G4Media.ro

Jumătate din inspectorii școlari generali au fost schimbați de guvernarea PNL cu…

Foto: gov.ro

Jumătate din inspectorii școlari generali au fost schimbați de guvernarea PNL cu oameni de casă ai liberalilor

Deși susține că vrea depolitizarea structurilor de conducere din învățământ, ministrul liberal al Educației, Monica Anisie, a înlocuit 19 inspectori școlari generali în două luni și jumătate de mandat. Numitorul comun al schimbărilor: calitatea de membru sau simpatizant PNL. În 17 dintre situațiile documentate de Dela0.ro, inspectori roșii, afiliați PSD, au fost înlocuiți cu inspectori galbeni, fideli PNL. A venit rândul lor, scrie jurnalista Diana Oncioiu, într-un articol publicat pe Dela0.ro.

Ministrul Anisie a explicat, în puținele ocazii în care a fost întrebată, că a făcut schimbări acolo unde au expirat delegările și detașările. Aserțiunea nu e conformă cu realitatea. Nu toate detașările și delegările erau expirate la momentul preluării mandatului ministerial.

La Ialomița, de exemplu, detașarea inspectorului general Simona Tonț era valabilă până la finalul anului școlar 2019-2020. Cu toate acestea ea a fost înlocuită.

Într-o convorbire telefonică cu reporterul Dela0.ro, fostul inspector din Ialomița a declarat că nu este nimic surprinzător în încetarea detașării sale. De când a preluat mandatul a știut că ministrul Educației, oricare ar fi el, poate dispune încetarea detașării când consideră necesar.

Δ Foto: Captură video – Interviu cu Luminița Barcari / Agenda Ialomițeană

Simona Tonț a fost înlocuită cu Luminița Barcari, profesoară de fizică cu experiență în inspectorat, dar și în politică. Este vicepreședintele PNL Ialomița, fost consilier județean din partea PDL și PNL.

Ce este cât se poate de evident este că oameni ai PSD-ului au fost înlocuiți cu oameni ai Partidului Național Liberal, mai exact cu șapte consilieri locali, doi consilieri județeni, cinci membri de partid, o co-președintă a unei organizații de femei, o președintă a unei alte organizații de femei liberale și un vicepreședinte de organizație locală. Practic, 17 dintre noii inspectori numiți de Monica Anisie (19 în total) sunt fideli ai partidului.

Câteva exemple

În Mehedinți consilierul județean PSD Alin Tomoescu a fost înlocuit cu consilierul județean PNL Daniela Trancotă. Daniel Trancotă a devenit membru PDSR în 1999. În 2004 a plecat din PSD și a fost consilier județean independent care susținea PDL. În 2006 a format (în Mehedinți) Partidul Inițiativa Națională. În 2008 a candidat la primăria orașului Drobeta Turnu Severin. În 2013 s-a înscris în PDL. Din 2018 este consilier județean PNL.

Dana Trancotă este profesor de fizică la Liceul Dr. Victor Gomoiu din orașul Vânju Mare, fost director și fost inspector școlar adjunct.

La Arad, în locul Ancăi Stoenescu delegată de fostul ministru PSD Liviu Pop după demiterile a 13 inspectori școlari generali în 2017, actualul ministru PNL Monica Anisie l-a numit pe profesorul Marius Gondor. Gondor a mai ocupat funcția de inspector școlar general în perioada 2005-2008 și este fost deputat PDL de Arad între 2012 – 2016 și fost vicepreședinte PNL Arad.

Gondor a participat în 2015 la concursul pentru șefia ISJ Arad, însă a picat la proba de interviu. A declarat atunci: „Prin înscrierea la concursul anterior am vrut să arăt cât de găunos este acest sistem de examinare al ministerului de resort”. A refuzat să se mai înscrie apoi la un alt concurs organizat în același an pentru că, spunea profesorul arădean, nu dorește să fie inspector în urma unui concurs cu tentă politică.

Un alt nou inspector școlar general care a picat un concurs este Sorin Mihai de la ISJ Constanța.

Δ Foto: Captură video Realitatea locală

În 2015 Sorin Mihai a participat la concursul pentru ocuparea postului de inspector școlar adjunct, unde a trecut proba scrisă, dar nu a întrunit punctajul necesar la CV.

Chiar și așa, Mihai a fost numit inspector școlar adjunct până la organizarea unui nou concurs în anul 2016, la care însă nu s-a mai înscris. Acum ministrul Anisie l-a numit inspector școlar general. Tot până la organizarea unui ipotetic concurs.

