G4Media.ro

Justiția din Republica Moldova face spectacol

Justiția din Republica Moldova face spectacol

La 4 luni de la căderea regimului Plahotniuc și la 1 an și 4 luni de la invalidarea alegerilor în Chișinău, Curtea de Apel a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Marți seară, Curtea de Apel Chișinău a emis o decizie prin care a validat alegerile din 20 mai 2018 și mandatul primarului ales, Andrei Năstase. Asta deși anterior, atât prima instanță, cât și Curtea de Apel (același judecător, Vladislav Clima, marți, în calitate de președinte al completului de judecată) și Curtea Supremă de Justiție au decis și au menținut invalidarea alegerilor pe motiv că Năstase ar fi chemat, pe Facebook, cetățenii la vot în ziua alegerilor.

Intervenția CEDO

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a depus o plângere la CEDO, aceasta a fost admisă de înalta Curte, iar recent, autorităților de la Chișinău li s-au cerut explicații în legătură cu acest caz. „Dacă nu ar fi existat această comunicare din partea CEDO, o decizie de validare a scrutinului din luna mai 2018, probabil, nu ar fi existat niciodată”, a comentat miercuri Andrei Năstase.

Deocamdată nu este clar care vor fi efectele acestei noi decizii a Curții de Apel Chișinău, deoarece până la alegerile locale generale din Republica Moldova au mai rămas doar 11 zile, iar Năstase candidează din nou pentru această funcție.

„Indiferent de ce va urma, mergem înainte în această campanie, pentru a ne bate democratic. Am o datorie morală față de oamenii care m-au ales. S-a demonstrat că adevărul este de partea noastră. (…) Bătălia pentru capitală este decisivă – aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul european al țării noastre”, a spus Năstase.

Ce urmează?

Potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, ca urmare a deciziei de marți a Curții de Apel, Năstase poate exercita funcția de primar de Chișinău până la validarea noului primar rezultat din alegerile din 20 octombrie 2019.

„Dacă Andrei Năstase va decide în continuare să candideze la funcția de primar al capitalei, urmează să se suspende din funcția de primar, iar, în termen de 30 de zile, trebuie să decidă dacă rămâne în funcția de primar general sau în cea de ministru al Afacerilor Interne” preluată după schimbarea puterii, în luna iunie 2019, a explicat Lebedinschi.

Năstase a anunțat miercuri că va merge la Primăria Chișinău, pentru a discuta cu angajații.

Uzurparea!

Anularea victoriei lui Andrei Năstase și subordonarea justiției de către Vlad Plahotniuc a condus, în iulie 2018, la suspendarea tuturor programelor de finanțare a țării din partea UE. Parlamentul European a adoptat, în legătură cu aceasta, două rezoluții dure la adresa autorităților de la Chișinău, denunțând caracterul captiv al statului și suprimarea libertăților.

După pierderea suportului extern, regimul Plahotniuc și-a radicalizat atacurile împotriva democrației – în Moldova apăruseră deținuți politici.

Oamenii din justiție spun acum că frica și șantajul dominau instanțele de judecată în perioada fostei guvernări. În cele din urmă, în luna iunie 2019, regimul Plahotniuc a căzut după o săptămână în care s-a opus cedării puterii.

Vlad Plahotniuc a reușit fugă din Moldova, iar miercuri, 9 octombrie, urma să se prezinte în fața procurorilor, fiind bănuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. În locul lui au venit avocații, care au cerut amânarea audierilor.

La începutul lunii august, după învestirea unui procuror general interimar, a fost inițiat un dosar pentru uzurparea puterii de stat de către fosta guvernare. Pe măsură ce procurorii înaintează cu acțiunile procesuale, oamenii de încredere ai lui Plahotniuc fug din Moldova, iar cei care l-au deservit în justiție încearcă să se „baricadeze” în interiorul sistemului.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Un viitor care nu era prea departe de a face parte Romania. Avand cam aceasi pasi dictatoriali (propaganda anti-UE, distrugerea sistemului juridic, infiintarea sectiei speciale, inventarea de programe pentru dezvoltare locala unde esti acceptat pur politic, etc.).

  2. Aparatul informativ , dar si cel interpretativ adoptat în problematica BASARABIA este total deficitar la G4. ”Citirea ”realităților politice din RM este precară si nu ajută pe românii din țară . nici pe basarabenii neaoși să discearnă ce se întâmplă acolo. SI SE ÎNTÂMPLĂ LUCRURI FOARTE GRAVE care au legătură directă cu RO, indiferent de culorile politice reunite in cele două ”parlamente”…românești. NU E DELOC OK !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.