G4Media.ro

ISW: A început contraofensiva?  / Ucrainenii şi-ar fi stabilit poziţii în partea…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

ISW: A început contraofensiva?  / Ucrainenii şi-ar fi stabilit poziţii în partea de est a Niprului, în apropiere de oraşul Herson / Ministerul Apărării din Ucraina: ”Există o operaţiune militară în curs de desfăşurare care necesită tăcere informaţională”

Potrivit ISW există o infiltrare a unor unități ucrainene în zona orașului Herson, iar aceasta ar putea fi un prim pas pentru a încerca să-i disloce pe ruşi din poziţiile pe care le folosesc pentru a trage asupra oraşului Herson, arată Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a situaţiei de pe front, notează News.ro.

Este prima dată când ISW a observat imagini geolocalizate fiabile ale poziţiilor ucrainene de pe malul estic, coroborate cu rapoarte ruseşti, cu surse multiple, despre o prezenţă ucraineană solidă acolo.

Bloggerii militari ruşi au declarat că forţele ucrainene au stabilit linii de aprovizionare fiabile către poziţiile lor şi „efectuează în mod regulat ieşiri în zonă”, a precizat ISW, un think tank cu sediul la Washington, care face analize zilnice, folosind surse deschise, ale situaţiei de pe front.

Atacurile constante din partea ruşilor retraşi pe celălalt mal al fluviului Nipru au făcut imposibilă revenirea locuitorilor la o viaţă normală în Herson, la câteva luni după ce trupele ucrainene au eliberat oraşul de sub ocupaţia rusă. Incursiunile militare ucrainene peste râu ar putea marca primii paşi timizi spre lansarea unei contraofensive de primăvară mult aşteptate, notează CNN.

Poziţiile raportate se aflau pe teritoriul mlăştinos al insulelor şi al afluenţilor, în apropierea aşezărilor Oleşki şi Daci, aflate în continuare sub controlul rusesc, se arată în raport.

O purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene pentru regiunea sudică a refuzat să comenteze rapoartele potrivit cărora trupele ucrainene ar fi instituit un punct de sprijin peste râu.

„Există o operaţiune militară în curs de desfăşurare care necesită tăcere informaţională. Iar când va fi permisă raportarea, vom avea grijă să vă informăm”, a declarat Natalia Humeniuk pentru un post de televiziune din Ucraina.

Oficialii guvernamentali şi comandanţii ucraineni au semnalat de luni de zile că, atunci când vremea şi trupele vor fi pregătite, vor încerca să îndepărteze forţele ruseşti din sudul ţării.

O campanie de toamnă a eliberat zone întinse din nord-estul Harkovului şi a împins trupele ruseşti din Herson, la acea vreme ultimul lor bastion de pe malul vestic al Niprului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este încrezător că Ucraina este pregătită să recucerească o mai mare parte din teritoriul său în următoarea ofensivă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Atata publicitate pentru o ofensiva așteptata. A început, unde , când, cum?
    Are dreptate purtătoarea de cuvânt.