G4Media.ro

Joe Biden vrea să se întâlnească în curând cu președintele Chinei, Xi…

Joe Biden vrea să se întâlnească în curând cu președintele Chinei, Xi Jinping, pentru a „face bilanţul relaţiei”

Preşedintele Joe Biden crede că a obţinut puncte în dorinţa sa de a demonstra că democraţiile sunt eficiente comparativ cu politica Chinei, iar în prezent şi-a exprimat intenţia de a se întâlni cu omologul Xi Jinping în următoarele luni, conform unei declaraţii făcute joi de Casa Albă, transmite AFP, citată de Agerpres.

A doua zi după revenirea preşedintelui SUA din turneul în Europa, unde a participat la summit-urile G7 şi NATO, la o întâlnire cu liderii Uniunii Europene şi în cele din urmă la o întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin, administraţia americană a ţinut să prezinte un bilanţ elogios al primei călătorii internaţionale a liderului de la Casa Albă.

„Joe Biden a asumat cu încredere şi talent rolul de lider al lumii libere în timpul acestei călătorii”, a declarat reporterilor consilierul preşedintelui pentru securitate naţională, Jake Sullivan, dând asigurări că nu este vorba de o hiperbolă. El a apreciat că predecesorul acestuia, Donald Trump, a „abandonat acest rol” prin politica sa unilateralistă şi suveranistă.

Această declaraţie laudativă fără nuanţe este destinată parţial să răspundă criticilor aduse de republicani, care l-au acuzat pe preşedintele Biden că nu a apărat suficient interesele americane şi că a fost slab în faţa lui Vladimir Putin.

Conform consilierului Jake Sullivan, succesul acestui turneu „pune bazele pentru a demonstra faptul că democraţiile pot oferi rezultate pentru cetăţenii lor şi pentru cetăţenii din întreaga lume”.

De asemenea, a permis o „convergenţă” între „democraţiile lumii în privinţa Chinei”, a pledat oficialul american.

Aceasta este esenţa politicii externe a preşedintelui Biden: să ofere „democraţiilor” mijloacele de a câştiga acerba concurenţă globală împotriva „autocraţiilor” care sunt, în opinia sa, China şi Rusia, demers care necesită întărirea alianţelor „abuzate” de fostul preşedinte Donald Trump.

Jake Sullivan a explicat că preşedintele Biden intenţionează să vorbească din nou cu preşedintele Xi Jinping, aşa cum a procedat cu Vladimir Putin, pentru a „face bilanţul relaţiei”, deoarece „nimic nu înlocuieşte dialogul la nivelul liderilor”.

Consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională a sugerat că o întâlnire faţă în faţă este posibilă în marja summitului G20, care va avea loc în octombrie în Italia.

„Nu avem un proiect anume în această etapă, dar menţionez că probabil cei doi preşedinţi vor fi la G20”, a spus Sullivan, subliniind însă că intenţia liderului de la Casa Albă s-ar putea concretiza şi sub forma unei simple „conversaţii telefonice”.

„Suntem hotărâţi să ne asigurăm că preşedintele Biden va discuta cu preşedintele Xi în următoarele luni”, a insistat consilierul pentru securitate naţională. „Este doar o chestiune de a şti când şi cum” se va întâmpla acest lucru.

sursa foto: Facebook/ The White House

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. China 10 – USA 1
  China a barbierit USA de tehnologie pe care a trecut-o pe numele lui Xi!
  Biden poate sa ramana cu gloria ca tipa.
  In rest ,…….

  • Nu difera prea mult de prostul care i-a precedat, nu? Ala care peria si magulea satrapul nord corean, care ii admira eficienta lui Putin.

 2. Politica externa face diferenta intre partidele SUA.

 3. Sa-l opreasca cineva pe clovnul asta pana nu este pre tarziu. Biden ofera credibilitate si impaciuitorism tuturor dictatorilor. Deja Putin jubileaza.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.