G4Media.ro

Israelul investighează împreună cu Egiptul uciderea a trei militari israelieni de către…

Foto: Facebook Forțele Armate israeliene

Israelul investighează împreună cu Egiptul uciderea a trei militari israelieni de către un polițist egiptean la frontiera dintre cele două state

Șeful Comandamentului Militar de Sud, generalul-maior Eliezer Toledano, a declarat că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) nu vor lăsa nicio întrebare fără răspuns, în urma atacului mortal din această dimineață de la granița cu Egiptul, relatează Times of Israel. Reamintim că trei soldați israelieni au fost uciși și alții răniți de un bărbat înarmat, în apropierea graniței cu Egiptul, potrivit comunicatului oficial al Armatei, transmis sâmbătă.

„Suntem într-o investigație comună cu egiptenii și va fi clară, tranșantă și nu vom lăsa nicio întrebare nerezolvată”, a declarat Toledano reporterilor la granița cu Egiptul.

El a declarat că IDF investighează o posibilă legătură între o tentativă de contrabandă cu droguri în apropiere, cu atacul mortal inițial din această dimineață la un post militar.

„Vom investiga toate direcțiile, incidentul s-a întâmplat după contrabandă, vom verifica legătura dintre incidente”, spune el.

Șeful marelui stat major al IDF generalul-locotenent Herzi Halevi, a organizat o evaluare la locul împușcăturilor mortale din această dimineață de la granița cu Egiptul.

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că Halevi este informat cu privire la atacurile unui polițist egiptean care au provocat moartea a trei militari.

Evaluarea are loc împreună cu șeful Comandamentului de Sud al IDF, generalul-maior Eliezer Toledano și comandantul Diviziei 80, generalul de brigadă Itzik Cohen.

Primii doi militari identificați care au fost uciși sâmbătă la granița egipteană au fost numiți ca fiind sergentul Lia Ben Nun și sergentul Ohad Dahan, potrivit unității purtătorului de cuvânt al IDF, care a precizat că Ben Nun avea 19 ani și era din Rishon Lezion. Ea a fost promovată la gradul de sergent post-mortem.

Săptămâna trecută, Ben Nun a postat un videoclip pe contul ei Tiktok în care își detalia călătoria ca femeie pe câmpul de luptă. Printr-o serie de fotografii, ea a detaliat momentele bune și rele ale programului său lung de antrenament și prietenii pe care și i-a făcut pe parcurs.

Dahan avea 20 de ani și era din Ofakim. A fost promovat post-mortem de la sergent la sergent-major. El a fost unul dintre cei trei soldați care l-au angajat pe terorist într-un schimb de focuri, ucigându-l în cele din urmă.

Incidentul de sâmbătă de la granița egipteană, în care trei militari IDF au fost uciși de un ofițer de poliție egiptean, amintește de amenințările care au venit dinspre regiunea de frontieră în trecut, relatează Jerusalem Post.

În general, în ultimul deceniu s-a înregistrat o reducere a acestor amenințări, deoarece armata egipteană a adus pace și stabilitate în mare parte din Sinai. Cu toate acestea, contrabanda cu droguri și alte aspecte continuă să reprezinte o problemă de-a lungul graniței lungi dintre Israel și Sinai.

În august 2011, a avut loc un atac în apropiere de Eilat. Acesta a fost caracterizat ca fiind un incident rar la acea vreme, după căderea președintelui egiptean Hosni Mubarak în februarie 2011, în timpul protestelor din Primăvara Arabă.

În acel atac, care a avut loc în apropiere de Eilat, pe autostrada 12, opt israelieni au fost uciși într-un atentat cu bombă asupra unui autobuz Egged. Atacul a fost pus pe seama teroriștilor palestinieni care acționau în Sinai, în timp ce, în același timp, în Sinai ajungeau arme din Libia și din alte locuri, iar contrabanda se făcea și în Gaza.

