G4Media.ro

Judecătoarea lui Vlad Pascu a fost recuzată: Se reia de la zero…

Sursa foto: Instagram / Vlad Pascu

Judecătoarea lui Vlad Pascu a fost recuzată: Se reia de la zero procesul șoferului drogat care a ucis doi adolescenți la 2 Mai

Judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată, marți, din dosarul Vlad Pascu, conform portalului instanței. Astfel, se reia de la zero procesul șoferului drogat care a ucis doi adolescenți la 2 Mai.

Tot marți Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea magistratului de a se transfera la altă instanță. Ancuța Popoviciu este judecătoare la Judecătoria Mangalia și a solicitat transferul la Judecătoria Constanța sau Judecătoria Sectorului 2. Magistratul va activa de la 1 iunie la Judecătoria Constanța, conform deciziei CSM.

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea din funcție a magistratului din cauza mai multor secvențe controversate din timpul judecării speței Pascu, însă Consiliul Superior al Magistraturii a respins, în 24 aprilie, această propunere.

Vlad Pascu și-a recunoscut faptele, iar judecătoarea din Mangalia a acceptat procedura simplificată în tragedia de la 2 Mai. Judecătoarea este cea care a întrebat la primul termen de judecată dacă una din victimele ucise de Pascu este în sală, fapt care a stârnit un val de revoltă publică. Inclusiv ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat spunând că ”efectiv a paralizat” când a citit relatările despre atitudinea judecătoarei din Mangalia.

În acest dosar, părinții victimelor solicită o majorare a pedepsei prin schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor.

Judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu mai are o sancțiune disciplinară din 2023 pentru rea-credință sau neglijență gravă. Magistratul a ajuns la Judecătoria Mangalia, venind de la Judecătoria Ineu (Bihor), în martie 2022. Popoviciu este judecător din februarie 2013, când a fost numită în funcție de fostul președinte Traian Băsescu.

Conform CV-ului, judecătoarea a absolvit Facultatea de Științe Juridice în domeniul Drept, la Universitatea din Oradea (2002-2006), a urmat un master în domeniul Drept, specializarea Drept privat, la aceeași universitate (2006-2008) și a absolvit Institutul Național al Magistraturii în 2011.

A fost consilier juridic la SC Framicol SRL (2007-2009), apoi avocat stagiar (ianuarie-octombrie 2009) în Baroul Bihor, iar apoi judecător stagiar și definitiv la Judecătoria Ineu (iulie 2011-februarie 2013, respectiv februarie 2013-martie 2015, când s-a transferat la Judecătoria Mangalia).

Context

Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Pascu nu a fost reprezentat de avocat la primul termen de joi, iar procesul a fost amânat.

Pascu a condus autoturismul drogat, conform rechizitoriului procurorilor, iar moartea celor doi tineri a fost extrem de violentă. Accidentul s-a produs la intrarea în localitatea 2 Mai când Pascu a intrat cu maşina într-un grup de persoane care se deplasa pe marginea drumului. În urma accidentului doi tineri, de 20 ani şi 21 de ani au murit, iar alţi trei tineri au fost răniţi.

Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023. Vlad Pascu a mai solicitat înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură preventivă mai blândă, dar instanţa i-a respins cererea.

În urma acestui accident mai mulţi poliţişti şi-au pierdut funcţiile din cauza modului în care au acţionat în orele de dinaintea producerii evenimentului rutier, printre aceştia aflându-se şi fostul şef al IPJ Constanţa, Adrian Glugă. De asemenea, după această tragedie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat o reorganizare a Poliţiei Judeţene Constanţa.

Pascu este trimis în judecată și de procurorii DIICOT, împreună cu părinţii săi, pentru trafic de droguri, pentru determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri. Acest dosar va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Cu privire la încercările de influențare a anchetei de către mama lui Pascu, G4Media a arătat că la o lună și jumătate de la apariția în presă a stenogramelor tragediei de la 2 Mai, nici Parchetul General (PG), nici Inspecția Judiciară (IJ) nu făceau verificări cu privire la identitatea „procurorului Niț”, care apare în dosarul DIICOT al lui Vlad Pascu. Nici DIICOT, în ale cărei stenograme apare numele procurorului, nu a disjuns cauza.

În stenogramele procurorilor DIICOT, publicate în mass-media în 18 septembrie și regăsite în rechizitoriul DIICOT trimis în judecată la începutul lunii octombrie, este menționat numele unui procuror „Niț” la care ar fi apelat avocatul familiei Pascu și pe care îl menționează într-o discuție cu Miruna Pascu, mama tânărului care a provocat accidentul sub influența drogurilor și care se află în arest preventiv pentru că ar fi încercat să influențeze martorii din dosar.

Procurorul era menționat în contextul în care avocatul familiei Pascu (cu care Miruna Pascu se sfătuia frecvent în chestiuni juridice conform DIICOT) încerca să o ajute pe aceasta în situația arestului preventiv în care se afla fiul său, Vlad Pascu. Detalii, pe G4Media. 

știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. A tras de timp cat a putut, mai ales cand a avut spatele acoperit de CSM. 👏

  2. Exista un Dumnezeu, un inger pazitor al sufletelor celor doi copii !
    Nu sunt un credincios, dar chiar nici Divinitatea n-a mai suportat atata sfidare, atata nedreptate ce se prefigura pentru cei doi ingeri si familiile lor !
    Ce sa mai zic….noroc cu duda ca si-a cerut transferul pt ca altfel, cesemeul, stiti aia, cu salariile cat vor ei, cu pensii cat vor ei, cu iesire la pensie cand vor si pe cati bani vor ei…Eiii, bine, indivizii aia, mituiti cu legi favorabile de catre politicieni si de altii care isi pot permite tarifele spagilor lor, aia au fost in stare s-o mentina in functie pe dna aceea care a recunoscut public ca are o afectiune de natura psihiatrica…

    • Sfidarea/răzbunarea judeeătoarei a continuat. I s-a pemis să promoveze, lăsând baltă procesul. Nu înțeleg de ce vă bucurați.

  3. Nu înțeleg de ce atâta timp pierdut! În țara asta e o pierdere de timp colosală în toate domeniile.