G4Media.ro

Jurnalistul american Evan Gershkovich, menţinut în detenţie pentru „spionaj” până la 30…

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Jurnalistul american Evan Gershkovich, menţinut în detenţie pentru „spionaj” până la 30 ianuarie – tribunal rus

Un tribunal din Moscova a prelungit marţi cu două luni, până la 30 ianuarie, arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, care a fost reţinut în Rusia la sfârşitul lunii martie pentru „spionaj”, acuzaţie pe care el o neagă, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Perioada de detenţie a lui Evan Gershkovich (…) este prelungită cu două luni (…), până la 30 ianuarie 2024”, a transmis serviciul de presă al tribunalului Lefortovski într-un comunicat.

Conform unui video publicat de instanţă, Evan Gershkovich a ascultat calm decizia instanţei dintr-o cuşcă metalică pentru inculpaţi.

Presei nu i s-a permis să participe la audierea lui Evan Gershkovich, care a avut loc cu uşile închise. Doar o mână de jurnalişti s-au adunat în faţa porţilor tribunalului pe ger, potrivit unui corespondent AFP aflat la faţa locului.

Prelungirea detenţiei sale era aproape sigură, deoarece justiţia rusă rareori eliberează persoanele care sunt încarcerate în aşteptarea procesului pentru astfel de acuzaţii grave.

Jurnalist la Wall Street Journal, Gershkovich a fost arestat de serviciile de securitate ruse în timp ce realiza un reportaj la Ekaterinburg, în Urali, pe 29 martie.

De atunci, el a fost închis în centrul de detenţie Lefortovo din Moscova, care este folosit de serviciul de securitate rus (FSB) pentru a ţine prizonierii într-o izolare aproape totală.

Respectatul reporter în vârstă de 32 de ani, care a lucrat şi pentru AFP la Moscova în trecut, este acuzat de spionaj, o infracţiune pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare, dar neagă acuzaţiile, la fel ca Washingtonul, ziarul său, prietenii şi familia sa.

Rusia nu şi-a susţinut niciodată acuzaţiile şi nici nu a furnizat public dovezi, iar întreaga procedură a fost clasată secretă. Nu a fost încă stabilită o dată pentru procesul său.

Arestarea sa vine pe fondul unor tensiuni diplomatice grave între Statele Unite şi Rusia, cauzate de conflictul din Ucraina. Washingtonul sprijină Kievul militar şi financiar împotriva Moscovei.

Încarcerarea unui jurnalist străin acreditat în mod corespunzător de autorităţile ruse este fără precedent din perioada sovietică.

În ultimii ani, mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi şi condamnaţi la pedepse mari în Rusia, Washingtonul acuzând Moscova că doreşte să-i schimbe cu ruşi aflaţi în închisoare în Statele Unite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...