G4Media.ro

Iulia Scântei (PNL), despre moțiunea de cenzură: „A vota «pentru» moțiunea AUR-USR…

Iulia Scântei (PNL), despre moțiunea de cenzură: „A vota «pentru» moțiunea AUR-USR PLUS ar însemna ca Parlamentul să persiste în încălcarea principiului loialității constituționale

Președinta Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei, a declarat marți în urma deciziei CCR privind moțiunea de cenzură că a fost inițiată „cu încălcarea prevederilor constituționale”, iar, în acest sens, „Parlamentul nu are altă obține politică și constituțională decât să respingă prin vot moțiunea AUR-USR-PLUS pentru a respecta și a asigura supremația Constituției.

„Curtea Constituțională spune clar care este conduita de urmat de către Parlament după soluționarea cererii formulate de prim-ministrul Florin Cîţu: o moțiune de cenzură inițiată cu încălcarea prevederilor constituționale obligă Parlamentul să continue procedura parlamentară numai cu respectarea Constituției și a deciziei Curții. Parlamentul nu are altă opțiune politică și constituțională decât să respingă prin vot moțiunea AUR-USR-PLUS pentru a respecta și a asigura supremația Constituției.

CCR a admis azi, cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură AUR-USR-PLUS.

Parlamentul a încălcat prevederile art. 113 alin. (2) întrucât nu a comunicat Guvernului în termenul constituțional moțiunea de cenzură. Totodată, Parlamentul a încălcat și art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a scris Scântei, într-o postare pe Facebook.

Senatoarea PNL mai susține că un vot favorabil pentru moțiunea de cenzură ar însemna ca „Parlamentul să persiste în încălcarea principiului loialității constituționale”.

„A vota «pentru» moțiunea AUR-USR-PLUS după ce Curtea a constatat existența conflictului juridic, ar însemna ca Parlamentul să persiste în încălcarea principiului loialității constituționale și să promoveze nerespectarea exigențelor constituționale și regulamentare.

Respectarea deciziei CCR în integralitatea sa este o obligație constituțională inclusiv pentru Parlament pentru restabilirea ordinii constituționale și respectarea supremației Constitutiei”, a mai afirmat Iulia Scântei.

Context

Curtea Constitutională a admis marţi sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern și Parlament pe tema moţiunii de cenzură, argumentul fiind că Parlamentul nu a respectat art. 113, alin. 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, au declarat pentru News.ro surse din CCR, care au precizat, însă, că moţiunea îşi va continua traseul în Parlament.

„Parlamentul urmează să dezbată moţiunea depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot”, au afirmat judecătorii constituţionali.

Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.

Judecătorii constituţionali au decis însă să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului.

Sursa Foto: Facebook/ Iulia Sântei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Iote muica zise la fel ca mine dar asa de tirziu ?

  • Iulia Scantei o iubitoare a legii si a Constitutiei, mai ales cand reprezinta interesele Iulius Grup si Fenechiu.

 2. Pentru cine inca nu intelege : statul trebuie sa functioneze si in virtutea acestui principiu de loialitate nu este permisa intreruperea functionarii statului motiv pentru care CCR va reconsidera procedura ce tine de punerea in discutie a unei motiuni de cenzura .Tot va zic dar voi o tineti langa cu votul motiunii si darimarea guvernului parca daca PNL pune alt premier guvernul nu tot de Citu va fi condus .

 3. sforarii PSDPNLUDMR stiu ei ce spun …

  deci solutia e sa se voteze aia PSD?

  oricare ar fi catz e un zombilica .. sau nu … pentru ca USL ???

 4. Fac ceva in loialitatea voastră! Un principiu inventat intr-o Constitutie învechită pentru a ține populatia in haturi!

  • Scantei este loiala sforarilor de la Romexpo.

 5. Cucoana asta, când era in opozitie, era digerabila!

 6. Statul trebuie sa functioneze , sint de acord . Numai ca statul sintem noi cetatenii . Noi functionam foarte bine si fara guvernanti si bugetari tilhari si mincinosi . Cit despre individa , opinia mea de cetatean care platesc tot in economie este ca are comportament de scursura politica .

 7. Loialitate intre instituții pentru instituții, nu pentru cetateni, știm demult, este supraconfirmat!!!

 8. Sa Va Fereasca Sfantul ! ( sau @Scara) sa ajungeti in Intimitate cu IULIA !
  face niste 8uri( cu limba ) la codita de cireasa de ajungeti la Psiholog !
  v am zis ! treaba voastra !

 9. Ce vrajeala jalnica! Dar poate tine la analfabetii functionali… In decizia sa CCR spune ca motiunea a fost initiata constitutional, cu numarul de semnaturi necesare, iar neconstitutionalitatea a facut-o Parlamentul, cand nu a trimis-o catre Guvern. N-a trimis-o pentru ca PNL si PSD s-au luat de mana si au blocat impreuna sedintele Birourilor Permanente. Vine acum tanti asta si ne zice ca la Radio Erevan, ca nu era masina ci era bicicleta si nu a furat-o ci i s-a furat.

 10. Da votati dracului o data sa terminam cu circul asta.

 11. I-auzi la balabustă, a învățat cuvinte noi: ‘obligă Parlamentul să continue procedura parlamentară numai cu respectarea bla-bla’. Dar când a trebuit să pună moțiunea pe ordinea de zi a durut-o în k.oo.r de procedura parlamentară.
  De atâta loialitate ‘constituțională’ (i-auzi, vericule!) și ‘instituțională’ (ai de plm!) au cam uitat de loialitatea pentru cetățeanul plătitor de taxe și impozite.

 12. Si vaca e loială atâta timp cât da lapte dar cineva ii da graunte (stapanul). Vaca asta e loială lui Fenechiu si Iulius Grup.

 13. Ma uit acum (21:30, marți) la Silviu Mănăstire, incredibil cât de înfuriat este ca PSD (reprezentat la el de parlamentarul Zamfir) țintește sa lase România fără guvern acum când valul 4 face ravagii!?…
  Incredibil!!!
  Pai nu guvernul acesta e vinovat de ceea ce pățim noi acum, Silviu Manastire vrea sa-l menținem pe Florin Citu la butoane în continuare?!
  De ce ma Silviule ești tu atât de penelist/Citu , ar trebui sa ghicesc?!

 14. Tu de ce esti așa de Psd ist?

 15. Nu fa damblagito, a vota înseamnă să scăpăm dracului de voi și de Partzu al vostru. V-am votat că prostii. La următoarele alegeri o sa primiti o mare Plăcută Suedeză

 16. O alta toapa penelepra pupatoare

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.