G4Media.ro

Își va recunoaște Trump înfrângerea electorală? Experți în drept constituțional explică refuzul…

Își va recunoaște Trump înfrângerea electorală? Experți în drept constituțional explică refuzul președintelui

Președintele Donald Trump nu este obligat de Constituție să își recunoască înfrângerea în fața democratului Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, dar, indiferent de acest lucru, mandatul său va expira miercuri, 20 ianuarie 2021, la prânz, atunci când noul lider american va depune jurământul.

Experți în drept constituțional consultați de G4Media.ro au explicat cum se desfășoară procesul și care sunt motivele pentru care, în momentul în care Colegiul Electoral va certifica alegerile în favoarea lui Biden, opțiunile lui Trump de a rămâne în mod legal la Casa Albă sunt, practic, inexistente.

Lunea aceasta, la mai bine de două săptămâni de la anunţarea înfrângerii sale în alegerile prezidenţiale din SUA, Trump a dat undă verde deschiderii procesului de tranziţie spre Administraţia Biden, „un transfer de putere paşnic şi fără probleme.”

Preşedintele republican în exerciţiu nu a recunoscut în mod direct victoria democratului, promiţând să continue „o luptă dreaptă” în justiție pentru a demonstra fraudele „masive” despre care sustine ca au avut loc în alegerile din 3 noiembrie.

„Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand” ca General Services Administration, agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere, să facă „ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru,” a scris Trump pe Twitter.

În ciuda eșecurilor legale și procedurale suferite de avocații săi în ultimele trei săptămâni, echipa sa continuă însă să depună noi plângeri în justiție, acuzând fraude electorale semnificative. Refuzul președintelui Trump de a se recunoaște învins în urma alegerilor din noiembrie – care implică de obicei un telefon de felicitare dat adversarului și un discurs ținut în fața suporterilor – este o premieră în ultimele decenii. În istoria recentă, mai avem exemplul alegerilor din 2000, când Al Gore l-a felicitat inițial pe George W. Bush pentru câștigarea mandatului de președinte, dar și-a retras ulterior declarația. În cele din urmă, cursa electorală dintre cei doi a fost decisă după 36 de zile de o hotărâre strânsă (5 la 4) a celor nouă judecători ai Curții Supreme. Gore le-a cerut în mod public susținătorilor săi să-i accepte înfrângerea, după ce Curtea Supremă i-a dat dreptate lui Bush și i-a oferit republicanului victoria în statul Florida și, prin consecință, Casa Albă.

Ce afirmă experții

Potrivit celui de-al 20-lea amendament la Constituție, candidatul cu cele mai multe voturi electorale devine președintele Americii pe 20 ianuarie la prânz. Prin urmare, mandatul președintelui actual se încheie în acea zi, chiar înainte de ora 12.

Ce se întâmplă însă dacă Trump va refuza să-și accepte înfrângerea și să-l felicite în mod direct pe președintele ales? Kyle C. Kopko, profesor asociat de științe politice la Elizabethtown College în Pennsylvania, a declarat pentru G4Media.ro că „un președinte nu este obligat să-și recunoască înfrângerea în alegeri, deși aceasta ajută la asigurarea unei tranziții prompte a administrației prezidențiale.”

Profesorul Kopko ne-a explicat și în ce constă acest proces: „Odată ce Colegiul Electoral se întrunește pe 14 decembrie pentru a-și exprima votul pentru președinte și vicepreședinte, aceste voturi vor fi apoi transmise Congresului. Într-o sesiune comună din 6 ianuarie, Congresul se va întruni pentru a număra voturile și pentru a certifica oficial un câștigător pe baza votului total. Apare foarte probabil ca Joe Biden să fi obținut peste cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a fi ales președinte (statele au început deja să-și certifice voturile, iar acest lucru va avea loc în următoarele câteva săptămâni). Odată ce Congresul certifică voturile, Biden va depune jurământul în funcție pe 20 ianuarie la prânz. Faptul că Donald Trump își recunoaște sau nu înfrângerea nu afectează ședința Colegiului Electoral sau procesul de certificare.”

Expertul în drept constituțional s-a referit și la posibilitatea ca Trump să încerce să dea peste cap rezultatul scrutinului influențând membrii Colegiului Electoral. „Teoretic este posibil ca Trump să întoarcă rezultatul alegerilor prin Colegiul Electoral. Dar, în realitate, nu pot prevedea un scenariu în care ar avea loc acest lucru. Ar fi nevoie atât de oficiali electorali locali, cât și de ambele camere ale Congresului care să comploteze pentru a ignora în esență rezultatul votului în mai multe state câștigate de Joe Biden. Este foarte puțin probabil să se întâmple acest lucru,” a afirmat profesorul Kopko. (Expertul american a listat recent următorii pași ai procesului de validare a voturilor și de confirmare a președintelui, articolul putând fi consultat aici).

