G4Media.ro

Justiția rusă menține condamnarea Dariei Trepova la 27 de ani de închisoare

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Justiția rusă menține condamnarea Dariei Trepova la 27 de ani de închisoare

Curtea militară de apel a menținut pedeapsa de 27 de ani la care a fost condamnată Daria Trepova în cazul exploziei în care a fost ucis bloggerul pro-război Vladlen Tatarski, scrie publicația Mediazona, citată de BBC.

Procuratura ceruse majorarea pedepsei de la 27 la 28 de ani de închisoare.

Vorbind în fața instanței, avocatul lui Trepova, Daniil Berman, a declarat că „cea mai severă sentință din istorie împotriva unei femei ar trebui să se bazeze pe fapte concrete”, dar în realitate ea conține doar presupuneri, notează Mediazona.

Trepova a rămas în holul cafenelei din Sankt Petersburg înainte de explozie deși ar fi putut să plece imediat după ce i-a înmânat statueta încărcată cu explozibil lui Tatarski, a argumentat avocatul.

„De la bun început, de la primul interogatoriu de nouă ore, Trepova nu a luat niciodată în discuție articolul 51 [din Constituție privind dreptul de a nu se autoincrimina]. Ea a spus tot ce știa (…). Instanța nu a luat în considerare faptul că ea a contribuit în mod activ la rezolvarea crimei”, a declarat avocatul.

Reprezentantul acuzării, la rândul său, a declarat că instanța de judecată a ținut cont în mod corect de toate probele. Potrivit acestuia, versiunea potrivit căreia Trepova nu știa despre conținutul statuetei a fost verificată cu atenție, dar nu a existat nicio confirmare în acest sens.

În data de 2 aprilie 2023, Trepova a venit la “serata creativă” organizată de Tatarski la Street Food Bar nr. 1 din centrul Sankt Petersburgului, și i-a oferit „corespondentului militar” o statuetă care reprezenta bustul său aurit. Câteva minute mai târziu, statueta a explodat: Tatarski a murit pe loc iar alte zeci de persoane au fost rănite.

Trepova a fost reținută a doua zi. Ea a fost acuzată de comiterea unui atac terorist (partea 3 a articolului 205 din Codul penal al Federației Ruse), de trafic ilegal de dispozitive explozive (partea 4 a articolului 222.1 din Codul penal al Federației Ruse) și de falsificare de documente (partea 4 a articolului 327 din Codul penal al Federației Ruse). Pedeapsa maximă pentru aceste articole este de 30 de ani de închisoare.

Ancheta a susținut că uciderea lui Tatarski a fost „atent pregătită” în Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...