G4Media.ro

Jocurile Olimpice: Sportivii din Rusia, privați de drapel, imn național, uniforme și…

Jocurile Olimpice: Sportivii din Rusia, privați de drapel, imn național, uniforme și urși. Cum au vrut să fenteze decizia

Prinsă cu mâța în sac într-un scandal de dopaj, Rusia a fost pedepsită de Comitetul Olimpic Internațional (CIO) și privată de însemnele sale cheie de identificare, cum ar fi drapelul sau imnul național. De fapt, Rusia nu concurează oficial la Tokyo ca țară, sportivii săi concurează sub denumirea Comitetul Olimpic al Rusiei (ROC), notează jurnaliștii Wall Street Journal într-o analiză pe acest subiect.

În decembrie 2020, Curtea de Arbitraj pentru Sport din Elveția a interzis Rusiei să participe la sporturi internaționale până la sfârșitul anului 2022, după ce Agenția Mondială Antidoping (WADA) a găsit-o vinovată de derularea unui program de dopaj sponsorizat de stat. Sportivilor ruși li s-a permis să participe la Tokyo, sub regulile stricte ale CIO, care a declarat că orice abatere de ar putea duce la noi acțiuni în instanță.

Ca urmare, înainte de Jocurile de la Tokyo, oficialii ruși și CIO au trebuit să aranjeze detalii, inclusiv tipul de muzică pe care să asculte campionii lor olimpici în locul imnului național, cum vor arăta uniformele și unde pot sau nu pot fi poziționate drapelele Federației Ruse (siturile olimpice sunt interzise, ​​dar hotelurile pot arbora drapelul rusesc).

Tokyo este a doua ediție a Jocurilor Olimpice în care rușii vor concura cu țara lor fie parțial, fie total interzisă. Aproximativ 330 de sportivi vor reprezenta ROC la Tokyo.

Este jignitor … dar așa cum se spune, dacă steagul nu este permis, noi înșine vom fi steagul”, a declarat Alena Tiron, căpitanul echipei de rugby feminine, pentru agenția de știri de stat RIA Novosti. “Știm ce țară reprezentăm”.

Înainte de Jocuri, echipa de înot artistic a trimis CIO o schiță a costumelor de baie pentru aprobare. CIO l-a trimis înapoi pentru că prezenta imaginea unui urs, unul dintre simbolurile Rusiei. Costumierul rus a trebuit să întocmească rapid noi versiuni.

Este o decizie foarte ciudată”, a declarat Olga Brusnikina, prim-vicepreședinte al Federației de Înot Sincronizat din Rusia, pentru RIA. “La urma urmei, urșii trăiesc nu numai în Rusia, ci și în Canada și America.”

Să privim și partea bună: CIO a recunoscut oficial ursul ca un simbol al Rusiei”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin. “Nu este un lucru rău.”

O altă problemă cu care s-a confruntat echipa de înot artistic a fost alegerea muzicii pentru exercițiul lor, “With Russia from Love” de trupa locală de rave Little Big. CIO nu a interzis cântecul, dar a decis îndepărtarea cuvântului Rusia.

Interziși de la intonarea imnului național, COR a propus “Katyusha”, un cântec popular sovietic, de obicei identificat cu lupta împotriva Germaniei naziste în al doilea război mondial. IOC l-a respins și s-a găsit un compromis: un fragment din Concertul pentru pian nr. 1 al compozitorului Pyotr Ilici Ceaikovski. Piesa va fi folosită și la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing.

Rușilor li se interzice, de asemenea, să arboreze steagul tricolor al țării lor pe uniforme. Dar uniforma, inclusiv sacouri și cămăși, prezintă în continuare albastru, roșu și alb în ordinea în care apar pe steag, provocând critici din partea unor comentatori și oficiali internaționali.

Suntem dezamăgiți că sportivii ruși pot purta culorile steagului Rusiei pe uniformă”, a declarat președintele WADA, Witold Banka, într-un interviu. “Considerăm că ar fi trebuit să existe un statut neutru pentru Rusia.

Stanislav Pozdnyakov, președintele ROC și de cinci ori medaliat olimpic la scrimă, a spus că echipa rusă va avea “toate elementele identității sale”. Ministrul sportului al Rusiei, Oleg Matîțin a declarat că uniforma este “fără îndoială este asociată cu țara noastră”.

Sunt sigur că toți spectatorii Jocurilor vor înțelege că aceștia sunt reprezentanți ai Rusiei„, a spus Matîțin.

