G4Media.ro

Iulia Scântei (PNL) îi răspunde Silviei Dinică (USR): Resping categoric acuzațiile că…

Iulia Scântei (PNL) îi răspunde Silviei Dinică (USR): Resping categoric acuzațiile că aș face presiuni în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul Legii RomExpo

Senatoarea PNL Iulia Scântei respinge „categoric” acuzațiile potrivit cărora ar face presiuni în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul Legii Romexpo, lansate de senatoarea USR Silvia Dinică.

„Afirmațiile senatoarei USR vădesc necunoașterea procedurilor parlamentare și intenția de manipulare a opiniei publice pentru a distrage atenția de la promovarea intereselor unor grupuri imobiliare, în numele unei pretinse competiții economice. O astfel de poziționare pune în pericol garanțiile statului român, cerute de președintele României prin cererea de reexaminare a legii”, a scris Iulia Scântei pe Facebook.

Senatoarea PNL mai afirmă că, în cadrul discuțiilor din Comisia juridică, a fost în favoarea „stabilirii unor norme legale prin care proprietatea statului, în această chestiune, să fie pe deplin garantată și apărată”.

„Mai exact, am susținut ca această lege să interzică tunurile imobiliare mascate – adică terenurile în discuție să nu fie înstrăinate sub nicio formă, iar statul să le poată recupera deîndată dacă obiectivele nu sunt îndeplinite”, mai scris Iulia Scântei, care susține că Silvia Dinică „a invitat la masa discuțiilor din Parlament oameni de afaceri cu interese directe în proiectul RomExpo”.

Senatoarea USR Silvia Dinică, președinta Comisiei Economice, a acuzat-o vineri pe liberala Iulia Scântei, șefa Comisiei Juridice, că face jocul unui dezvoltator imobiliar în dosarul legii Romexpo. Mai precis, Silvia Dinică susține că Iulia Scântei vrea să evite o dezbatere pe marginea proiectului de lege prin care statul român ar da gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României cele 46 de hectare unde se află Romexpo, proiect votat anul trecut de PSD și PNL și retrimis Parlamentului pentru reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

”Presiunile care se fac pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege au depășit orice limită, acum se încearcă scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege (…) Mai mult, depășindu-și complet atribuțiile, senatoarea Iulia Scântei a încercat să forțeze punerea legii și pe ordinea de zi a Comisiei Economice ca să dăm un vot la fel de repede. M-am opus acestei inițiative și planul a eșuat”, a scris Silvia Dinică pe Facebook.

Publicăm integral mesajul senatoarei PNL Iulia Scântei:

