G4Media.ro

Isărescu anunță că urmează o ”corecţie fiscală” care nu va fi uşoară.…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Isărescu anunță că urmează o ”corecţie fiscală” care nu va fi uşoară. ”E absolut necesar şi încurajăm guvernul să facă această corecţie fiscală, dar este greu într-un an electoral”

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că e absolut necesară o ”corecție fiscală” și că aceasta nu va fi uşoară. Corecția fiscală este termenul de specialitate care desemnează o schimbare a politicii fiscale și înseamnă fie creșteri de taxe și impozite, fie scăderea unor cheltuieli ale statului, fie o combinație între cele două.

Toți partenerii instituționali ai României – Comisia Europeană, FMI, OECD – au indicat în mod constant în ultimii ani că România are un deficit bugetar nesustenabil de mare. Cu alte cuvinte, România cheltuiește mult mai mult decât produce și finanțează din împrumuturi această diferență.

Guvernul a eliminat deja în 2023 o parte din facilitățile fiscale și a crescut sau introdus unele taxe.

Isărescu a mai spus că a participat la câteva corecţii fiscale, chiar şi în calitate de premier (el a fost prim-ministru în 1999-2000) şi a afirmat că a atunci când a vrut să taie de la Ministerul de Interne un reprezentant al acestei instituţii l-a întrebat dacă vrea ca poliţiştii să alerge după hoţii pe biciclete sau pe jos şi că nu erau nici bani de benzină, transmite News.ro.

Mugur Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cât de mare crede că este riscul privind deficitul bugetar într-un an electoral şi cum vede evoluţia fiscal-bugetară inclusiv asupra inflaţiei.

„Impactul este important, este poate cel mai important impact asupra inflaţiei, dar Banca Naţională lucrează cu datele care există. Nu ne apucăm să facem proiecţii sau decizii de politică monetară în afara realităţii. De aceea suntem şi mai prudenţi când coborăm rata de politică monetară, trebuie să fim într-un fel contraciclici până la momentul în care nu creăm o recesiune, într-adevăr, nu vrem acest lucru, dar să ţinem mai strâns politica monetară. Este absolut necesar şi încurajăm pe căile pe care putem să le avem şi noi, guvernul să facă această corecţie fiscală, dar este greu, recunoaştem, într-un an şi electoral şi cu aceste discuţii nesfârşite despre cum să se facă corecţia fiscală”, a afirmat Isărescu.

El a explicat că această corecţie fiscală nu se poate face numai pe partea de cheltuieli.

”Corecţia fiscală nu va fi uşoară, nu se poate face numai pe partea de cheltuieli. În momentul în care ai venituri sub 27% şi spui numai că ponderea salariilor, bugetarilor sunt ca pondere cele mai mari din Europa, nu ai în vedere un lucru esenţial, că sunt cele mai mari pentru că 27% este cel mai mic din Europa. Deci discuţiile după mine vor fi relativ dificile. Eu am participat la corecţii fiscale de câteva ori, inclusiv în calitate de premier. Mi-aduc aminte că în anul 2000 am încercat şi eu să fac nişte corecţii fiscale, să tai de ici, de colo. Şi am văzut că mi s-au părut cam mari la Ministerul de Interne. Ia mai corectaţi puţin aici. Şi a venit un reprezentant al Ministerului de Interne şi ne-a spus haideţi, domn’ premier, ce vreţi să facem să alergăm după hoţi cu bicicletele sau pe jos? N-avem nici bani de benzină. Ei cu bolid şi noi cu bicicleta. Deci atenţie mare la încercarea de a tăia numai pe partea de cheltuieli şi făcând comparaţii care nu sunt potrivite. Mai mult nu pot să spun, într-un an electoral, am spus deja multe. Am spus-o pentru că am fost şi eu premier şi ştiu cât de greu este să faci o corecţie fiscală”, a mai declarat Mugur Isărescu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. „reasezare fiscala” nu cresterea impozitarii=impovorarea mediului privat
    Stie dl kiolaku sa vina gogosi…doar asta a facut o viata

  2. „corectia fiscala nu se poate face numai pe partea de cheltuieli”. Dar cand au facut astia cheltuieli mai mici? Astia stiu doar sa cheltuie in veselie si sa creasca taxele in continuu. De dat afara bugetari inutili, nici vorba. Taiat penii speciale, nu. Hai sa marim salariile la bugetari, pensiile la sprciali si sa construim stadioane in localitati fara echipa de fotbal. O sa fie jale in 2025 pentru privati.

  3. Ba, corectia se poate face linistit pe partea de cheltuieli! Se pot taia sporuri inutile, se pot taia investitii aiurea, se pot corecta preturi la asa zisele ‘investitii’ facute de stat, se poate interveni in achizitii aiurea si se pot da afara functionari iuntili sau reduce numarul d zile de munca pt unii (si sunt o gramada). Asta nu doar ar reduce cheltuielile, dar intr-un timp foarte scurt ar permite si o scadere a impozitarii munci si chiar a capitalului!

  4. E greu mai ales cand nu vrei sa faci ce trebuie. Toti ultimii opt ani au fost electorali. In 2019 PNL a dat jos PSD de la guvernare tocmai poentru ca ducea tara in gard si apoi s-au aliat.