie de succes în viitor cu protagoniştii revoluţionari de acuma aşa că acuma v-a trebui să şi îi schimbe dacă mai vor ceva de la un viitorul politic…mai simplu au pierdut tot încercând să aibă totul.
  – Cealaltă tabără care era în prima linie a bătăliei erau de la început avantajaţi aşa că ei ştiau că revoluţia celorlalţi nu e decât o sinucidere politică inutilă iar acuma sunt îngrijoraţi dacă cealaltă tabără revoluţionară mai are pe cineva printre ei ca să îi schimbe pe cei care şi-au pierdut orice şansă de succes în viitor sau va trebui să meargă mai departe cu aceiaşi frustraţi până la capăt sau până le va pune ei cruce.
  Opoziţia care era asasinul din umbră aştepta ca o tabără să apeleze la duşmanul duşmanului meu stătea cu sufletul la gură cu tăişurile pumnalelor îmbibate în otravă au rămas frustraţi şi nesatisfăcuţi ca Nicuşor după ce la părăsit Orban imediat după mariaj.
  Pentru cei care nu sunteţi moderaţi au înţeles fiecare cuvânt scris înainte.
  ————–

  Ştiţi care e diferenţa dintre electoratul de stânga şi de dreapta?
  Ia fiţi atenţi ce ne-a răspuns unul căruia i-am pus întrebarea: „electoratul de stânga se lasă cumpărat pe nimica iar cel de dreapta încă mai aşteaptă să fie plătit pentru serviciile de la ultimele alegeri”.
  l-am întrebat de unde ştie acest lucru iar el ne-a răspuns că el aşteaptă să fie plătit de prin 1989.

  Nu fiţi isterici că un partid iarăşi se va reforma, altul îşi vor ridica ochii în aer de la atâtea istericale ale nevestei iar îndrăgostitul secret de pe margine speră că într-o zi va avea şansa unei tăvăliri.

  Cam atâta despre cronica zilelor noastre.

  PS: electoratul ăla care face diferenţa dintre câştigători şi pierzător la alegeri au înţeles exact ce se întâmplă aşa că data viitoare dacă nu speraţi să vă aleagă celelalte electorate a partidelor încercaţi să nu mai fiţi moderaţi măi politicienilor.

 22. Cu coada-ntre picioare si cu un nou „protocol” completat cu formalitati fara mare importanta pentru EFICIENTA guvernarii in sensul GARANTARII Reformelor promise, USR PLUS se reintorarce la osul de ros, asigurandu-ne, evident, TOTI liderii coalitiei ca e cald si bine si la vara si mai bine!
  Ieri, Ionut Mosteanu inca insista cu declaratii ca „NU mai avem incredere in Premierul Florin Citu, NU il mai sustinem”, ieri!
  Cum sa vii si sa spui, brusc, „il sustinem, avem INCREDERE ca nu mai face ce-a facut”?!
  CUM, cand timp de 1 saptamana l-ati jignit in ultimul hal, ma intreb cum de lui nu-i e jena sa mai stea alaturi de voi la discutii!
  CUM naiba va functiona Guvernul, pe Whats’App sau pe Facebook, veti face Guvern pe Facebook, probabil, ca eu nu mai vad posibila o discutie ochi in ochi ntre Vasilica Zombie politic si Drula!
  Ce calitate a actului de guvenrare veti asigura de-acum incolo, veti discuta pe Facebook, evident!!
  Deci: pupat piata’ndependentii, nici o vorbulita depsre „reformele din programul de guvenrare pe care le-am agreat si votat impreuna care sunt franate de 3 LUNI”, cum il acuza Dacian Ciolos in 14 Aprilie pe Florin Citu dupa ce l-a demis pe VV:
  „Dacian Ciolos, 14 Aprilie 2021: „Citu a facut astazi jocul celor care franeaza de 3 LUNI reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat si votat impreuna.”
  Nici un cuvant, nici o Reformele puse pe tapet, dupa 3 LUNI de franare!

