G4Media.ro

Judecătorii au admis cererile ANABI de valorificare anticipată a unor autoturisme de…

Judecătorii au admis cererile ANABI de valorificare anticipată a unor autoturisme de lux, fără acordul inculpaților proprietari / Alte bunuri puse sub sechestru în dosare penale și vândute de agenție: monede virtuale, vin pentru oțet, locomotive, chiar și capre

Judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) au admis cererea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) de valorificare anticipată a autoturismului BMW X6 al lui Robert Grigorescu, fostul consilier al ex-primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, potrivit deciziei instanței.

Admite cererea custodelui Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate de valorificare a autoturismului marca BMW model X6 4.0 D Xdrive, număr de înmatriculare (…), serie şasiu (…), indisponibilizat conform procesului verbal de aplicare a sechestrului din data de 22.06.2017 (…), aflat în custodia Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Dispune valorificarea autoturismului marca BMW model X6 4.0 D Xdrive, număr de înmatriculare (…), serie şasiu (…), suma de bani rezultată din valorificare urmând a fi depuse în contul prevăzut de art. (….).

Dispune transferul măsurii sechestrului asigurător asupra sumei de bani obţinute prin valorificarea bunului mai sus identificat”, au arătat judecătorii CAB.

Pe 4 decembrie 2019, Robert Grigorescu a fost condamnat de Tribunalul București la 4 ani și 6 luni de detenție pentru luare de mită, iar acum dosarul este în apel la CAB. Grigorescu este judecat pentru comisioane pentru contracte.

Inculpatul Grigorescu Robert, în calitate de consilier personal al primarului Sectorului 1 București, cu atribuții de coordonare a Direcției de Investiții, a pretins procentaje de 10 și 15% din valoarea unor contracte de lucrări și a primit, de la un om de afaceri (martor în cauză), suma totală de 1.397.497 lei”, arată DNA.

Tribunalul Dolj a dispus valorificarea anticipată a unui Audi Q7, iar la Curtea de Apel Alba, ANABI a cerut acordul judecătorilor pentru vânzarea unei aeronave Cessna. Vezi mai multe aici despre povestea avionului Cessna.

Potrivit legii, ANABI cere acordul inculpaților pentru vânzarea anticipată a bunurilor puse sub sechestru în dosare penale, înainte de o sentință definitivă. Dacă aceștia nu acceptă, atunci ANABI merge la judecător. În ultima vreme, magistrații au început să înțeleagă rolul agenției și dispun valorificarea anticipată a bunurilor.

Potrivit directorului ANABI, Cornel Călinescu, procedura de valorificare anticipată este în interesul tuturor, inclusiv al inculpatului. Dacă bunul este vândut imediat după indisponibilizare, la un preț bun, banii sunt puși în contul unic al agenției și aduc o dobândă. La finalul procesului, dacă inculpatul este găsit vinovat și i se confiscă bunurile, banii merg la trezoreria statului. Dacă, dimpotrivă, inculpatul este achitat, el ia banii.

Spre exemplu, acest Lamborghini Aventador a fost pus sub sechestru de DIICOT Galați în dosarul proxeneților Spaidăr. Dacă va fi vândut acum, ar putea valora peste 100.000 de euro. Dacă va sta degeaba într-un garaj și va fi valorificat peste câțiva ani, la finalul procesului, ar putea fi vândut doar cu câteva zeci de mii de euro. În cazul în care inculpații ar fi achitați, ar putea primi fie o mașină învechită și uzată prin neutilizare, fie o sumă de bani frumușică, dacă autoturismul este valorificat acum.

Foto: Lamborghini Aventador indisponibilizat de DIICOT; Sursa: ANABI

Până acum, ANABI a vândut anticipat mai multe locomotive și vagoane puse sub sechestru în dosarul Regiotrans, fierul vechi din curtea suspectului de crimă Gheorghe Dincă, tablă, lemne, îmbrăcăminte, încălțăminte, lenjerie, uniforme școlare, eșarfe, colanți, vin pentru oțet sau monede virtuale precum Bitcoins sau Ethereum. Un Porsche Panamera din 2012 a fost vândut cu aproape 23.000 de euro.

Săptămâna viitoare, ANABI se pregătește să vândă 23 de capre puse sub sechestru într-un dosar al unui procuror de la un parchet din Constanța. Ciobanii au fost arestați, iar caprele au rămas în grija ANABI.

De la lansarea portalului online de licitații publice a ANABI, în iunie 2020, Agenția a obținut din valorificarea anticipată a bunurilor mobile sechestrate peste 2 milioane de lei. Potrivit ANABI, la data de 30 iunie 2020, în contul unic al agenției se afla suma de 139.750.518 Lei (aproape 29 de milioane de euro). La această suma se adaugă și cele 60 bunuri de lux cu valoare de peste 15.000 euro fiecare aflate în custodia Agenției, acestea însumând aproape 1.600.000 euro.

Spre exemplu, acest ceas Ywc Schaffehousen cu valoare de aproape 20.000 de euro pus sub sechestru într-un dosar penal. Ceasul este automat și are nevoie să fie mișcat zilnic ca să i se încarce bateria. Prin urmare, ANABI a cumpărat o cutie cu un mecanism care mișcă ceasul (imită mișcarea mâinii).

Foto: ceas Ywc Schaffehousen pus sub sechestru într-un dosar penal și administrat de ANABI; Sursa: anabi.just.ro

Ceasul nu poate fi vândut în condițiile în care proprietarul inculpat nu își dă acordul și, potrivit legii, ANABI nu poate dovedi în fața unui judecător că valoarea bunului se depreciază odată cu trecerea timpului. Dimpotrivă, un astfel de ceas devine mai scump pe măsură ce trece timpul.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Foto sus: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Suna bine si e practic, dae sa vezi ca vor veni avocatii cu facturi de 30000 de euro vor veni si achitarile, iar CCR si CEDO vor face praf statul roman pe prezumtia de nevinovatie, furt calificat, represiune nedreapta , şamd.

 2. nu exagerați și mai ales generalizați!

 3. Articolul ăsta se vrea „anchetă”? Atunci cum de e unul aproape identic pe hotnews?
  Asta e publicitate instituțională, nu anchetă. Încă o instituție care suferă de vedetism.

 4. Predoiule, fa-te ca muncesti. O sa ma las convins cand o sa vad ce ai confiscat de la Comana si asociatul lui, Iorgu Ganea. Si de la alti sponsori ai tai.

 5. E al nustiu catelea articol pe care il gasesc si pe hotnews. Oricum, nu inteleg conceptul de vanzare anticipata in lipsa acordului proprietarului. Omul poate e nevinovat, tu ii vinzi bunurile fortat, el e achitat si tu ii dai banii??? Dar poate bunul valora mai mult, licitatiile organizate de stat oricum sunt trucate. Cine plateste diferenta dintre valoarea reala si banii obtinuti de stat?

 6. Bine-bine da’ cu capra ce-aveti?
  De ce le publicati imaginea fara acordul scris? Astea sunt caprele despre care e vorba in „articol”?
  Va dati seama ca de acum le cauzeaza la like-uri?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.