G4Media.ro

Josep Borrell: Europa e în pericol / Șeful diplomației UE propune o…

Foto: Facebook Josep Borrell

Josep Borrell: Europa e în pericol / Șeful diplomației UE propune o doctrină militară europeană

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, urmează să avertizeze blocul comunitar că trebuie să cadă de acord asupra unei doctrine ambițioase, ca bază pentru posibile acțiuni militare comune, inclusiv o forță de criză care să poată fi dislocată, potrivit fragmentelor dintr-un proiect consultat de Reuters.

Josep Borrell le va prezenta comisarilor europeni prima schiță a „Busolei strategice”, cel mai apropiat concept de o doctrină militară a UE, asemănător „Conceptului strategic” al NATO prin care sunt stabilite obiectivele alianței.

„Europa este în pericol”, va spune înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, potrivit schiței consultate de agenția de presă. El va sublinia că NATO rămâne prima responsabilă pentru apărarea colectivă a Europei.

Deși țările europene au soldați foarte pregătiți și capacități cibernetice, navale și aeriene, resursele sunt împărțite în 27 de armate, iar misiunile de pregătire și asistență ale UE sunt de dimensiuni mici. De asemenea, statelor membre le lipsesc capacitățile logistice și de comandă și control ale Statelor Unite și nu sunt la nivelul SUA în ceea ce privește colectarea de informații.

Un document separat, confidențial, prezintă o evaluare a amenințărilor. Diplomații europeni vorbesc despre state aflate în declin la frontierele Europei, considerate zone în care UE ar putea avea nevoie să trimită trupe de menținere a păcii sau să-și evacueze cetățenii.

Miniștrii de externe și ai apărării din UE vor aborda problema luni, cu scopul de a conveni asupra unui document politic final în martie. UE consideră că poate fi un aliat mai util pentru Statele Unite dacă își dezvoltă capacități militare de sine stătătoare.

Ieșirea Marii Britanii din UE a lăsat blocul comunitar fără o putere militară, dar i-a oferit Parisului ocazia de a-și promova ambițiile pentru un rol mai mare al UE în apărare, alături de Berlin.

Diplomații spun că semnalele de avertizare au fost multe, inclusiv politica „America First” a fostului președinte american Donald Trump, care a subminat prioritățile UE.

Borrell urmează să spună că „Busola Strategică” nu este doar un alt document al UE, amintind de eșecurile din trecut în apărare.

„Diferența, de data aceasta, constă în viteza cu care se schimbă contextul geopolitic. Acest lucru face ca argumentul să fie mai urgent”, va spune Borrell în preamului proiectului.

„Toate amenințările cu care ne confruntăm se intensifică, iar capacitatea statelor membre individuale de a face față este insuficientă și în scădere”, adaugă el, conform Digi24.ro

Foto: Facebook Josep Borrell

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. Imigranții de la granițele UE nu trebuie să fie un pretext pentru formarea de „busole strategice” sau armate europene. Nea Borel alarmistul trebuie sa înceteze propaganda asta europeana de doi lei si sa gaseasca mai bine solutii la criza, altfel pleaca acasa cu tot cu eurocratii lui. UK a iesit doar din UE, nu si din NATO, așadar nu vad unde este „abandonul” Europei. Iar retorica învechită cu „America first” nu tine, iar a te folosi de ce a zis Trump si a găsi pretexte pentru a pune Franta șefa securității europene este cel putin penibil.

  • UE
   Trebuie sa aibă o armata de rezervă pentru apărare.
   Dacă vine la putere un alt Trump în SUA
   Și el are treaba cu China…
   UE sa se descurce cu Rusia…
   Ce fac europenii împărțiți în 27 de state?
   State suverane le trebuie la bolșevici
   UE în viitor trebuie sa devina o
   Confederație de state
   Cu armata proprie și afaceri externe
   Politie Europeană…
   Pe lângă cea statala
   Sa ia exemplu de la SUA…
   Câte state au în Componenta…?
   Dar toată lumea știe de SUA
   N au treaba cu Texas,California etc
   Asa și aici…
   Sa negocieze cu UE…
   Nu separat cu Polonia, Ungaria Germania
   Sau România…
   Asa ii pui la respect și pe rusi.
   Ca prea își fac de cap în Europă

 2. !Jay

  cu tot respectul o spun, bateti campii!