„ ❗Resping categoric acuzațiile doamnei senator Silvia Dinică la adresa mea, potrivit cărora aș face presiuni în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul Legii privind transferul cu titlu gratuit al unor terenuri către Camera de Comerț, cunoscută publicului ca Legea “RomExpo”. Îmi permit să-i răspund că nu poți să te autoproclami “campion” al integrității și transparenței într-o postare pe facebook și în același text să anunți că vrei să dezbați legea în cauză cu oameni de afaceri care ar avea beneficii de pe urma ei.
❗ Afirmațiile senatoarei USR vădesc #necunoașterea procedurilor parlamentare și intenția de #manipulare a opiniei publice pentru a distrage atenția de la promovarea intereselor unor grupuri imobiliare, în numele unei pretinse competiții economice. O astfel de poziționare pune în pericol #garanțiile statului român, cerute de președintele României prin cererea de reexaminare a legii.
❗ Este #inacceptabil să afirmi că la Comisia juridică am fi adoptat “pe repede înainte“ raportul care corectează legea, în acord cu cererea de reexaminare. Asta, în condițiile în care Biroul permanent al Senatului a cerut de două ori raportul comun al Comisiilor Juridică și Economică, iar termenele nu au fost respectate. Motivul: refuzul președintei Comisiei economice de a face ședințe comune.
⚖ Poziția mea în cadrul discuțiilor din Comisia juridică a fost în favoarea stabilirii unor norme legale prin care proprietatea statului, în această chestiune, să fie pe deplin #garantată și #apărată. Mai exact, am susținut ca această lege 👉🏻 să interzică tunurile imobiliare mascate – adică terenurile în discuție 👉🏻 să nu fie înstrăinate sub nicio formă, iar 👉🏻 statul să le poată recupera deîndată dacă obiectivele nu sunt îndeplinite.
În schimb, Silvia Dinică anunță că a invitat la masa discuțiilor din Parlament oameni de afaceri cu interese directe în proiectul RomExpo. Personal, am respins orice intervenție din partea unor grupuri de interese imobiliare care au dorit să participe la dezbaterile din Comisia juridică, întrucât consider că garantarea proprietății statului asupra acestor terenuri este #obligatorie și nu poate face obiectul unor negocieri.
❗ Un exercițiu de transparență ar fi ca Silvia Dinică să spună în numele căror interese a invitat oameni de afaceri la ședința Comisiei economice pe care o conduce. O anunț, de asemenea, că nu voi permite amestecarea Comisiei juridice și a mea personal în ping-pong-ul grupurilor de interese și al potențialilor beneficiari ai legii.
⚖ Raportul, precum și amendamentele #PNL, adoptate de Comisia juridică spulberă orice portiță prin care averea statului s-ar putea evapora. În plus, amendamentele noastre permit și organizarea de #licitații, în pofida insinuărilor dnei. Dinică. În schimb, este de neînțeles de ce senatorii USR nu au prezentat nicio propunere pentru repararea Legii RomExpo. Să nu știe colegii de la USR că o eventuală respingere a cererii de reexaminare ar duce la intrarea în vigoare a legii adoptate în legislatura trecută, fără nicio garanție a statului?
⚖ Pentru reconstituirea adevărului, am cerut Biroului permanent al Senatului ca în privința Legii RomExpo să tranșeze orice dispută:
👉🏻 fie să stabilească un nou termen pentru depunerea unui raport comun al Comisiilor economică și juridică, pe care să-l respecte și doamna senator Dinică,
👉🏻 fie să desesizeze comisia care nu-și îndeplinește atribuțiile, conform Regulamentului.
Iar pentru corecta informare, am cerut Biroului permanent stabilirea de noi termene pentru alte 20 de legi trimise la reexaminare de șeful statului.
Distinsă doamnă Silvia Dinică, vreau să cred că dumneavoastră ați înțeles că raportul Comisiei juridice răspunde exigențelor USR, iar eu, ca senator și jurist, nu negociez cu oameni de afaceri garantarea proprietății statului în chestiunea RomExpo. Nici nu mă las intimidată de presiuni, în rândul cărora consider că se înscrie și intervenția dvs. publică.”.

Foto: Proiectul imobiliar de la Romexpo / Sursa CCIR

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Doamna, nu va cred: PNL=USL= Escroci! Pina acum, nu ati demonstrat contrariul!

  • Madam Scântei, mai ușor cu French cancanul, s’il vous plait! Că în speța aista Silvia Dinică a demonstrat limpede că sunteți părtinitoare!!! Demonstrați cu fapte că ați greșit si acționați strict în interesul statului, iar nu în cel penal/dubios al grupului de interese din jurul afaceriștilor ieșeni !!! Silvia Dinică a spus CLAR ce aveți de făcut! Sau poate vreti și un desen? Sau, poate, să vă facem solicitarea în dulcele grai?

 2. Eeeeee dar noi stim că acolo nu are ce interese oculte să fie. Asta de la pnl susține cinstea și corectitudinea cu privire la manevrele după acel teren iar asta de la usereu,după cum altfel ne-au și obișnuit, sunt împotriva la orice și oamenii cinstiți și corecți nu-și pot face treaba cinstit și onest până la capăt pe acele terenuri pe care le-au primit în mod corect și legal prin proceduri transparente date de parlamentari. Ce atâta agitație pt un proiect imobiliar din care săracii dezvoltatori abia dacă își vor scoate banii investiți. Până la urmă chiar ar trebui demarate lucrările pt că mii de oameni care urmează să fie disponibilizați să aibe unde să își ia apartamente în bucurești cu banii primiți drept compensații. Pe bune?!