Sorin Mihai a candidat în 2016 la primăria Mangalia din partea UNPR. Potrivit presei locale, în săptămâna numirii la conducerea ISJ Constanța Sorin Mihai s-a înscris în PNL. Proaspătul inspector este profesor de limba română.

La Călărași a fost detașată Camelia Croitoru, care din 2012 a condus Casa Corpului Didactic din județ.

În 2014 Croitoru a lăsat PNL pentru UNPR-ul lui Gabriel Oprea. În ianuarie 2015 a fost numită șefa organizației de femei UNPR. Experiența a fost însă una scurtă pentru că în 2016 a revenit în PNL. Este consilier local la al doilea mandat în municipiul Călărași și prim-vicepreședinte al organizației PNL Călărași. A înlocuit-o la conducerea ISJ Călărași pe Elena Mihăilescu, președinta organizației de femei PSD Călărași, detașată din 2017.

La Mureș, Ioan Macarie, a cărui detașare a expirat pe 6 ianuarie 2020, a fost înlocuit cu Claudiu Bîndilă. Noul inspector general este consilier local PNL în Consiliul Local Municipal Reghin și președintele organizației PNL Reghin.

Bîndilă este profesor de educație fizică, fost director al Liceului ”Petru Maior” și membru în consiliul consultativ al ISJ Mureș pe probleme de educație fizică.

La Olt inspectorul școlar general Adrian Bărbulete, consilier județean PSD, a fost înlocuit  cu Dana Țîrcomnicu. Țîrcomnicu este soția fostului președinte PNL Slatina Nicolae Sorin Țîrcomnicu, actualmente consilier local PNL Slatina.

Alte inspectorate unde ministrul Monica Anisie a pus interimari oameni de partid sunt Alba, Dâmbovița, Suceava, Neamț, București, Giurgiu, Sibiu, Tulcea, Caraș – Severin și Prahova.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. si daca pierdeti alegerile ii mai schimbam o data. si tot asa, pana se duce de rapa tot in tara asta.
  e clar ca si pnl-ul crede ca tehnocratii, care sa fim seriosi, sunt singurii cu adevarat profesionisti, nu sunt buni de nimic. ne vedem la vot si apoi in strada.

  semnat:
  mereu la vot, deci am voie sa vorbesc.

 2. Pleaca ai vostri vin ai nostri ,solutia interzicerea politizarii.

 3. Dana Trancota, dupa cum vad acum o traseista micutza, se agita foarte tare pe retelele de socializare, zdrang-trosc, pleosc cu oricine zicea ceva de Liderul Maxim.
  Dar, nu mi-am imaginat zau ca a fost si pesedista si pedelista, de la stanga la dreapta si , cine stie, inapoi :)))))

 4. Bag de seama ca toti au tropait prin diverse partide, iar PDL ul a preluat puterea in forta, Basescu cred ca moare de ras.
  E si o doamna sotie de sef penelist, nimic nou sub soarele penelist,vai de capul nostru !

  • Dar cu anticipatul trecut pop genunche, cu andrusca si nenumaratii psd-sti ministrosi cu doua clase de scoala aproape reale nu s-a simtit rusinea?

 5. Nene, asta-i Romania.
  Dacă vrei să fi șef, sugi p.la când la unii, când la alții. Politic, desigur..
  Dacă nu, poți să fi Einstein, că tot la coada vacii rămâi.

 6. La Cluj, mafiotul de Cuibuș rezistă…. 3 Partei Taft, mein Bruder!

 7. Delegarea si detasarea sunt forme de ocupare TEMPORARA a unor posturi vacante, neocupate prin concurs! Cel care primeste o astfel de functie isi asuma ca poate fi oricand schimbat, neocupand-o printr-un concurs! Cunosc unele din persoanele numite acum prin delegare, au merite profesionale mult peste cei care au fost inlocuiti!
  De ce va deranjeaza, stimabililor, ca sunt schimbati unii care nu faceau decat sa slujeasca partidul rosu? Nu va place galbenul?
  Eu cred ca daca tot analizam puteati sa luati calificarea si rezultatele celor inlocuiti si ale noilor numiti!
  Asteptam oricum concursuri pe bune si o bine-venita regionalizare a inspectiei din invatamant! Inspectorii trebuie sa fie profesionisti capabili sa imbunatateasca activitatea profesorilor din reteaua scolara si nimic altceva!