O opinie similară ne-a împărtășit și Derek Jones, un avocat american care locuiește în Canada și care este membru al McGills Centre for Human Rights and Legal Pluralism. Expertul în drept constituțional, care este lector la Faculty of Law de la McGill University (Montreal), a afirmat:

 • „În ceea ce privește abordarea actuală a lui Trump, înțeleg că recunoașterile înfrângerilor în alegeri nu sunt o cerință scrisă a transferului de putere constituțional din Statele Unite între președinții care pleacă și cei care vin. Mai degrabă, acestea sunt un obicei, o practică și o convenție de lungă durată pentru recunoașterea publică a înfrângerii și a victoriei pentru cei votați în funcții înalte de publicul american. Deoarece Trump continuă să conteste rezultatele, el nu și-a acceptat înfrângerea.
 • Așadar, asistăm acum la desfășurarea capitolelor din procesul formal: renumărări oficiale, provocări juridice (predominant pierdute din lipsa probelor) și certificarea rezultatelor votului din statele americane (Georgia). Aceste procese pot continua dincolo de Ziua Recunoștinței. Dar certitudinea publică, juridică și constituțională va crește probabil, pe măsură ce trecem în luna decembrie. La începutul lunii decembrie, Colegiul Electoral se întrunește pentru a colecta și a raporta formal voturile electorale din partea statelor. Cele mai bune dovezi actuale sunt că renumărările, provocările legale și publice sunt puțin probabil să schimbe o parte importantă a votului electoral actual care îl pune Biden cu mult peste cele 270 de voturi necesare pentru președinție și pe Trump cu mult dedesubt. Deci, după întâlnirea Colegiului Electoral, este posibil să auzim o recunoaștere întârziată a înfrângerii din partea lui Trump.”

Derek Jones a adăugat:

 • „Dar unii analiști cred că Trump nu se va recunoaște niciodată învins. Dacă nu o va face, el va continua haosul și obstrucția. Dar, ca chestiune de drept, (ne)recunoașterea înfrângerii sale este terțiară. Căci votul Colegiului Electoral este cel care determină în mod constituțional președinția Statelor Unite pentru 2020-24. Odată ce se întâmplă acest lucru, bănuiesc că procesul de tranziție se va debloca și accelera.
 • Pe scurt, dacă cuvintele convenționale ale recunoașterii înfrângerii ar fi binevenite, cele care contează în mod constituțional sunt numărătoarea oficială și declarațiile de la Colegiul Electoral. Dacă Colegiul confirmă rezultatul actual – așa cum e de așteptat – Trump se va confrunta cu o presiune ridicată și unanimă pentru a-și recunoaște înfrângerea și a facilita tranziția. Chiar și dacă el va refuza să facă acest lucru după ce Colegiul Electoral confirmă voturile, puterea sa de conducere se va încheia oficial în ianuarie. Scenariile pentru a-l scoate apoi din Casa Albă sunt multe. Însă acestea trebuie să includă o curățenie anti-COVID temeinică, activă și promptă a Casei Albe pentru un nou președinte/rezident.”

Strategia președintelui

Președintele Trump are, așadar, dreptul legal de a contesta rezultatul alegerilor și de a nu-și recunoaște public înfrângerea. În ceea ce privește motivele sale, analiștii au încercat să identifice explicațiile acestei strategii.

Potrivit jurnaliștilor de la AP, strategia lui Trump nu este aceea de a schimba rezultatul scrutinului, „ci de a crea o serie de revendicări fantomă despre cursa prezidențială din 2020, care vor infecta națiunea cu îndoieli, chiar dacă câștigătorul a fost clar și nu au existat dovezi ale fraudelor electorale în masă.” Printre altele, acest lucru îi oferă republicanului și „o cale de a-și menține baza loială pentru orice va face în continuare.”

BBC crede că Trump urmărește de fapt să convingă legislaturile dominate de republicani în statele câștigate de Biden că voturile au fost fraudate și să le determine să îi acorde lui voturile electorale care i-ar reveni, în mod normal, lui Biden. Condiția este ca republicanul să facă acest lucru în suficiente state, spre exemplu în Wisconsin, Michigan, Nevada și Pennsylvania, pentru a atinge cele 270 de voturi din Colegiul Electoral necesare pentru a fi declarat câștigătorul scrutinului prezidențial. Legislativele din statele americane continuă să aibă puteri extinse în ceea ce privește modul în care își alocă voturile electorale și încă nu există nicio cerință constituțională care să țină seama de rezultatele unui vot popular. Trump poate încerca să întoarcă rezultatul alegerilor în Colegiul Electoral, dar șansele sale de a ieși victorios din acest joc politic, care, deși nemaivăzut și controversat, este legal, sunt însă extrem de reduse.

