G4Media.ro

Joe Biden, prima reacție după retragerea trupelor americane din Afganistan: În ultimele…

Sursa foto: Flickr/ The White House President Joe Biden disembarks Air Force One at Chennault International Airport in Lake Charles, Louisiana, Thursday, May 6, 2021. (Official White House Photo by Adam Schultz)

Joe Biden, prima reacție după retragerea trupelor americane din Afganistan: În ultimele 17 zile, trupele noastre au executat cel mai mare transport aerian din istoria SUA. Au făcut-o cu curaj, profesionalism și hotărâre de neegalat

Casa Albă a transmis prima reacție a președintelui american Joe Biden după retragerea trupelor SUA din Afganistan, după 20 de ani de prezență militară în țară și a subliniat că operațiunea de evacuare a aliaților și civililor afgani reprezintă „cel mai mare transport aerian din istoria SUA”.

„Vreau să mulțumesc comandanților noștri și bărbaților și femeilor care slujesc sub aceștia pentru executarea periculoasei retrograde din Afganistan așa cum era programat – în primele ore ale dimineții din 31 august, ora Kabul – fără alte pierderi de vieți americane. În ultimele 17 zile, trupele noastre au executat cel mai mare transport aerian din istoria SUA, evacuând peste 120.000 de cetățeni americani, cetățeni ai aliaților noștri și aliați afgani ai Statelor Unite. Au făcut-o cu curaj, profesionalism și hotărâre de neegalat. Acum, prezența noastră militară de 20 de ani în Afganistan s-a încheiat”, se arată în declarația lui Biden, publicată pe site-ul Casei Albe.

Președintele american a precizat că retragerea trupelor din Afganistan a fost „recomandarea unanimă a tuturor comandanților de pe teren”.

„Mâine după-amiază, mă voi adresa poporului american cu privire la decizia mea de a nu extinde prezența noastră în Afganistan după 31 august. Deocamdată, voi raporta că a fost recomandarea unanimă a șefilor comuni și a tuturor comandanților noștri de pe teren să se încheie misiunea noastră de transport aerian conform planificării. Opinia lor era că încheierea misiunii noastre militare era cel mai bun mod de a proteja viețile trupelor noastre și de a asigura perspectivele plecărilor civile pentru cei care vor să părăsească Afganistanul în săptămânile și lunile următoare”, a mai transmis liderul de la Casa Albă.

Joe Biden a mai menționat că SUA va face în continuare eforturi pentru asigurarea transportului sigur pentru evacuarea „oricărui american, partener afgan și cetățeni străini care doresc să părăsească Afganistanului.

„I-am cerut secretarului de stat să conducă coordonarea continuă cu partenerii noștri internaționali pentru a asigura trecerea sigură a oricărui american, partener afgan și cetățeni străini care doresc să părăsească Afganistanul. Aceasta va include lucrări pentru a se construi pe rezoluția Consiliului de Securitate al ONU adoptată în această după-amiază, care a transmis mesajul clar despre ceea ce comunitatea internațională așteaptă ca talibanii să realizeze pentru a merge mai departe, în special libertatea de călătorie. Talibanii și-au luat angajamente cu privire la trecerea în siguranță, iar lumea va respecta angajamentele lor. Acesta va include diplomația în curs de desfășurare în Afganistan și coordonarea cu partenerii din regiune pentru redeschiderea aeroportului, permițând plecarea continuă a celor care doresc să plece și livrarea de asistență umanitară poporului din Afganistan”, a mai afirmat Biden.

Președintele SUA a mai îndemnat poporul american să i se alăture liderului de la Casa Albă în rugăciunea de recunoștință pentru trupele și diplomații americani, care au avut rezultate „inegalabile”, rețelei de voluntari și veterani care au ajutat la evacuare și tuturor afganilor care vor fi găzduiți de SUA și statele aliate.

De asemenea, în final, Joe Biden și-a încheiat mesajul printr-un moment de recunoștință pentru sacrificiul celor 13 soldați americani care au murit joi în urma atentatului terorist al ISIS de la aeroportul din Kabul, alături de aproape 200 de alți afgani.

Sursa foto: Flickr/ The White House

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Asa arata singura superputere rămasă… Păcat doar ca președintele nu poate duce pana la capăt o frază. Ca dealtfel mare parte din cetățenii ei.

  2. Bună asta, în stil Cuțu: Am dat bir cu fugiții cu mult curaj și profesionalism… 🙂
    Ușor-ușor, încep să-l regret pe Trump. Măcar aveam ambasador OK aici…

  3. Este cea mai buna decizie. E mai simplu, fără victime americane și fără costuri mari sa facă precum israelienii, sa le dea na,na la fiecare prostioara. Nu i mai cauta prin grote, ii au pe tava puteți conducătorii lor. Partea dureroasa este cu poporul afgan dar dacă nu i a dat pe brazda în 20 de ani nu și mai au rostul victime americane și bani cheltuiți.

  4. Da, mă, am văzut, ați făcut căcatu praf!

  5. 30K afgani in Wisconsin, 30K in Michigan, 30K in Pennsylvania și așa câștiga Bidon și in 2024.