  UE are doua variante de dezvoltare, una a unei uniuni pe formatul Schengen, restul clasa a II, deci UE pe doua trepte, sau a unei Uniuni cu o singura treapta

  in varianta a II-a ce pare a fi o optiune acum, UE va deveni in timp stat confederativ,

  deja avem parlament UE, avem guvern UE, finante UE, justitie UE, parchet UE, pasul urmator este armata UE

  ideea unei armate UE, independent de Nato este mai veche, s-a tot amanat, in formula actuala Nato (adica SUA si Marea Britanie care sunt la butoane) ar decide asupra securitatii UE..ceea ce este un non-sens, pentru ca intram intr-o schema de a multisuveranitatii…adica sa fii aparat o unii care nu au treaba cu administrarea politica, financiara, juridica, etc a unui teritoriu…cu alte cuvinte, daca Nato ( adica SUA si Marea Britanie vor sa te apere, te apara, daca nu, hai pa…

  de aceea zic, bateti campii si cu aroganta celui de la birt, adica cu alde *nea Borel*..

 3. CCR de azi n-ar respecta o armata sub comanda UE.

 4. Doctrina trebuie sa fie „Fortăreața Europa”! Zero migranți și un program faraonic de înzestrare cu arme nucleare care să ne ducă la paritate cu Rusia. Orice altceva e nimic.

 5. Dacă voi credeți ca armata despre care vorbește nenea asta, este pentru a apară UE, înseamnă că ați tras ceva pe nas, sau ați băgat în vena.
  Armata este pentru noi și pentru ceea ce se pregătește în continuarea Covid-ului. După dictatura medicala, urmează cea militara.
  Ganditi- va doar ca dacă se dorește impunerea unor lucruri și populația face valuri, nu utilizezi armata tarii respective, care poate empatiza cu populația, ci aduci câteva regimente de belgieni, francezi, englezi etc. care îți dau cu bocancul în gura fără nici o remușcare.

 6. Armata asta este pentru noi popoarele din Europa, ca sa ne dea cu bocancul în gură, dacă nu ne conformam! Dictatura militară bate la ușă!

 7. O armata europeana condusa de Franta,chibutzarul Borell se tine de glume sau nu prea-l duce memeaca.Stie cineva un razboi castigat de Franta?

  • Mai rasfirat, bre mojicule. Mai rasfirat. Vezi ti de vodca ta.
   Aici este pentru europenii din UE, nu pentru rusnaci, nici pentru americani sau britanici.

 8. Era Orwelliana a inceput, pe fata ! Atat de multe fascisme si asta doar pt. ca sunt mine inepuizabile de bani. Chiar ar trebui sa va fie rusine. Nu mai lasati toti babalacii sa deschida gura astfel de abjectii.

  Europa are nevoie de carne proaspata, femeile cu 7 copii sa stea acasa sa-i creasca.

  Totul e un mare circ ce se va sfarsi tragic.

  Intr-un mod abstract, acum trebuie sa-mi stie STS-ul locatia in doua moduri diferite atunci cand Exist ! Frumos strecurat. Pur Orwellian. Si sa mai ziceti ca nu-i fascism. E nepotul briliant.

 9. Intr-un final, o Imb*cilitate. Hraniti-va dusmanul, cumparandu-i gazul si macazul, iar pe urma faceti armata impotriva lui. Best deal. Rothschild Napoleon. 🙂 V-am pupat !

 10. Intr-un final : IDEOLOGIA UCIDE ! (N-ati invatat nimic)