„Acceptarea pierderii unor alegeri este un lucru elegant de făcut și, de obicei, a fost o parte a procesului prin care țara se reunea după o campanie care a separat-o,” a scris și CNN, care afirmă că acesta „este un obicei și nu cerința legii,” însă „se potrivește perfect stilului dovedit de președintele Trump” în mandatul său.

Alți comentatori cred că strategia președintelui de a contesta rezultatele alegerilor, în ciuda tuturor evidențelor că scrutinul a fost corect, stabilește un precedent pentru alegerile viitoare și subminează credința pe care o au mulți americani în sistemele și instituțiile democratice americane. Nu este exclus ca, în viitor, și alți aspiranți la fotoliul de la Casa Albă să blocheze procesul electoral normal și să încerce să tergiverseze lucrurile având în minte haosul post-electoral din 2020. Trump nu este primul care a încercat asta, însă este cel mai vehement, fiind posibil ca el să fi deschis o cutie a Pandorei plină de acuzații, confuzii, contestații legale și tensiuni în societate ce vor amenința chiar democrația din America.

În sfârșit, ceea ce merită reținut este că, dacă încercările președintelui Trump de a modifica rezultatele alegerilor eșuează, la 12:01, pe 20 ianuarie 2021, Joe Biden va depune jurământul în calitate de cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite. Și asta indiferent dacă Trump va recunoaște sau nu, în mod oficial, că a pierdut alegerile.

Surse: AP, BBC, CNN, Constitution Center, Political Studies Association, Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Vad ca unii se feresc deocamdata sa-l injure pe Trump oficial si sa-l alunge de la Casa Alba. Cred ca acelasi sentiment l-au avut si romanii in ’89, dupa ce a parasit Ceausescu CC-ul cu elicopterul. Nimeni nu se dezlantuia la adresa lui de teama sa nu se intoarca. La fel si cu Trumpi, pe 20 Ianuarie la 12:01 rasufla lumea usurata, pana atunci…nu se stie.

  • Trump s-ar putea sa inceapa un razboi cu Iranul, atat de nebun e.

  • Nu mai incepe nimeni nici un razboi, pentru un razboi e nevoe de aprobarea congresului si multe luni de zile de pregatire. Insa ar putea face o operatiune scurta chirurgicala sa mai bombardeze niste facilitati de producere a bombelor atomice

 2. Domn generos caut tanar student bine dotaat pentru petrecerea revelionului in Cipru.
  Ofer discretie maxima, rog seriozitate.
  Relatii la zerosapte doidoi saptedoi saptedoi zerounu.

 3. Bla, bla, bla! 1000 de vorbe doi bani nu fac! Chiar si fara dovezi directe din cauza timpului extrem de redus de adunarea a probelor pentru o frauda masiva pusa la punct minutios timp de 4 ani de Democrati, Soros si globalisti in general, cu scopul de a nu putea fi lesne dovedita frauda. DOVADA FRAUDEI este chiar candidatul Joe Robinette Biden, un mosulet senil, corupt si santajabil care urmeaza sa fie folosit drept paravan pentru faradelegi ale unor globalisti din umbra. Credeti ca americanii sunt atat de smintiti incat sa ofere butonul nuclear unui individ senil care nu-si recunoaste in unele momente nici macar propriile rude? Aici este vorba direct despre impostura, despre promovarea imposturii la nivel prezidential. Biden este ales prin frauda, dar altii din umbra care nu au legitimitatea unor voturi urmeaza sa conduca. Asta este mai mult decat o dovada clara a fraudei electorala. Democratii si globalistii ofenseaza poporul american considerandu-l ca este atat de lipsit de discernamant incat sa aleaga un personaj cu mintile ratacite ca Biden, drept paravan pentru actiuni ticaloase din umbra derulate de complotistii Partidului Democrat si a camarilei lor globaliste. Ei se straduie sa transforme in sclavi locuitorii de pe intrega planeta, autointitulandu-se fara absolut nici un merit drept elitele lumii. Marii electori ai USA poarta o mare raspundere in desemnarea presedintelui. Daca au existat fraude nedovedite suficient datorita timpului scurt si masurilor minutiose ale infractorilor de ascundere a fraudei, acesti electori vor semna disparitia USA pentru satisfactia personala monstrului George Soros, care stind clar ca are zilele numarate datorita varstei, se distreaza aruncand cu bani pentru a-si satisface fanteziile si capriciile atat timp cat Soros inca mai infecteaza aceasta planeta cu infama lui persoana. USA este ultimul bastion in calea sclaviei mondiale pe care o urmaresc globalistii, USA urmand sa devina prima de pe lista terminatorilor globalisti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.