  De ce Ciolos si Barna au tacut, daca de 3 LUNI Reformele sunt FRANATE, cum a spus Ciolos?! CINE le FRANEAZA, dle Ciolos?!
  NIMIC, inapoi la osul de ros, iar reformele sa astepte, 4 ani sunt suficienti, mai ales ultimul an, 2024, An electoral cand deja se vor lupa si acuza ca chiorii, intre ei!
  DECI: Barna si Ciolos, CAND veti demara maretele Reforme, Ciolos STIE bine ce a spus, STIE bine ca acele Reflrme TREBUIE demarate imediat, sunt Refome complexe care se intind pe ANI de zile, CINE o sa le faca, cand voi va luptati de 1 saptamana, pe functii?!
  Nu ca aveam mari asteptari, am inteles repede ca liderii USR PLUS ajunsi la osul de ros au lasat-o moale cu REFORMELE PROFUNDE promise, este inadmisibil ca USR PLUS sa taca si timpul trece iar Reformele promise „stau la sertar”, cum le-a spus colegilor lui Tudor Benga, deputat USR PLUS in 18 Aprilie 2021:
  „MANDATUL nostru a fost tot timpul unul de REFORMA PROFUNDA și că treaba asta nu se face doar la Guvern ci mai ales la Parlament. Câtă vreme proiectele de reformă electorală STAU la sertar, comisia de cod electoral e AMANATA pentru sfântu’ așteaptă, despre reforma administrativă NU zice leadershipul coaliției nici psss, pensiile speciale sunt doar luate din vârful parlamentar dar in rest NEATINSE, ei bine câtă vreme noi NU începem să punem piciorul în prag pentru REFORMA la Parlament degeaba o să țipăm că suntem trași pe margine la Guvern.”!!
  Aceasta coalitie cu cei de la USR PLUS era singura sansa de SCHIMBARE a Romaniei, DACA acele reforme promsie NU vor fi implementate, NU vor mai fi implementate niciodata, curand!
  Liderii USR PLUS, daca mai vor REFORMELE Profunde, trebuie sa spuna clar, asa vor auzi Romanii daca PNL si UDMR „franeaza”, cum s-a exprimat Dacian Ciolos in 14 Aprilie 2021!
  Nimic, tacere deplina, se inteles, guvernarea merge mai departe, maine poimaine va functyiona perfect, asa-i, Barna?!

  Uite ce PROMITE Site-ul USR PLUS, promisiune a e pe Site din 7 Decembrie 2020, a 2-a zi dupa alegerile parlamentare, cand deja au stabilit ca vor merge in coalitie:
  „Obiectivele USR PLUS pentru primele 100 de zile de guvernare.
  USR PLUS intră în discuțiile pe tema formării viitoarei coaliții guvernamentale cu un set amplu de priorități, măsuri prezentate românilor în campania electorală și care TREBUIE să se regăsească în viitorul Program de guvernare, cu TERMENE clare de Adoptare și Implementare.
  Printre obiectivele pe care Alianța le vrea a fi îndeplinite în PRIMELE 100 de zile se numără atât Adoptarea în Parlament a Legilor de ELIMINARE a pensiilor speciale ale parlamentarilor, respectiv ale aleșilor locali(primari si presedinti de CJuri), cât și desființarea atât de controversatei Secții speciale, înființate de Liviu Dragnea pentru intimidarea și șantajarea magistraților.
  Reducerea numărului de parlamentari la 300 este un alt obiectiv de îndeplinit în primele 100 de zile de la formarea noii majorități parlamentare, la fel adoptarea proiectului USR care facilitează accesul cetățenilor la informațiile de interes public.
  Tot în primele 100 de zile sunt pe agenda USR PLUS măsuri privind Sănătatea, Educația, Mediul și, nu în ultimul rând, combaterea sărăciei. Detalii: https://bit.ly/3ooSv5g.
  Este timpul unor reforme reale și profunde. România are nevoie de ele!”

  Ce a reusit USR PLUS in primele 100 de zile:
  1. Programul de guvernare al maretei aliante 2020-2024 NU are nici un Termen intermediar, doar 2020-2024!!!
  2. Din Obiectivele promise de USR PLUS in primele 100 de Zile de guvernare au indeplinit UNUL singur: Eliminarea Pensiilor speciale ale parlamentarilor! ATAT!
  Despre celelalte obiective, Florina Presada in 15 aprilie 2021:
  G4media: „Florina Presadă: Alegerea primarilor în 2 tururi și Eliminarea pensiilor speciale pentru primari si presedintii de CJuri ar fi câteva din măsurile care ar trebui să fie puse pe masă de USR PLUS pentru susținerea lui Florin Cîțu sau chiar a oricui altcuiva din PNL
  15 Aprilie 2021
  Fosta senatoare USR Florina Presadă susține, într-o postare pe Facebook, că liderii USR PLUS ar trebui să profite de momentu creat după demiterea lui Vlad Voiculescu și să condiționeze susținerea în continuare pentru Florin Cîțu sau pentru altcineva din PNL de implementarea unor reforme precum alegerea primarilor în două tururi sau eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali.
  Postarea integrală a Florinei Presadă:
  USRPLUS are o bună ocazie să împingă câteva reforme pe agenda acestei coaliții de guvernare, mai ales reforma electorală și Comisia de Cod Electoral. Alegerea primarilor în două tururi și eliminarea pensiilor speciale pentru primari ar fi câteva din măsurile care ar trebui să fie puse pe masă pentru susținerea lui Florin Cîțu sau chiar a oricui altcuiva din PNL.
  Pentru temele astea trebuie luptat.
  De exemplu, propunerea mea legislativă pentru eliminarea pensiilor primarilor a fost CLASATA în februarie 2021, deși nu trebuia, pentru că ea fusese pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, iar în cel mai rău caz, trebuia să treacă tacit la Senat. Constituția spune că inițiativele care figurează pe ordinea de zi a Parlamentului își continuă drumul în viitorul legislativ. Nu înțeleg de ce această propunere a fost oprită din drumul ei.”

