G4Media.ro

Joe Biden a ajuns în Japonia, ultima etapă a primului său turneu…

Joe Biden a ajuns în Japonia, ultima etapă a primului său turneu în Asia de la începutul mandatului, pe fondul ameninţării nord-coreene, ambiţiilor geopolitice ale Chinei şi războiului din Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a ajuns duminică în Japonia, ultima etapă a primului său turneu în Asia de la începutul mandatului, pe fondul ameninţării nord-coreene, ambiţiilor geopolitice ale Chinei şi războiului din Ucraina, relatează AFP.

După ce a vizitat Coreea de Sud, alt mare aliat al SUA în regiune, Joe Biden a aterizat la baza americană de la Yokota, la puţin timp după ora 17.00 locală (08.00 GMT).

Liderul de la Casa Albă urmează să se întâlnească luni la Tokyo cu premierul Fumio Kishida şi împăratul Naruhito, înainte de a participa marţi la un summit al QUAD, un format diplomatic care reuneşte SUA, Japonia, India şi Australia.

Preşedintele american urmează să prezinte, de asemenea, în Japonia, o nouă iniţiativă americană pentru comerţul în regiune, prin care încearcă să întărească legăturile diplomatice şi economice cu Washingtonul.

El a declarat duminică, la Seul, că este „pregătit” pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar şi-a reafirmat deschiderea către dialog înainte de a pleca spre Japonia.

Semn al ambiţiilor americane în regiune, Biden a evocat, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol, o „competiţie mondială între democraţii şi autocraţii” şi a declarat că regiunea Asia-Pacific este, în această competiţie, un câmp de luptă esenţial.

„Am vorbit multă vreme despre necesitatea de a face în aşa fel încât această cooperare să nu se limiteze la SUA, Japonia şi Coreea, ci să înglobeze şi întreg Pacificul, Pacificul de Sud şi Indo-Pacificul. Cred că această călătorie este o oportunitate”, a spus el.

China este principalul rival al SUA în această luptă geopolitică.

Înainte de a pleca de la Seul, preşedintele american s-a întâlnit cu managerul constructorului de automobile Hyundai pentru a celebra decizia acestuia de a investi 5,5 miliarde de dolari într-o uzină de vehicule electrice în Georgia (sudul SUA).

De asemenea, Biden s-a întâlnit împreună cu omologul său de la Seul cu soldaţii americani şi sud-coreeni, semn al „naturii cu adevărat integrate” a alianţei economice şi militare a celor două ţări, potrivit unui înalt responsabil de la Casa Albă.

sursa: News.ro, sursa foto: MANDEL NGAN / AFP

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ce grozav că președintele Biden are admiratori in Romania !
    Pentru că în SUA doar 39% mai apreciază … performanțele sale.

  2. Let’s go Brandon