G4Media.ro

Judecătorii CJUE, cea mai înaltă instanță europeană, acuzați de Parlamentul European că…

Judecătorii CJUE, cea mai înaltă instanță europeană, acuzați de Parlamentul European că folosesc mașinile oficiale în interes personal / Curtea susține că au existat în trecut astfel de cazuri, dar că problema s-a rezolvat din 2019

Cea mai înaltă curte din Uniunea Europeană a fost acuzată că prezintă ”riscuri etice” prin faptul că  judecătorilor le este permis să utilizeze șoferii plătiți din banii plătitorilor de taxe în interes personal și că nu a răspuns îngrijorărilor formulate de Parlamentul European pe această temă, dezvăluie Politico.eu

Toți cei 38 de judecători și avocați care pledează la Curtea de Justiție a Uniunii Europene au la dispoziție o mașină oficială cu șofer. Săptămâna trecută, europarlamentarii au tras alarma în ce privește o posibilă utilizare greșită a acestui serviciu de către judecători pentru călătorii în interes pesonal în țările de origine în timpul anului fiscal 2018.

Parlamentul a avertizat asupra ”riscurilor reputaționale și etice majore” cu care se confruntă Curtea, precizând că astfel de călătorii în afara Luxembourg-ului fără legătură cu serviciul ar trebui să aibă loc ”doar în cazuri excepționale și justificate”.

Europarlamentarii au semnalat existența unor situații în care judecătorii le-au cerut șoferilor să-i ducă acasă fără a fi însoțiți. ”Nimeni nu înțelege dacă aceste servicii sunt în interes de serviciu sau sunt private. E foarte problematic”, a declarat europarlamentarul ceh Tomáš Zdechovský (PPE), care a elaborat și o rezoluție pe această temă. ”Este nevoie de transparență totală”, a mai spus el.

Avertismentele Parlamentului European au loc într-un moment critic pentru CJUE, după ce Curtea Constituțională din Germania au pus în discuție autoritatea Curții.

Juan Carlos González, purtătorul de cuvânt al CJUE, a declarat că judecătorii Curții au început să aplice o politică mult mai restrictivă a utilizării mașinilor începând cu 2018 pentru că s-a simțit nevoia ”unor clarificări a regulilor interne”.

Gonzales a mai declarat că în 2017 au fost raportate 32 de cazuri de judecători care au călătorit în țările de origine sau în alte țări pentru motive care nu pot fi încadrate ca interes de serviciu. Acestea au inclus deplasări pentru a participa la întâlniri private sau participarea la expoziții de artă, precum și din motive de sănătate sau la înmormântări.

În 2018 ar fi fost 23 de astfel de cazuri, în timp ce în 2019 s-ar fi înregistrat doar trei. Gonzales a mai spus că toate cele trei cazuri au fost ”excepționale și justificate”.

El a mai ispus că au existat 13 cazuri în 2018 în ncare șoferii i-au luat din țările de origine cu mașina de serviciu din cauza unor greve sau a condițiilor meteo proaste care nu făceau posibile alte opțiuni de deplasare. ”De atunci, astfel de călătorii nu au mai avut loc”, a mai declarat el.

Zdechovský a acuzat Curtea că nu a răpuns întrebărilor despre natura acestor călătorii și despre măsurile luate, înainte de adoptarea rezoluției Parlamentului.

”Ar fi fost suficient să răspundă pe e-mail. Dar nu s-au implicat deloc. Din acest motiv am fost atât de critici”, a mai spus el.

Avertizarea Parlamentului a fost emisă ca parte din verificările anuale pe tema cheltuielilor curții, în așa numita procedură de descărcare financiară. Legislativul european a aprobat descărcarea financiară pe 2018, dar a subliniat că nu a fost comunicat de Curte nici un plan de verificare a modului cum sunt utilizate mașinile oficiale.

Rezoluția, aprobată cu 604 voturi și 78 împotrivă, solicită Curții să raporteze cel târziu în luna iunie progresele făcute pe acest subiect.

Întrebat de Politico în legătură cu criticile formulate de Parlament, Gonzales a declarat: ”Curtea este hotărâtă să implementeze recomandările și să răspundă întrebărilor Parlamentului în cel mai scurt timp posibil și confirmă atât deschiderea cât și determinarea de a verifica toate activitățile sale. Nu avem cunoștință de absența unui răspuns pe tema sistemului de control mașinilor oficiale”.

Sursa: Politico / Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Sa va aduc aminte ca procurorului general al Romaniei i-a fost deschis dosar penal si presedintele vostru ,,Claun cel Slugarnic” i-a cerut demisia pentru ca utiliza masina institutiei sa ajunga la gara si zeita dreptatii Kovesi cea fara de prihana, sluga SRI, facea ca toti dracii?
  (nu mai conteaza ca judecatorii au decis ca nu exista fapta)
  Sa va aduc aminte ca Kovesi se plimba la Ploiesti cu masina institutiei in interes personal … dar pentru ea nu se pune……
  Kovesi … pe ei! ( sau nu ai primit ordinul inca!)
  Sau manipularea cu accidentul agentului Gigina? Nu ca mi-ar fi drag Oprea dar dubla masura enerveaza ….

  • exclus! nu are cum sa fie adevarat! LCK e plina de calitati. Daca nu ma crezi pe mine intreaba pe ”monica”!

 2. 32 de plimbări cu mașina!!! In 2017!! Adică cca 1500euro.
  Ba că Iohannis îi ataca pe etnicii maghiari, ba că Europa f*te banii aiurea?!
  Ați deraiat rău, g4!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.