  • Sigur sunt galbeni? Că unii au tropait prin UNPR ul lui nea Oprea, altii erau foarte portocalii si se „luptau” cu USL ul, iar o doamnă din Mehedinți a bifat 3 culori: rosu, portocaliu si galben plus o chestie numita ” Partidul Inițiativa Nationala”-aici nu stiu culoarea, poate un verde, un kaki :))))

 8. Nici nu ma asteptam la altceva. Partidele se lupta sa vina la putere pentru a crea avantaje materiale membrilor. Bunastarea tarii si poporului sint numai concepte de imagine fara substanta.
  Faptul ca asemenea pozitii si numiri sint privite numai ca obiecte de tranzactie are doua urmari:
  Bugetul de educatie (si asa strimt) se micsoreaza si mai mult
  Adauga inca o lovitura calitatii educatiei in tara
  Cu alte cuvinte: cu cit mai multi ne-educati, cu atit mai usor de guvernat! Reteta asta a lucrat de secole!

 9. Aceste porcarii cu inspectorii nu vor inceta, decat prin modificarea Legii educatiei, prin care sa se interzica tuturor cadrelor didactice calitatea de membru de partid. Vrei sa membru unui partid, nu ai ce cauta in randul cadrelor didactice. Iar inspectoratele scolare trebuie desfiintate, asa cum este in majoritatea tarilor din Europa, sau, cel putin, reorganizate si reduse drastc ca numar.

 10. Nimic nou sub soare.În Teleorman o oarecare Nițu Narciza e și astăzi inspectoare deși nu o recomandă nimic, poate doar rânjetele suspecte pe care le schimba, când era mai tânără , cu diverși politruci.

 11. Despre Tont de la Ialomita trebuia sa notati ca nu e titular al invatamantului, e inspector scolar de mult desi e angajata CJRAE Ialomita, a fost numita psdista veche fiind si da, trebuia sa plece din inspectorat dar si-a rezervat (cum?) postul de inspector de proiecte, cel mai banos pt perioada incare a fost inspector general. Deci a pierdut un post politic si a revenit pe ala platit cat cinci profesori. Iar proiecte, ioc.

 12. @ profesor
  Mi se pare lipsită de bun simț întrebarea dacă nu ne place galbenul!!!
  Mie personal nu imi place nici roșul nici galbenul, aș vrea să aud că cei ce ocupă posturi de coducere sunt numiți in urma unor concursuri, adică după merit, dacă știți ce însemna asta și nu că au fost lipitori de afișe, ba la roșu, ba la galben.
  Din punctul meu de vedere la acest capitol pnlul a pierdut mult din credibilitate…
  Ps: am scris pnl cu literă mică pentru ca din punctul meu de vedere atât valorează ca partid!!!!
  Până nu o să fie numiți oameni capabili si nu membri de partid, practic nu o să evoluăm ca nație.

 13. Nu de mult m-am gândit sa plec din țară pt ca vreau sa fac un bebe într-un alt mediu. Iar acum ma gândesc că este cazul sa fiți înlocuiți, generația tânără o sa vă înlocuiască! Bineînțeles că avem nevoie de oameni cu experiență, capabili însă avem nevoie și de idei noi, de forte proaspete.

 14. Politizarea continua si la nivelul inspectoratelor scolare. Inspectorii generali folosesc aceeasi metoda aplicata de sefa lor. La Constanta cu data de 15 ianuarie inspectorul general a demis directori care aveau detasare pana la sfarsitul anului scolar. Fara nici un comentariu, pe criterii politice si cu incalcarea legii.

 15. O pată pe obrazul liberalilor. Vor regreta amarnic aceste numiri politice. Sper să vina USR la putere sa radă tot. Dacă fac asta au voturile celor pana in 50 de ani. Ati auzit dlor liberali?

 16. D-na General Tircomincu Daniela este implicata intr-un dosar cu iz penal.In 2015 cand avea calitatea de director adjunct la Liceul Tehnologic Metalurgic Slatina s-au intamplat urmatoarele:un elev a fost inscris ( a si promovat primul semestru) in clasa a X desi a fost lasat repetent in anul anterior.Cand fapta s-a aflat a incercat sa distruga fizic catalogul.Instiintata de cele intamplate in 2015 sub conducerea „profesionista” a d-nei General Tircomnicu Daniela,d-na Ministru Anisie a replicat in scris ca „a fost o eroare materiala”.Alo!Incadrararea este FALS INTELECTUAL!