G4Media.ro

Kașparov: Putin „nu a jucat niciodată șah, ci poker, iar la pokerul…

Sursa foto: Facebook / Garry Kasparov

Kașparov: Putin „nu a jucat niciodată șah, ci poker, iar la pokerul geopolitic a fost bun. De multe ori a jucat cu cărți proaste și a câștigat, pentru că adversarii săi au căzut în cacealmaua lui”

Garry Kasparov, fostul campion mondial de șah și militant împotriva regimului Putin, a acordat un interviu revistei germane Spiegel, în care afirmă că „fiecare rus care trăiește în Rusia în prezent face parte din mașina de război” și cere ca cei care doresc să se situeze de partea bună a istoriei să plece, relatează The Guardian.

Kasparov spune revistei că a petrecut 20 de ani luptând împotriva lui Vladimir Putin. „Am spus întotdeauna că regimul său va deveni inevitabil o amenințare fascistă – nu doar pentru Rusia, nu doar pentru vecinii săi, ci pentru întreaga lume. Ar fi fost frumos dacă mai mulți oameni ar fi luat în serios acest avertisment”.

Marele maestru de șah, în vârstă de 59 de ani, face o afirmație interesantă, potrivit căreia Putin „nu a jucat niciodată șah, ci poker, iar la pokerul geopolitic a fost bun. De multe ori a jucat cu cărți proaste și a câștigat, pentru că adversarii săi au căzut în cacealmaua lui”.

Întrebat de Spiegel dacă, fiind în străinătate – trăiește în exil politic din 2013 – nu se află într-o poziție prea confortabilă pentru a face astfel de cereri celor care încă nu au părăsit Rusia, el a răspuns: „Acesta este un război. Ori ești de o parte a frontului, ori de cealaltă. Fiecare cetățean rus, inclusiv eu, poartă o responsabilitate colectivă pentru acest război, chiar dacă nu este o responsabilitate personală. Astăzi, Rusia este o dictatură fascistă, care, în timp ce noi vorbim aici, comite crime împotriva umanității. Și fiecare dintre cei care mai trăiesc în Rusia acum, face parte din această mașinărie de război, fie că vrea sau nu.”

Kasparov a declarat că rușii care vor să primească azil în altă parte ar trebui mai întâi să semneze o declarație în trei puncte în care să „declare că războiul este criminal, că regimul Putin este ilegitim și că Ucraina este indivizibilă”, a spus Kasparov. Semnând-o, persoana respectivă ar fi pasibilă de urmărire penală în Rusia pentru trei capete de acuzare, conform legilor instituite de Putin, a adăugat el.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Să vedem dacă au minte politrucii noștri.

  2. Ce constat, de François Hollande nu-si aminteste nimeni. Cum care, ducea poseta.

  3. A jucat cu amatori!aici nu e cazul!

  4. Ar fi inlocuit sfera de influenta (gravitationala) cu o sfera de atractie prin respect, valori si colaborare. E o diferenta de la Pamant la Luna.

  5. Dar unde scrie că Ucraina trebuie să fie în sfera de influență a ruZniei?

    Și de ce toți fug de ruZnia, întrebarea asta nu-ți frământă tărtăcuța?