G4Media.ro

Israelul cere Turciei oprirea activității organizației islamiste Hamas pe teritoriul său după…

foto: Facebook

Israelul cere Turciei oprirea activității organizației islamiste Hamas pe teritoriul său după un atentat terorist la Ierusalim și peste 50 de arestări de suspecți de terorism

Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a cerut Turciei să închidă birourile grupării teroriste Hamas care operează pe teritoriul, după ce Ierusalimul a anunțat demantelarea de către serviciul de securitate intern Shin Bet a unei celule sofisticate din Cisiordania, presupuse a fi dirijată de la Istanbul, cu peste 50 de membri.

“Birourile Hamas din Istanbul trebuie închise. Trebuie să prevenim aceste acte odioase de terorism împotriva cetățenilor israelieni de pretutindeni și în orice condiții”, a spus Lapid, la o zi după ce un terorist Hamas deghizat în evreu ultra-religios a ucis o persoană și a rănit mai multe altele la Ierusalim.

El a îndemnat alte națiuni să urmeze exemplul Regatului Unit, care a anunțat săptămâna trecută că intenționează să interzică Hamas în totalitate și să nu mai facă diferența între aripile sale politică și militară, aliniindu-se Statelor și Uniunii Europne.

Potrivit Shin Bet, celula Hamas a fost condusă din Turcia de Saleh al-Arouri, șef adjunct al biroului politic grupării islamiste, și Zacharia Najib, un membru al organizației care a fost eliberat din închisoarea israeliană în schimbul soldatului israelian Gilad Shalit capturat de Hamas din 2011.

Atât al-Arouri, cât și Najib locuiesc în Turcia, care are de multă vreme o relație strânsă cu Hamas, sub conducerea președintelui islamist Recep Tayyip Erdogan.

Având în vedere legăturile cu Turcia, Israelul ar fi amânat să anunțe arestările, planificate inițial cu 10 zile în urmă, până când a reușit să asigure eliberarea unui cuplu israelian care era reținut în Turcia sub acuzația de spionaj, a informat postul public Kan.

Mordy și Natali Oknin, șoferi de autobuz din centrul orașului Modiin, au fost eliberați săptămâna trecută, după ce au fost reținuți timp de opt zile pentru spionaj suspectat după ce au fotografiat palatul lui Erdogan.

După întoarcerea lor în Israel, guvernul i-a mulțumit în mod special lui Erdogan pentru rolul său în eliberarea lor, iar prim-ministrul Naftali Bennett și președintele Isaac Herzog au avut ambii convorbiri cu președintele Erogan.

Kan a relatarea că Israelul a întârziat relatarea arestărilor, care au început cu o rundă de razii  în septembrie, de teamă de a nu-l natagoniza pe Erdogan și să îngreuneze eforturile de eliberare a cuplului Oknin.

Anunțul a venit la o zi după ce un terorist al Hamas a declanșat un atac mortal în Ierusalim, ucigându-l pe Eli Kay, un imigrant de 26 de ani din Africa de Sud, și rănind alți doi, înainte de a fi ucis într-un schimb de focuri cu forțele de securitate.

Atacatorul Hamas Fadi Abu Shkhaydam a călătorit de mai multe ori în Turcia în ultimele luni și s-a întâlnit acolo cu înalți oficiali Hamas, unde ar fi primit instrucțiuni pentru atacul de la Ierusalim.

Potrivit Shin Bet, peste 50 de agenți Hamas au fost arestați în Cisiordania pentru o presupusă implicare în celulă și simultan au fost confiscate mari cantități de armament, inclusiv materialele necesare pentru realizarea a cel puțin patru centuri explozive pentru atacuri sinucigașe. O sumă de bani nedezvăluită care ar fi fost folosită de celulă a fost, de asemenea, confiscată cu prilejul raziilor, potrivit Shin Bet.

Potrivit Shin Bet, celula plănuia “să efectueze atacuri teroriste în mai multe formate în Cisiordania și Ierusalim, precum și posibilitatea de a efectua atacuri cu bombă în Israel”.

Cotidianul Haaretz a relatat că oficialii israelieni au fost tulburați de nivelul de complexitate al celulei, atât în ​​ceea ce privește planurile sale, cât și armele pe care le avea la dispoziție.

Ei au remarcat, de asemenea, disponibilitatea de a opune rezistență militarilor din forțele armate israeliene veniți să-i aresteze. Într-o razie din septembrie, doi soldați israelieni au fost grav răniți și mai mulți suspecți palestinieni au fost uciși schimburi de focuri.

Times of Israel, Haaretz

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sunt din ce in ce mai sofisticate metodele acestor grupari teroriste. Oricum, ar trebui mentinuta a legatura macar cu Fatah, aripa moderata a palestinienilor, pentru a colabora impotriva Hamas. Europa ar trebui sa fie foarte vigilenta.