G4Media.ro

Joe Biden anunță că SUA vor trimite ucrainenilor sisteme de rachetă mai…

Sursa foto: Wikimedia Commons - Flickr / Gage Skidmore

Joe Biden anunță că SUA vor trimite ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate și muniții care le vor permite să atingă mai precis obiective-cheie pe câmpul de luptă

Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachetă mai avansate şi muniţii care le vor permite să atingă mai precis obiective cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris Joe Biden într-un articol pentru The New York Times, publicat marţi, informează AFP.

Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare, a indicat marţi un înalt responsabil de la Casa Albă. El a precizat, într-un interviu cu jurnaliştii, că echipamentele trimise armatei ucrainene vor avea o rază de acţiune de 80 de kilometri. Nu este vorba despre sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri, aşa cum deţin şi americanii.

Aceste echipamente vor face parte dintr-o nouă tranşă mai mare de asistenţă militară americană pentru Ucraina, de 700 de milioane de dolari în total. Detalii despre aceasta vor fi oferite miercuri.

Indicând că vrea ca Ucraina să fie „în poziţia mai puternică pe cât posibil” în caz de negocieri cu Rusia, preşedintele american a precizat: „Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”.

Joe Biden s-a arătat preocupat de la debutul conflictului de faptul să nu furnizeze arme care, potrivit lui, să pună Statele Unite în situaţia de cobeligeranţi alături de ucraineni.

În articolul din The New York Times, preşedintele democrat asigură de altfe, în momentul în care armata ucraineană face faţă unei ofensive ruse extrem de intense în estul ţării, că el „nu va pune presiune pe guvernul ucrainean, fie în privat sau public, pentru a face concesii teritoriale”.

Forţele ruse au drept obiectiv să controleze integral marele bazin minier din Donbas, unde forţele separatiste pro-ruse sprijinite de Moscova au preluat controlul parţial din 2014. Marţi, acestea au cucerit o mare parte din oraşul strategic Severodoneţk.

Ucrainenii au cerut de ceva vreme mai multe lansatoare de rachete care să le permită să lovească în profunzime poziţiile ruseşti, în timp ce îşi plasează bateriile mai departe de front.

Congresul american a lansat recent un nou ajutor, de 40 de miliarde de dolari, pentru a finanţa trimiterea de armament în Ucraina.

sursa: News.ro, Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / Gage Skidmore

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce se bucurau postacii pe aici că nu trimit americanii rachete ucrainenilor, ce adunătură de clovni triști sunt acum. Rusia nu va păstra nimic din ce a capturat în Ucraina.

  2. Nu mai bine se organizează o echipă de negociere USA-rusia și găsiți o cale de pace?…dramele ucrainenilor sunt deja enorme, cetățenii lumii resimt sărăcia energetica, criza alimentară indusă de război loveste in africani, iar noi încurajăm războiul…..Ucraina avea 450 mii soldați permanenți, milioane de bărbați civili au fost înarmați, cu tot sprijinul occidenta, l nu au facut fata la 150 mii de recruti rusi adunati din toata salbaticia rusa. Ce vedem?..orase distruse, civili victime colaterale, milioane de refugiati,…cu toata propaganda, Ucraina nu va fi reconstruita in zeci de ani, dupa Donbas si Luhansc, garantează cineva ca Rusia nu va atacă și restul Ucrainei?…nu au fost utilizate încă Iskander, ca in Siria, asta așteaptă occidentul?…Dacă nu se implica SUA, în negocieri de pace, până la iarna, Ucraina se duce în beznă pentru 100 de ani, Zelenski visează victoria, dar în 3 luni, armele vor fi inutile, nu mai are cine să le folosească.

    • Ucrainei i s-a oferit posibilitatea de a se apara impotriva invadatorilor si asta fac, se apara,conteaza mai putin cine le da armele.
      Barbarii invadatori trebuie sa simta pe pielea lor repercusiunile actiunilor pe care le desfasoara.

  3. Batranul asta de 3 luni tot asta spune ca trimite din pacate se termina razbelu si tot nu a ajuns echipamentele militare la Ucraineni .. Minte ca Moldo -vlahii