G4Media.ro

Italianul David Sassoli, propus de socialiști, a fost ales noul președinte al…

Italianul David Sassoli, propus de socialiști, a fost ales noul președinte al Parlamentului European

Italianul David Sassoli, europarlamentar socialist aflat la al treilea mandat și fost jurnalist, a fost ales, din al doilea tur, în funcția de președinte al Parlamentului European, cu 345 de voturi, pentru un mandat de doi ani și jumătate.

Pe locul doi, cu 160 de voturi, s-a clasat conservatorul ceh Jan Zahradil, propus de ECR, iar pe trei – eurodeputata ecologistă germană Ska Keller, copreședinta grupului Verzilor, care a obținut 119 voturi.

Eurodeputata paniolă Sira Rego, din grupul de extremă stânga GUE/NGL, s-a clasat pe locul patru, cu doar 43 de voturi.

Tot miercuri, PE îşi va alege și cei 14 vicepreşedinţi, iar joi cei cinci chestori.

În primul tur de scrutin pentru președinția Parlamentului European, niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea absolută a voturilor valabil exprimate. Astfel, după prioma rundă de vot, Sassoli a obţinut 325 de voturi, fiind aproape de cele 332 care erau necesare pentru a câştiga. Pe poziţia a doua s-a situat Jan Zahradil, cu 162 de voturi obţinute. Ska Keller de la Partidul Verzilor a obţinut 133 de voturi, iar Sira Rego de la Stânga Europeană Unit 42 de voturi.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizărilor pentru posturile-cheie în instituţiile UE, că aceştia doresc ca funcţia de preşedinte al PE să fie împărţită între socialişti şi populari, câte doi ani şi jumătate pentru fiecare.

Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, două femei şi doi bărbaţi vor prelua principalele posturi de conducere în instituţiile UE, dacă aceste nominalizări vor fi validate şi de PE. Astfel, preşedinţia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen, membră a partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi reprezentată a Partidului Popular European (PPE), conducerea Băncii Centrale Europene va fi preluată de franţuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala şefă a Fondului Monetar Internaţional, în timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomaţia europeană, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi preşedintele Consiliului European.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. David Maria Sassoli e evreu? Nu că ar fi vreo problemă. Evreii și socialismul s-au împăcat bine.

  2. Italienii au palavramentul in sange, asa ca este natural sa conduca Parlamentul European 🙂 In gluma spus, sper ca a fost un bun jurnalist si n-o sa avem in meniu Fassoli Nassoli in loc de Pasti Sassoli.

  3. Iar socialisti lenesi sicorupti?

  4. Pai iarasi un italian ? Ultimul tajani nu era si el un Itac ?