  UDMR si PNL nu vor sa auda de astfel de REFORME Promise in Programul de guvernare iar USR PLUS tace… au „reusit” un nou Acord, simple formalitati pe hartie… mare realizare, EFECT pentru Reformele promsie= ZERO!
  Rusine, am spus mereu ca nu veti pleca de la osul de ros, asta va tine, altfel multi de-ai vsotri erau in somaj, precum VV!
  Despre REFORMELE PROFUNDE promise, pentru care ati avut MANDAT sa intrati la guvernare, cum spune Tudor Benga, nici o speratnta… le veti face evident in 2024, AN triplu electoral, asa-i?!(europarlamenatre, prezidentiale si parlamentare!)
  Numa’ bun de facut Reforme!!
  Politruci de 2 bani, v-ati dat in rand cu Orban de la USL si Hunor de la UDMR=PSDul maghiar!

 23. 7 Decembrie 2020: ” DOCUMENT „Revoluția bunei guvernări”, cerințele cu care USR-PLUS merge la negocieri pentru formarea Guvernului / Ce structură propun cele două partide pentru viitorul executiv
  HotNews.ro
  7 decembrie 2020.
  Votarea în Parlament a iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” şi organizarea unui Referendum pentru schimbarea Constituţiei în primele 3 luni de la încheierea pandemiei, desființarea Secției de anchetare a magistraților, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi primari, DNA-ul pădurilor şi zero taxe pe salariul minim sunt câteva dintre cerințele cu care USR-PLUS merge la negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare. Liderii USR-PLUS spun că documentul „Revoluția bunei guvernări” ar trebui să stea la baza negocierilor pentru formarea viitorului guvern, din care alianța să facă parte alături de PNL și UDMR.
  De asemenea, USR-PLUS propune ca ministerele să fie organizate sub formă de CLUSTERE, în jurul unui obiectiv mare de politici.
  Consultă aici documentul USR-PLUS Revolutia bunei guvernari.
  USR-PLUS este gata să își asume guvernarea alături de PNL și de UDMR, care „devine indispensabil”, a declarat luni copreședintele alianței, Dacian Cioloș.
  El a spus că este esențială susținerea unui candidat credibil pentru postul de premier, iar negocierile în acest sens nu trebuie purtate la televizor.
  Dan Barna a spus, la rândul său, că este posibilă crearea unei majorităţi „decente” împreună cu PNL şi UDMR.
  Cerințele USR-PLUS penntru protocolul extins al coaliției de guvernare:

  O Românie fără hoție

  1. Fără penali în funcții publice. Pe termen scurt (primele 100 de zile): votarea în Parlament a inițiativei civice susținute de peste 1 milion de români. Pe termen mediu (primul an): organizarea referendumului de revizuire a Constituției.
  2. Fără pensii speciale. Pe termen scurt (primele 100 de zile): votarea în Parlament a proiectelor de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respectiv pentru aleșii locali. Pe termen mediu (primul an): angajarea dialogului cu celelalte categorii beneficiare de pensii speciale și pregătirea legislației aferente. Pe termen lung (2-4 ani): dezbatere publică și parlamentară și adoptarea legislației.
  3. Să nu mori cu dreptatea în mână. Pe termen scurt (primele 100 de zile): desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților. Pe termen mediu (primul an): asigurarea suportului logistic necesar pentru DNA și DIICOT (alocări bugetare și proces transparent de achiziții publice și recrutare personal), informatizarea sistemului de Justiție.
  Un stat reformat.
  Sănătate cu prioritate.
  Educație ca la carte.”
  https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24466767-document-revolutia-bunei-guvernari-programul-care-usr-plus-merge-negocieri-pentru-formarea-guvernului.htm

  Gasiti in articol detaliat tot documentul USR PLUS „Revolutia bunei guvernari”!
  Seamana cu Programul de guvernare al PSDragnea 2016: NIMIC nu va iesi din el, vorbe frumoase, cum recunsoc ca nu am intalnit…
  Atat.

