G4Media.ro

Israel: Benjamin Netanyahu și partidul său, Likud, în pierdere serioasă de popularitate…

Foto: Facebook Netanyahu Gantz Lapid

Israel: Benjamin Netanyahu și partidul său, Likud, în pierdere serioasă de popularitate după criza provocată de reforma justiției – sondaje

Două sondaje de opinie publicate luni au indicat că actuala coaliție de dreapta/extrema dreaptă/ultra ortodocși nu ar reuși să formeze un guvern dacă ar avea loc alegeri astăzi, pe fondul haosului provocat de planurile sale de reformă a sistemului judiciar, în schimb o serie de partide din opoziție ar putea forma o coaliție alternativă, relatează Times of Israel.

Sondajele publicate de Channel 12 News și Kan News au arătat amândouă o lovitură majoră dată partidului Likud (dreapta naționalistă) al premierului Benjamin Netanyahu, care a scăzut la doar 25 de mandate din cele 32 pe care le deține în actualul Knesset, cu 120 de locuri.

Partidul Yesh Atid (liberal), al liderului opoziției Yair Lapid, ar scădea ușor la 22 de mandate, potrivit ambelor sondaje, față de cele 24 pe care le controlează în prezent. Dar marele câștigător pare a fi liderul Partidului Unității Naționale (centru), Benny Gantz, al cărui partid ar primi 23 de mandate potrivit Channel 12 și 21 de mandate potrivit Kan, în creștere față de cele 12 pe care le deține în prezent.

Restul distribuției partidelor ar rămâne similar cu situația din actualul Knesset. Alianța dintre Partidul Sionist Religios și Puterea Evreilor ar primi 12 mandate conform Canal 12 și 11 conform Kan, față de cele 14 pe care le controlează în prezent.

Sondajul Kan a prezis că Partidul Muncii (centru stânga) și Meretz (stânga) – care nu au reușit să treacă pragul electoral la alegerile de anul trecut – ar primi câte 4 mandate fiecare, în timp ce sondajul Channel 12 a sugerat că Laburiștii ar coborî sub prag (3,25%), iar Meretz ar primi 5 mandate.

Împreună, partidele din actuala coaliție – Likud, Shas (ultra-ortodox sefard oriental), Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz) și Partidul Sionist Religios/Puterea Evreilor (extrema dreaptă) – ar obține doar 53 sau 54 de mandate, potrivit sondajelor, departe de a fi capabile să formeze o coaliție majoritară de 61 de mandate.

Dar partidele de opoziție Yesh Atid, Unitatea Națională, Munca, Meretz, Yisrael Beytenu (naționalist) și Ra’am (islamist arab), toate componente ale fostului guvern din perioada 2021 – 2022, ar putea fi potențial capabile să formeze o coaliție de 61 sau 62 de mandate.

Respondenții din sondajul Kan, cărora li s-a cerut să aleagă între Netanyahu și Lapid pentru a conduce țara, l-au susținut pe prim-ministru cu doar 31%, iar pe liderul opoziției cu 32%. Într-o confruntare între Gantz și Netanyahu, fostul ministru al apărării a primit 37% susținere, față de 30% pentru liderul Likud.

Sondajul realizat de Channel 12 a arătat că 63% dintre respondenți – inclusiv 60% dintre alegătorii Likud – susțin o oprire a actualei legislații de revizuire a sistemului judiciar, față de 24% care se opun unei astfel de pauze. Sondajul lui Kan a arătat că 62% din public susține o pauză a legislației, iar 22% spun că aceasta ar trebui să continue.

În sondajul Channel 12, 68% dintre respondenți i-au acordat lui Netanyahu o notă proastă pentru actuala sa performanță, iar doar 25% l-au evaluat pozitiv.

În plus, 63% dintre respondenți – și 58% dintre alegătorii Likud – au declarat că s-au opus deciziei lui Netanyahu de a-l concedia pe ministrul apărării Yoav Gallant din cauza apelului său la o pauză a legislației.

Sondajele au fost realizate în timpul unor zile de neliniște națională în jurul planurilor de revizuire, cu proteste în masă și blocaje repetate, precum și cu demiterea extrem de controversată a ministrului apărării. Luni, Netanyahu a anunțat că remanierea va fi amânată pentru a permite discuții între coaliție și opoziție.

Sondajul Channel 12 a fost realizat luni de Manu Geva prin internet și telefon, cu 502 respondenți și o marjă de eroare de 4,4%. Sondajul Kan a fost realizat luni de Kantar prin internet și telefonic cu 600 de respondenți și o marjă de eroare de 4,1%.

Sondajele de luni au reprezentat o nouă lovitură pentru Likud, după un sondaj Channel 12 realizat la începutul acestei luni, care arăta că acesta a scăzut de la 32 la 29 de locuri, iar coaliția sa a scăzut de la 64 la 58 de locuri, în contextul în care, în ultimele săptămâni, protestele antiguvernamentale au provocat o scindare majoră a opiniei publice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...