G4Media.ro

Joe Biden s-a declarat în favoarea unei granițe deschise între Marea Britanie…

Joe Biden s-a declarat în favoarea unei granițe deschise între Marea Britanie și Irlanda

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, a declarat marţi că nu vrea să vadă o graniţă păzită între Irlanda şi Marea Britanie, adăugând că a discutat anterior problema cu prim-miniştrii britanic şi irlandez, dar şi cu alţi lideri europeni, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Joe Biden a subliniat importanţa protejării acordului de pace privind Irlanda de Nord în procesul Brexit în cadrul unei discuţii telefonice cu premierul britanic Boris Johnson la începutul lunii, după ce candidatul Partidului Democrat a câştigat alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Biden le-a spus jurnaliştilor din Wilmington, Delaware, că frontiera trebuie să fie deschisă.”Nu vrem o graniţă păzită” a răspuns el, întrebat de un reporter despre ce le-ar spune negociatorilor Brexit.

Executivul britanic al premierului Boris Johnson negociază un acord comercial cu Uniunea Europeană susţinând în acelaşi timp că este dispus să părăsească Uniunea şi în absenţa convenirii unei înţelegeri, ceea ce ar putea complica situaţia sensibilă de la graniţa provinciei britanice a Irlandei de Nord cu Irlanda, singura frontieră terestră a Regatului Unit cu UE.

Johnson a propus în septembrie o lege care ar încălca prevederile protocolului referitor la Irlanda de Nord din tratatul Brexit care urmăresc să evite o frontieră vamală fizică între provincia britanică şi Irlanda, stat membru al UE.

Joe Biden, care a vorbit despre importanţa moştenirii sale irlandeze, a avertizat în urmă cu câteva luni, în calitate de candidat la preşedinţie, că Marea Britanie trebuie să onoreze Acordul din Vinerea Mare (1998) în procesul retragerii sale din blocul european, altfel neputând exista un acord comercial separat cu SUA.

Johnson nu s-a întâlnit niciodată pe Biden, iar comentatorii au sugerat că premierul britanic va trebui să depună eforturi considerabile pentru a construi o „relaţie specială” cu Washingtonul, aliatul istoric al Londrei.

Premierul Irlandei a declarat luni că speră în conturarea unui acord de liber schimb în contextul Brexit până la sfârşitul acestei săptămâni, în pofida „divergenţelor fundamentale” existente între părţi, menţionate de negociatorul UE.

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Cred ca Brexitul ar trebui sa fie ultima grija a acestui prrogresist ramolit. Deocamdata, in SUA se moare pe capete de COVID si foame. Probabil ca, in disperarea lor de a salva UE, liderii europeni au apelat la „rădăcinile irlandeze” ale lui Biden. Cred ca SUA incep sa aiba probleme.

  • Daca ăsta e „progresist ramolit”, tu esi un Putinist anti UE, doar ăștia vreți să dispară UE, ca sa faceți voi ce vreți cu fiecare tara in parte! Gata, mai potoliți va, retardul a pierdut alegerile, nu mai pupați voi ocazie ca asta!

  • Tztztztz!Daca ăsta e „progresist ramolit”, tu esi un Putinist anti UE, doar ăștia vreți să dispară UE, ca sa faceți voi ce vreți cu fiecare tara in parte! Gata, mai potoliți va, retardul a pierdut alegerile, nu mai pupați voi ocazie ca asta!

  • Jack e un postac rus. Numai Rusia vrea sa dezbine toate tarile care nu ii sunt subordonate.

  • @vladimir putin e un gunoi
   Si sigur comenteaza cu mai multe nume ,doar nu pot exista asa multi spalati pe creier ca asta

 2. Cel mai bun lucru ar fi unificarea Irlandei cu Irlanda de Nord

 3. Nici nu e inca presedinte si politicile externe incep sa revina la normalitate,dupa 4 ani de dezbinare ,introducerea uri intre statele UE ,golanii,smecherii la care 3 cretini (boris,orban,duda)au luat parte cu multa loialitate iata ca se incepe o noua era, una a corectitudini si respectului.
  Aceste 3 uscaturi trebuiesc eliminate + un plan comun pentru putin si erdogan si ii linistim si pe astia!
  Bravo Joe tine-o tot asa!

 4. Doare, Boris, doare?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.