G4Media.ro

Israelul, acuzat că a efectuat atacuri aeriene în timpul zilei asupra Siriei

Sursa foto: Wikimedia Commons

Israelul, acuzat că a efectuat atacuri aeriene în timpul zilei asupra Siriei

Doi civili sirieni au fost răniți într-un presupus atac aerian israelian care a vizat situri din apropierea orașului de coastă Tartus, a anunțat sâmbătă dimineața armata siriană, potrivit The Jerusalem Post.

Potrivit unei surse militare citate de mass-media de stat SANA, mai multe rachete au fost trase de deasupra Mării Mediterane în jurul orei 6:30 dimineața. Rachetele au vizat „mai multe ferme avicole din apropierea Hamadiyah, la sud de Tartus”, a precizat sursa.

Rachetele au rănit doi civili, printre care o femeie, și au provocat pagube materiale.

Tartus, împreună cu baza aeriană Hmeimim din provincia vecină Latakia, sunt principalele baze rusești din țară.

Rusia are o influență semnificativă în Siria, unde a intervenit în 2015 de partea președintelui Bashar Al-Assad. Israelul și Rusia au instituit un mecanism de „deconfliction” pentru a se asigura că Moscova este informată înainte de o acțiune israeliană.

Cu toate acestea, rarele lovituri pe timp de zi au loc în contextul în care Israelul și-a intensificat campania de război între cele două războaie, vizând zeci de situri din Siria în ultima lună.

Loviturile aeriene anterioare

La începutul lunii iunie, loviturile care au vizat pistele de aterizare de la Aeroportul Internațional din Damasc au dezactivat întregul aeroport timp de câteva săptămâni. Imaginile din satelit au arătat daune semnificative la pistele aeroportului, cu trei cratere de impact atât pe pista militară, cât și pe cea civilă.

Rusia a condamnat atacurile aeriene asupra aeroportului, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe, Maria Zaharova, afirmând că astfel de acțiuni pun în pericol companiile aeriene civile și civilii.

„Suntem obligați să reiterăm că bombardamentele israeliene în curs de desfășurare asupra teritoriului Republicii Arabe Siriene, care încalcă normele de bază ale dreptului internațional, sunt absolut inacceptabile. Condamnăm cu fermitate atacul provocator al Israelului asupra celui mai important obiect al infrastructurii civile siriene”, a declarat ea la acea vreme.

Un alt atac care ar fi vizat o fabrică pentru dezvoltarea de arme iraniene în orașul Aqraba, la sud de Damasc, la începutul lunii iunie, a ucis cinci militanți pro-iranieni și mai mulți ingineri iranieni. De asemenea, lovitura a distrus complet fabrica.

În ziua următoare, surse siriene au afirmat că tancurile israeliene au vizat poziții aparținând armatei siriene în apropiere de El Malgah, în regiunea Quneitra din sud-vestul Siriei.

Israelul a avertizat în repetate rânduri cu privire la ambițiile nucleare ale Iranului, precum și la aspirațiile de hegemonie regională și a recunoscut că a efectuat sute de lovituri aeriene în cadrul campaniei sale de prevenire a transferului de arme avansate către Hezbollah în Liban și a înrădăcinării forțelor sale în Siria, unde ar putea acționa cu ușurință împotriva Israelului.

Nu numai că loviturile din Siria au distrus o cantitate incomensurabilă de armament avansat și strategic, dar coridoarele aeriene, terestre și maritime ale Iranului nu au funcționat timp de 70% din anul 2021, din cauza operațiunilor desfășurate în cadrul campaniei.

Loviturile au loc pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Hezbollah și Iranul în Siria și al greutății presiunii care se așează asupra Iranului din partea liderilor occidentali, în principal rezoluția AIEA de cenzură a Iranului pentru încălcări nucleare.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter