G4Media.ro

Italia și Franța sunt pregătite să furnizeze Ucrainei sistemul de apărare aeriană…

Foto: Statul Major al Armatei Franceze

Italia și Franța sunt pregătite să furnizeze Ucrainei sistemul de apărare aeriană SAMP-T, care poate lovi simultan 16 ținte aeriene diferite

Italia, împreună cu Franța, finalizează pregătirile pentru furnizarea de sisteme de rachete antiaeriene SAMP-T către Ucraina, a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani, într-un interviu ziarul Corriere della Sera, citat de BBC.

„Italia a furnizat deja Ucrainei 5 pachete de asistență în domeniul apărării în valoare de aproximativ 1 miliard de euro. A fost pregătit un al șaselea pachet, care include sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat el. „În cooperare cu Franța, finalizăm expedierea SAMP-T și, în orice caz, există și alte activități la care lucrăm în mod confidențial.”

Ucraina așteaptă de mult timp livrarea SAMP-T (sau MAMBA, în franceză). În octombrie, președintele Volodimir Zelenski, vorbind în fața liderilor țărilor G7, a remarcat importanța obținerii de sisteme de rachete antiaeriene cu rază medie și lungă de acțiune.

În acest sens, Zelenski a făcut apel la președintele francez Emmanuel Macron și la premierul italian Mario Draghi cu o solicitare de a furniza Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene SAMP-T.

Cu toate acestea, după aceea, problema a rămas în aer pentru o lungă perioadă de timp. După cum a raportatUNIAN, la mijlocul lunii ianuarie, premierul italian Giorgia Meloni a dat undă verde pentru a furniza Ucrainei bateriile complexului.

Cu câteva săptămâni mai devreme, livrarea acestui sistem de apărare aeriană a rămas sub semnul întrebării din cauza poziției armatei. Aceștia erau îngrijorați de faptul că Italia avea doar cinci baterii SAMP-T, dintre care una a fost desfășurată în Kuweit în cadrul unei operațiuni internaționale împotriva grupării Statul Islamic.

Potrivit unor surse, problema a fost rezolvată după „presiuni din partea Washingtonului” – poate chiar un telefon al președintelui american Joe Biden către Georgia Meloni.

SAMP-T este un sistem antiaerian modern dezvoltat la începutul anilor 2000 de consorțiul italo-francez Eurosam.

Acest sistem de apărare antiaeriană, al cărui lansator se află pe un camion Renault, este conceput pentru a proteja împotriva avioanelor și rachetelor balistice inamice. Distanța de distrugere este de până la 100 de kilometri.

Sistemul de apărare aeriană, în ultima sa modificare, poate contracara eficient rachetele de croazieră și balistice, precum și drone.

SAMP-T poate lovi simultan 16 ținte aeriene diferite. Cele două lansatoare sunt capabile să tragă la o rată foarte mare de foc, eliberând toată muniția în 10 secunde.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu, n-a venit niciun rusnac să ne amenințe cu bomba nucleară și, in principiu să mănânce c4c47! Not fun, not pretty! 😒😒😒

  2. Sunt pregatite dar mai durează câteva luni. Dacă armata ar funcționa după principiile politicienilor ar fi dezastru.

  3. Si babushka Marushka poate sa loveasca 16 tinte cu borcanele ei de muraturi, numai sa vada tintele si sa poata arunca suficient de departe!