  Mie mi-ar fi rusine sa mai apar in fata Romanilor dupa ce am PROMIS asa ceva si cand vad ca ceea ce se intampla in Romania reala e atat de departe de aburelile alea, acre NU au nici o sansa de realizare… cu astfel vorbe goale insa, USR- PLUS insa e la guvernare si baietii isi iau Salariile si privilegiile uriase!
  Pentru CE?!
  Intrebarea e valabila si la PNL si UDMR si la toate partidele!
  Pentru „aflarea-n treaba ca metoda de lucru la romani”, cum frumos spunea Petre Tutea… asta fac astia de 30 de ANI: „un fel de aflarea-n treaba”…

  • Mai lilisor
   Pari o persoana care se informeaza si o parte din ceea ce scrii de obicei sunt informatii corecte si exacte cu surse deci este cat se poate de clar ca esti capabila,poti citi si asimila informatii in nici un caz nu cred ca vorbim despre cineva cu teoriile conspiratiei peste tot si nu exista covid.
   Insa nu inteleg exact pornirea ta impotriva usrplus si da in nici un caz nu esti impartiala…pari ca si cum ai avea ceva personal cu ei.chiar si in momentul cand oameni reusesc sa faca lucruri bune tu incerci sa ii critici si sa subminezi importanta actiunilor lor,lucru care de altfel poate fi facut in orice situatie si in orice imprejurari despre orice in viata in general…este usor sa critici si sa gasesti probleme in actiunile oamenilor.
   Ma gandesc ca poate estibdezamagita de ei,poate i-ai votat si te asteptai la reforme adanci,scurte si la obiect ca o actiune de precizie perfecta.
   Insa daca este asta atunci cand ii certi(nu este un lucru rau) trebuie sa privesti povestea putin din ansamblu sa te ridici putin si sa vezi intreaga imagine.romani nu au votat usrplus nu le-au dat o putere deplina sa poata face tot ceea ce isi doresc(nici nu ar fi fost indicat) .Romani au votat PSD si PNL astia de la USR+ sunt doar prin noroc la guvernare si prin cateva actiuni ale lor destul de destepte.
   Insa haide sa incercam sa vedem si lucrurile care se misca.este clar ca se incearca cel putin din partea lor eliminarea specialilor,desfiintarea sectiei speciale,debirocratizarea,transparetizarea,eliminarea influentei politice din numirile publice,votul in doua tururi al primarilor.
   Astea sunt doar ce mia venit in minte din subiecrele din ultimele 2 saptamani la o cafea,toate de mai sus demersuri concrete initiate de usr+.
   Bineinteles ca nu vor reusi implementarea tuturor ,bineinteles ca for mai face greseli,vor mai fi negociate si favute concesii…nu trebuie sa ne mintim si sa speram ca va veni cineva care sa faca toate lucrurile bune care trebuiesc facute in romania si va curge numai lapte si miere.nu exista asa ceva,nu va veni nimeni sa ne salveze(sa vazut la vot ca nu vrem nici noi sa ne salvam) nu se vor intampla minuni peste noapte,sistemul va opune rezistenta este normal…se intampla la toate nivelurile asta incepanda la nivel de uniune statala pana la ultima firma cu 10 angajati…vor fi uni care nu doresc schimbare pt ca personal merge bine asa…
   Ce vroiam sa zic per total ca m-am pierdut in detalii cred…incearca te rog sa vezi putin imaginea de ansamblu…astia din usr nu sunt perfecti si fac greseli dar totusi lucrurile tind sa se miste spre directia buna si nu spre infiintarea de super imunitati,pensii mai speciale,si caste speciale…in momentul in care ii ataci masiv si nu vrei sa accepti nici un lucru bun facut de ei faci doar sa dai punctaj spre cealalta directie(aia cu psd si speciali)…daca asta este scopul de fapt(sper ca nu totusi pari o persoana destul de capabila) ignora cometariul
   Numai bine.