PutinTeam, o mișcare care-l sprijină pe președintele Vladimir Putin, inițiată de jucătorul de hochei Alexander Ovechkin în 2017, a listat conturile de socializare ale tuturor sportivilor ruși care concurează la Tokyo pe site-ul său web, îndemnând oamenii să-i urmeze și să-i susțină.

Legendele ale hocheiului Vitali Prohorov, Alexei Kasatonov și Viacheslav Fetisov au postat un videoclip pe site-ul PutinTeam pentru a sprijini echipa “într-o situație dificilă și nedreaptă, când reprezentanții Rusiei cântă la competiția principală a vieții lor fără steagul și imnul țării lor , fără sprijinul fanilor, cu tribune goale. ”

Între timp, pe Instagram, au fost postate sute de imagini de sprijin pentru delegația Rusiei folosind hashtagul #wewillROCyou. Hashtag-ul a primit aprobare oficială din partea ministrului de externe Serghei Lavrov.

ROC i-a instruit pe sportivii săi să spună că în continuare reprezintă Rusia în ciuda interdicției drapelului și că le-ar fi plăcut să audă imnul național pentru că acesta este întotdeauna un moment foarte emoționant”.

S-a întâmplat că va trebui să cântăm fără tricolorul rus, fără imnul rus pe care să-l putem cânta tare și la unison„, i-a spus lui Putin înotătoarea artistică Svetlana Romashina, a cărei uniformă de urs trebuia modificată.

„Dar cel mai important lucru este că fanii ruși și fanii din întreaga lume știu ce țară reprezentăm”, a spus Romashina. “Și cel mai important, loialitatea și dragostea față de țara noastră sunt aici, înăuntrul nostru și nimeni nu ne va lua vreodată acest lucru”.

Mihail Artamonov
Sportivii ruși, ca Mihail Artamonov (taekwondo), nu au voie să arboreze însemnele naționale pe echipament, foto: Comitetul Olimpic al Rusiei

sursa: Wall Street Journal

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. lasa ca bine v-a facut CIO! tot cu furatul,tot cu furatul, dar pana cand?vorba cantecului :de la nistru pan’la don /davai ceas /davai palton/davai casa si sotie……rusnacii cred ca toti sunt prosti, numai ei sunt aia destepti!sa stea acasa daca nu joaca cinstit,putin si kgb/fsb-ul lui!

 2. Rusia, pretins creștină: găsita vinovată de derularea unui program de dopaj sponsorizat de stat.
  Rusia, pretins creștină: pornește război fraticid contra Ucrainei.
  Rusia, pretins creștină: își otrăvește acasă și peste granițe, proprii cetățeni.

  Rusia: condusă de o clasă profund decăzută de paranoici, schizofrenici, neoameni.

 3. O mare greseala a CIO! Daca au constatat practici de depaj, sustinute chiar la nivel de stat si au decis sanctionarea tuturor federatiilor sportive ruse prin interzicerea participarii la JO, pai atunci trebuia sa aplice ce au decis, cu maxima intransigenta. Cum au inceput sa cedeze si sa lase loc de interpretari, rusii au profitat si au devenit mai apoi obraznici in stilul lor obisnuit. Ce mai este de negociat la o interdictie?

 4. Decizia Comitetului Olimpic de excludere a simbolisticii ruse e pentru a proteja sportivii cinstiți ai acestei țări. Pentru acești sportivi trebuie să fie o rușine să se arboreze steagul și să se cânte imnul pentru că acestea sunt simbolurile unui stat infractor prins cu furtul organizat. Lipsa acestora vrea să pună în evidență că acești sportivi nu sunt implicați în mizeria produsă.

 5. Orice cetățean rus trebuie interzis de la participare ca sportiv. Punct!

  • E0xista si sportivi corecti,care au muncit pe branci sa ajumga la JO.Doar pentru ca MAJORITATEA ar fi aplicat practica dopajului,nu inseamna ca au facut-o toti.
   Ar fi fost pacat de cei cinstiti.
   Pe de alta parte,nu mi se pare DELOC CORECT fata de Oleg Verniaev,sportiv din Ucraina care a fost suspendat din acelasi motiv ca si toata Federatia Rusa.Pentru el nu exista loc de poate…dar pentru rusi deghizati in ROC de ce nu?

  • Atunci ce facem? Cum selectam graul de neghina??

 6. Vorba bunicului, nație de porci