Incidentul a fost agravat de faptul că ciocnirile ulterioare au dus la moartea forțelor egiptene. Vocea Americii a notat la vremea respectivă că „Egiptul a declarat că își va retrage ambasadorul din Israel în urma acțiunii militare israeliene care a ucis trei membri ai forțelor de securitate egiptene de-a lungul graniței dintre cele două națiuni. Israelul spune că acțiunea sa militară viza militanții din Gaza care au organizat atacuri în interiorul Israelului și că regretă decesele. Dar acest lucru nu a ajutat prea mult la calmarea furiei publice din Egipt.”

A mai existat un incident grav în care a avut loc un atac transfrontalier în septembrie 2012. Atacatorii s-au apropiat de graniță, având asupra lor diverse arme. Ei au vizat militarii care se aflau într-o zonă în care se construia un gard de securitate și, de asemenea, unde migranții încercau să treacă. Se presupune că în spatele atacului s-ar fi aflat un grup extremist legat de Al Qaeda.

Atacul a avut loc la aproximativ 40 de kilometri sud de Nitzana, de-a lungul frontierei. The Guardian a notat la vremea respectivă că „militanții au rechiziționat două vehicule blindate, pe care le-au condus spre granița israeliană. Potrivit relatărilor presei arabe, unul dintre vehicule a explodat pe partea egipteană a frontierei, iar celălalt a străpuns gardul de securitate din apropierea punctului de trecere a frontierei Kerem Shalom și a fost lovit de avioanele forțelor aeriene israeliene”.

Ulterior Israelul a construit un gard mai mare de-a lungul frontierei. Gardul a fost proiectat să aibă o înălțime de aproximativ cinci metri. Până în 2013, cea mai mare parte a acestui gard a fost finalizată. Acest lucru a coincis cu o schimbare de guvern în Egipt și cu ascensiunea actualului lider Abdel Fattah al-Sisi. Până în 2017, a fost finalizată o secțiune de 17 kilometri a gardului, care a ridicat gardul de la cinci la opt metri înălțime.

Gardul a jucat un rol-cheie în reducerea contrabandei, dar și a migranților care încercau să treacă frontiera la începutul anilor 2000. În ultimii ani, Sisi a zdrobit grupările extremiste din Sinai, în timp ce contrabanda către Gaza a fost, de asemenea, redusă.

Acest lucru înseamnă că, în ultimii ani, amenințarea din Sinai s-a schimbat. Epoca în care Sinaiul avea grupuri teroriste care vizau turiști, hoteluri și chiar nave și avioane, se pare că a trecut de mult.

În plus, s-a schimbat și epoca în care în Sinai existau grupuri care obișnuiau să masacreze civili și să vizeze săptămânal forțele de securitate. La graniță, forțele de securitate egiptene și posturile și forturile de patrulare la frontieră par a fi sigure.

Dar în timp ce teroarea a fost redusă, contrabanda cu droguri nu a putut fi controlată. În ultimele săptămâni au fost zădărnicite mai multe tentative de contrabandă din Egipt. Aceste încercări au inclus peste 300.000 Shekeli (NIS, 74.500 Euro) în droguri într-un incident și 6.000.000 NIS în altul. În februarie, a fost descoperită o cantitate masivă de droguri, aproximativ 120 kg, fiind relatate și alte tentative de contrabandă cu droguri în noiembrie, decembrie și aprilie. Aproximativ 140 kg. au fost interceptate, de asemenea, în ianuarie. Prin urmare, se pare că unele dintre problemele care afectau frontiera în 2011 și 2012 nu s-au schimbat deloc.

Israelul și Egiptul se bucură de relații strânse și de cooperare în domeniul securității. Cu toate acestea, Sinaiul este de mult timp un loc în care există probleme care afectează stabilitatea, inclusiv amenințări teroriste, bande de traficanți de droguri și contrabandă de persoane.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...