  • E evident ca Votantii, majoritatea tineri si educati, ai USR PLUS au jubilat cand au citit Documentul de mai sus al USR PLUS, e ceea ce ei asteapta de la USR PLUS!
   Ce VAD acum votantii USR PLUS ca FACETI, dle Barna si Dle Ciolos?!
   NIMIC, va „intelegeti” cu PNL si UDMR care NU vor Reforme, cum insinueaza Dacian Ciolos, cand vorbeste despre „reformele FRANATE de 3 LUNI”!!!
   Dar, despre care NU suflati o vorba azi, noi NU ne spuneti nimic despre asta, doar cand a fost sa-l sustineti pe VV v-ati „batut” cu PNL-UDMR, pe REFORMELE promise votantilor vostri NU va BATETI??!
   Nu, e cald si bine al osul de ros, ce va trebuie scandal in colaitie…
   „Coalitia functioneaza foarte bine”, ne sfida de fiecare data, la fiecare aparitie, dl Barna… Dl Ciolos ne spune ca „reformele sunt FRANATE de 3 LUNI”!!!
   Care spune adevarul?!
   Care minte?!
   Rusine!!!!

  • @Inca unu: Eu am votat cu USR PLUS, toata familia noastra, la cererea expresa a copiilor nostri, am mai spus, deci NU critic de florile marului, ASTEPT ce au promis!!
   Asteptam de la ei sa FACA ce au promis!
   Sa se bata cu PNL-UDMR, care mi-e CLAR ca NU vor sa auda de REFORME profunde, fix asa cum s-au „batut” pentru Vlad Voiculescu!
   Sa se bata public!
   Ca PNL si UDMR nu vor Reforme e evident, dar ce va FACE in acest caz USR PLUS, va lasa sa treaca cei 4 ANI fara sa vedem acele REFORME Porfunde, pentru care ei au avut MANDAT, cum spune unul de-al lor, Tudor Benga?!
   Daca aceste Reforme NU le face aceasta alianta, NU le vom mai vedea!
   Dvs, sincer va intre, ati citit cele 269 de PAGINI ale Programului de guvernare 2020-2024, credeti dvs ca exista vreo sansa ca acele REFORME mentionate explicit sa fie implementate?!
   Sau, Programul acesta va avea soarta Programului de guvernare al PSDragnea din 2016, ala cu 8 Spitale regionale si unul republican, la care PSDeii nu au pus nici macar 1 caramida!?
   Stiti ca Progarmul de guvernare al aliantei 2020-2024 prevede la Pagina 166/269 10 Spitale, inclusiv maternitati CONSTRUITE, adica 10 Spitale NOI NOUTE, inclusiv maternitati pana la final de 2024!
   CUM sa fie GATA la final de 2024 cand ele NU au demarat macar, in Bugetul pe 2021 NU sunt pomenite, iar Dan Barna a declarat ca in Romania 1 spital se construieste cam in 4-5 ANI!

   EU critic pe TOTI cei care PROMIT una si NU fac!
   Cititi ce a declarat Dacian Ciolos in 14 Aprilie 2021:
   „Dacian Ciolos, 14 Aprilie 2021: „Citu a facut astazi jocul celor care franeaza de 3 LUNI reformele din programul de guvernare pe care l-am agreat si votat impreuna.”
   Iar noua, ne spunea Dl Barna la fiecare aparitie publica cat de bine fucntioneaza coalitai!
   Cum naiba sa aud asa ceva de al cei din USR PLUS!?
   De la Orban si PNL si UDMR nu ma mira!
   De la USR PLUS am alte asteptari, astept ce au PROMIS, gresesc?!!

 24. – CU ECONOMIA SI JUSTITIA – SA NE MINUNEZE.
  RESTUL, AU SI ELE IMPORTANTA LOR .
  CEL PUTIN AM PUTEA RESPIRA (FARA MASCA)

 25. na ti-o bună ca ti-am dres-o cu o comparație de oportunitate. m-a luat „devilul” la ochi. domnul S…nu zic ca nu existi ca sa nu ma ispitesti, dar Cîțu e un excepțional si in fotografia asta,ca o madeleine, mi-a adus aminte de McMurphy in cuckoo’ nest. păi nu te aduce la nebunie politica asta ?

 26. ..iar Barna imi aduce aminte de Lennie, uriasul „gentil”, „idiot” din „Of Mice and Man”. excepțional John Malcovich. Barna jucându-se inocent cu şoriceii usr 🐁🐁🐁 ..hmm poate imi joacă feste imaginația. gosh!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.