G4Media.ro

Kazahstan: Președintele Tokaev a fost reales în urma unei victorii zdrobitoare

Sursa foto: Twitter / Kassym-Jomart Tokayev

Kazahstan: Președintele Tokaev a fost reales în urma unei victorii zdrobitoare

Președintele în exercițiu al Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a câștigat alegerile prezidențiale cu o victorie zdrobitoare, confirmându-și statutul de noul om forte al celei mai mari țări din Asia Centrală, după un an dificil pentru acest stat bogat în resurse, transmite Le Figaro.

Potrivit rezultatelor preliminare oferite luni, 21 noiembrie, de Comisia Electorală, Tokaev, în vârstă de 69 de ani, care a venit la putere în 2019, a obținut 81,31% din voturi, iar participarea a fost de 69,44%. Așa cum era de așteptat, cei cinci adversari ai săi nu au obținut mai mult de 3,42%. Mai rău, opțiunea „împotriva tuturor”, o noutate a acestui scrutin, a atras 5,8% dintre alegători, situându-se pe locul al doilea.

Situat la răscrucea unor importante rute comerciale, Kazahstanul a intrat în haos în ianuarie, când protestele împotriva costului vieții au degenerat în revolte, fiind reprimate cu brutalitate. Rezultatul a fost de 238 de morți. Țara rămâne traumatizată de criză și, ca un semn că tensiunile persistă, autoritățile au anunțat joi că au arestat șapte susținători ai unui opozant în exil, acuzat de instigare la o „lovitură de stat”.

Duminică seara, Kasîm-Jomart Tokaev, care a obținut aproape 71% din voturi în 2019, a făcut apel la „unitate” pentru a duce la îndeplinire programul său de reformă constituțională din iunie. „Aceste alegeri deschid o nouă eră și toate instituțiile principale ale puterii vor fi reformate”, a promis el. El și-a reiterat angajamentul față de reformele economice și față de „sfârșitul monopolului la putere”, așa cum a cunoscut Kazahstanul în timpul celor trei decenii de guvernare a lui Nursultan Nazarbaiev, care a demisionat în 2019.

„Noul Kazahstan”

Președintele își făcuse campanie electorală pe baza planului său de a crea un „Nou Kazahstan” mai echitabil. Dar dificultățile economice persistă, la fel ca și reflexele autoritare. Tokaev, care și-a început cariera ca diplomat sovietic, a devenit o figură cheie în regimul Nazarbaev.

Dar, după ce a fost văzut ca un om de încredere al predecesorului său, președintele kazah a rupt oficial legăturile cu fostul dictator, în timpul crizei din ianuarie. În acest an, el a devenit un lider nemilos, ordonând împușcarea celor care au provocat revolte în ianuarie, arestând rudele clanului Nazarbaiev și apoi opunându-se la scenă deschisă președintelui rus Vladimir Putin.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Felicitări, să sperăm că această țară foarte importantă va urma calea Ucrainei, spre civilizație si democrație.

  2. In fata cui a castigat, in conditiile in care, practic, a concurat singur? Cum era sa iasa pe locul II?!

    Titlul este de „Scânteia”, nu de site dintr-o tara democratica.
    Cum ati scris voi e ca si cum ati anunta ca Tokaev l-a invins pe Ozzie la un concurs karaoke pe o melodie de-a lui…