 3. Mafia PNL – PSD – AUR – UDMR face o lege prin care se da GRATUIT un teren de 46 de hectare catre Iulius Grup, fara licitatie, iar madam Scantei (PNL) are nesimtirea sa spuna totul e OK!
  Romania imprumuta bani pentru salarii, pensii, scoli, spitale etc, dar nesimtitii astia au tupeul sa dea gratis un teren de 500 milioane de euro, ca sa ia Dascalu profitul.
  Parlamentarii PNL, PSD, AUR sunt niste spagari nesimtiti, cumparati de mafiotul Iulian Dascalu, cel care nu construieste NIMIC pe teren cumparat, ci doar pe terenuri publice luate moca, contra spagi grase!

 4. „Racneala” asta – Hotul striga: hotii! – am vazut-o atat de frecvent la „pzd-isti” si „penal-isti”, repede se mai inflameaza cand sunt prinsi cu degetele in borcanul cu miere! Gargara asta in legatura cu grupurile de interese poate tine la prosti! Daca erati corecti, organizati licitatie publica, transparenta, astfel incat toate partile interesate sa-si poata prezenta oferta! Dar voi, nu, faceti ce stiti de 30 de ani, manarii si mite politice in spatele usilor inchise si a portitelor legale pe care vi le-ati creat, vanzand tara pe bucati si urland ce „patrioti” sunteti! Cand inchei un contract de concesiune pe 49 ani sau mai mult (asa cum sunt cele pe care le are Iulius Group) si la ritmul in care evolueaza si se schimba societatea actuala, faptul ca acel teren ramane in proprietatea statului e praf in ochi. Multe se pot intampla in 50 de ani!

 5. Deci tanti raspunde „nu e adevarat, dar nu intru in detalii”. Pana una-alta, „procedura merge inainte”, ca e cu aprobare de sus…

  Pacat ca DNA se ocupa de gainari, cand ar trebui sa bage parlamentari in inchisoare… Ei au prins tupeu si tin justitia cu botul pe labe.

 6. Preacinstita doamna Iulia Scantei, aveti puterea sa jurati pe biblie ca nu va stiti foarte bine cu domnii Fenechiu si Iulian Dascalu? Si ca nu ati fost abordata de ei pe acest subiect? Lasati deontologia deoparte ca s-a cam prins lumea de unde veniti si cine va coordoneaza.

 7. Doamna Scantei nu aveti destula treaba in comisia juridica ? Cine a decis ca speta asta e de competenta juridicului? Va strangeti ca mustele la miere cand e vorba de pile si interese. Faceti cadou un teren fara licitatie; se repeta faza cu Romprest.

 8. Iulia Scîntei:
  „Resping, dar nu neg !
  Nu intenționez, dar aprob !”
  Marș, penalo !

 9. Asta crede ca romanii sunt la fel de prosti ca in anii 90 , ne-am mai desteptat nu mai halim astfel de prostii gen ca dam teren gratis de la stat ca sa faca un privat cladiri si sa ia chirii .
  Deaia au votat oamenii PNL si pe doamna Scantei ca sa-i dati PE GRATIS la un privat terenul de 500 mil eur al statului .

  si sa mai si strigati la cei care vor sa va opreasca ca reprezinta interese private oculte

  hotii striga hotii

 10. Iulia Scântei, mai ușor cu French cancanul, că în speța asta Silvia Dinică a demonstrat limpede că sunteți părtinitoare!!! Demonstrați cu fapte că ați greșit si acționați strict în interesul statului, iar nu în cel penal/dubios al grupului de interese din jurul afaceriștilor ieșeni !!! Silvia Dinică a spus CLAR ce aveți de făcut! Sau poate vreti și un desen?

 11. Scuze dar m-a bufnit râsul la hashtag necunoașterea wtf 😂

 12. Mafia imobiliara PNL controleaza tot, politie, justitie si parlament.

 13. Psd-ul e de vină.Se vede de la o posta ca-i mana lui Dragnea acilisa

  • Pai si PSD voteaza porcaria asta, deci e aliata PNL la tunul imobiliar!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.