G4Media.ro

Judecătorii Curții Constituționale a Poloniei se revoltă împotriva președintei curții, cerând demisia…

Foto: Wikipedia

Judecătorii Curții Constituționale a Poloniei se revoltă împotriva președintei curții, cerând demisia acesteia/ Julia Przyłębska este o apropiată a liderului partidului de guvernământ, Jarosław Kaczyński

Tribunalul Constituțional al Poloniei (TK) s-a implicat într-o dispută internă, după ce șase dintre judecătorii săi – reprezentând 40% din cei 15 membri ai instanței – au cerut demisia președintei Curții, Julia Przyłębska, relatează site-ul Notes from Poland.

Aceștia susțin – la fel ca mulți experți juridici – că mandatul lui Przyłębska în calitate de președinte al tribunalului a expirat luna trecută și că trebuie să se găsească acum un înlocuitor. Cu toate acestea, Przyłębska neagă acest lucru și a primit sprijin din partea guvernului, care consideră că mandatul ei durează până în 2024.

Știrea despre rebeliunea împotriva lui Przyłębska a fost relatată de Rzeczpospolita, un cotidian important din Varșovia. Acesta a scris că cei șase judecători – printre care se numără și vicepreședintele tribunalului – au cerut lui Przyłębska să convoace o adunare generală pentru a alege candidații care să îi succeadă.

Potrivit ziarului, sextetul l-a informat, de asemenea, pe președintele Andrzej Duda – care ar fi responsabil de numirea viitorului președinte al curții – cu privire la propunerea lor. Ei au argumentat că, în conformitate cu legea relevantă, mandatul lui Przyłębska a expirat deja.

În timp ce disputele anterioare din cadrul sistemului judiciar polonez au avut loc adesea între judecătorii „noi” numiți sub conducerea partidului de guvernământ Lege și Dreptate (PiS) și cei „vechi” numiți sub guvernul anterior, de data aceasta cei șase judecători care cer plecarea lui Przyłębska sunt toți numiți de PiS.

Przyłębska – care este o apropiată colaboratoare personală a liderului PiS, Jarosław Kaczyński – a fost propulsată în poziția sa de către partidul de guvernământ și de Duda în decembrie 2016, înlocuindu-l pe Andrzej Rzepliński, care era un oponent ferm al politicilor judiciare ale guvernului.

O serie de experți juridici – inclusiv majoritatea foștilor judecători de la TK – consideră că Przyłębska a fost numită în baza unei legi care îi limitează mandatul la șase ani – adică până în decembrie 2022 – notează Rzeczpospolita.

Cu toate acestea, șeful consiliului legislativ al premierului PiS Mateusz Morawiecki, juristul Marek Szydło, susține că președinția ei la tribunal durează de fapt până la sfârșitul mandatului său de judecător, adică până în decembrie 2024.

Przyłębska însăși este de asemenea de această părere. Într-o scrisoare adresată judecătorilor rebeli, pe care a furnizat-o Agenției poloneze de presă (PAP), ea a explicat de ce poziția lor „nu are nicio bază legală și este lipsită de temei”.

Duda însuși, căruia i s-a trimis, de asemenea, o copie a scrisorii președintelui justiției, a refuzat să comenteze pe această temă atunci când a fost întrebat. „Tribunalul Constituțional este cel care ia decizii în această etapă”, a declarat el, citat de postul de televiziune Wirtualna Polska.

Blocajul creează o confuzie suplimentară în cadrul sistemului judiciar din Polonia, care a fost revizuit radical de PiS de când a revenit la putere în 2015.

Partidul susține că reformele sale au fost menite să îmbunătățească eficiența și să elimine „influența post-comunistă”. Dar alții – inclusiv opoziția, o gamă largă de experți și majoritatea publicului – spun că acestea au fost concepute pentru a aduce sistemul judiciar sub control politic.

O serie de hotărâri ale instanțelor poloneze și europene au constatat că diverse elemente ale acțiunilor PiS în ceea ce privește sistemul judiciar au încălcat dreptul intern și internațional și au subminat independența judiciară și statul de drept.

Sub conducerea lui Przyłębska, Tribunalul Constituțional a ajuns să fie considerat de mulți ca fiind sub influența PiS, criticii afirmând că partidul folosește instanța în scopuri politice.

TK a fost cel care, în 2020, a emis hotărârea care a introdus o interdicție aproape totală a avortului în Polonia – o decizie la care s-a opus majoritatea publicului polonez și pe care PiS, în ciuda faptului că și-a declarat sprijinul, a evitat anterior să o facă pe cale legislativă în urma unor proteste în masă.

Un sondaj de anul trecut a constatat că TK se bucura de cea mai puțină de încredere dintre instituțiile majore din Polonia, doar 29% dintre aceștia declarând că au încredere în ea, în scădere de la 43% în 2016, când Przyłębska a preluat funcția. În această perioadă, neîncrederea în TK a crescut de la 33% la 52%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. P-astia,inclusiv pe cei din Hungaria,fondurile europene i-au ingrasat rau.UE a închis prea de multe ori ochii la neregulile lor.Ca orice fraudator nepedepsit,acum acestia vor putere permanentă.Garantul mentinerii ei sunt decidentii din justitie,plasati în pozitii cheie.
    Adica,prin fostele tari comuniste,a treia putere in stat e doar pe prima hartie,care nu se mai vede de celelalte,puse de baietii astia,peste ea.

  2. au si polonezii pe tudoreii, morarii si dornenii lor.