G4Media.ro

Jurnal de festival. Ziua 2. Despre forme de libertate (Parteneriat)

Foto: AFF

Jurnal de festival. Ziua 2. Despre forme de libertate (Parteneriat)

Globul cu oglinzi, simbolul muzicii disco, dar și al discotecilor din România ultimului deceniu comunist, a fost readus la putere la Sibiu, duminică seara, de Festivalul de Film Astra, unde, într-o sală arhiplină, a avut loc proiecția documentarului „Playback”, al cărui protagonist este celebrul DJ al discotecii Ring din Costinești din anii `80, Sorin Lupașcu.

Imediat după proiecția filmului, globul a fost adus de Sorin Lupașcu pe scena sălii Thalia, unde DJ-ul a participat, alături de regizoarea Iulia Rugină, la o foarte animată întâlnire cu publicul. Și a fost instalat, apoi, și la petrecerea retro, organizată cu muzica acelorași ani `80.

Lupașcu a povestit, la întâlnirea cu spectatorii, despre obstacolele pe care trebuia să le treacă pentru a se afla la pupitrul muzical al Ringului: textul original și traducerea în română a fiecărei melodii care urma să fie difuzate trebuia să fie aprobate mai întâi de Consiliul Culturii și Educației Socialiste. „Chiar și textele pe care ar fi trebuit să le spun eu între melodii, trebuiau trimise înainte și aprobate”, și-a amintit Lupașcu. 

Finalul carierei lui DJ Lupașcu la Ring, unde zeci de mii de oameni veneau în fiecare sezon, s-a produs brusc, în 1987, după ce a refuzat să dea curs solicitării unui spectator de a „pune” o melodie. Spectatorul era Nicu Ceaușescu, fiul președintelui comunist. Nu a fost, din partea lui Lupașcu, un gest de frondă. „Nu l-am recunoscut, nu știam cine e”, a mărturisit DJ-ul.  A doua zi, Lupașcu a fost dat afară și i s-a interzis să mai vin în Costinești. 

Realizat pe parcursul a 6 ani, „Playback” include filmări din epocă și numeroase  hituri ale vremii, lansate de interpreți și formații diverse, de la  Yes și Alphaville la Anda Călugăreanu sau Angela Similea. Filmul reprezintă debutul regizoarei Iulia Rugină în lungmetrajul documentar. Iulia Rugină e autoarea filmelor de ficțiune „Love Building”, „Alt Love Building” și ”Breaking News” și a semnat regia serialului de televiziune „Ruxx”.

„Nu e un film despre comunism. E mai degrabă, despre o formă de libertate, pe care muzica și dansul ți le aduc, într-o lume plină de restricții”, a spus Iulia Rugină la sesiunea Q&A care a urmat proiecției de la Sibiu. „După ce am realizat acest film, am dobândit și mai mult respect pentru documentariști. Mi se pare mult mai dificil să faci documentar”, a spus ea.

Filmul despre realități șocante, care au dus la un Premiu Pulitzer pentru jurnalism 

„20 de zile în Mariupol”, un documentar cu imagini de o cruzime paralizantă, a fost difuzat pentru prima dată în România, luni, la festivalul de Film Astra de la Sibiu. 

Filmat de jurnalistul ucrainean Mstyslav Chernov de la Asociated Press în timpul bombardamentelor, blocadei și, apoi, ocupării orașului Mariupol de către armata rusă, în primăvara anului trecut, documentarul înregistrează tragedia civililor deveniți prizonieri într-un oraș înconjurat, de unde nu mai pot fugi. 

Chernov a primit premiul Pulitzer pentru jurnalism datorită reportajelor trimise din Mariupol, iar filmul său a obținut în acest an Premiul publicului pentru cel mai bun documentar la prestigiosul festival Sundance.

„20 de zile în Mariupol” concurează în competiția Europa Centrală și de Est a Festivalului de Film Astra de la Sibiu.

A-ți înțelege trecutul de care nu știai

„Acea mama”, filmul autobiografic al regizorului francez de origine congoleză Mikael Bandela a deschis, luni, Competiția Voci Emergente ale Filmului Documentar de la Festivalul Astra Film din Sibiu.

Încredințat de mama biologică unei mame adoptive pe când avea 6 luni, Bandela pleacă, la 40 de ani să o caute pe cea care l-a abandonat, în încercarea de a înțelege și a face lumină în propriul trecut. „Acest film este, mai întâi, o formă de terapie”, a mărturisit autorul, în întâlnirea pe care a avut-o, imediat dupa proiecție, cu publicul, în tradiționala sesiune Q&A a festivalului sibian. 

Intens elogiat de critică, filmul lui Mikael Bandela, a obținut mai multe premii internaționale de prestigiu, între care Premiul Criticii Internaționale ls DOK Leipzig, Premiul pentru cel mai bun documentar social la Festivalul „Traces de vies” și Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Austin.

Un alt eveniment aparte: proiecția filmului Think Freedom: the Catalyst, despre mișcarea „Vă vedem”, cel mai longeviv protest din România. Unul dintre protestatari, scriitorul Radu Vancu, crede astăzi că protestul a avut efect, chiar dacă democrația locală e încă departe de idealul pentru care s-au luptat în urmă cu cinci ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează